Ο Παγκόσμιος Πληθυσμός στο Megaron Plus

03.04.2008
Το Megaron Plus, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκθέσεων που διοργανώνει, καλεί το κοινό να αναρωτηθεί για τον παγκόσμιο πληθυσμό σήμερα και να αντιληφθεί τη δική του θέση στον κόσμο, με πολύτιμο οδηγό την ενημέρωση για τα παγκόσμια σημερινά δεδομένα.
Τι: Το Megaron Plus σας προσκαλεί να γνωρίσετε τον παγκόσμιο πληθυσμο.... κι εσάς !
Η Εκπαιδευτική έκθεση με θέμα τον παγκόσμιο πληθυσμό εγκαινιάζει την τριετή συνεργασία του Μεγάρου με το Κέντρο Επιστημών και Βιομηχανίας του Παρισιού
Πότε: 3 Απριλίου - 1 Ιουνίου 2008
Φουαγιέ Ισογείου του Μεγάρου Μουσικής
Ώρες λειτουργίας
: Καθημερινά 10 π.μ. - 6 μ.μ
Γενική είσοδος: € 5,00
Για παιδιά, φοιτητές και νέους μέχρι 18 ετών, είσοδος ελεύθερη

Το Megaron Plus, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκθέσεων που διοργανώνει, καλεί το κοινό να αναρωτηθεί για τον παγκόσμιο πληθυσμό σήμερα και να αντιληφθεί τη δική του θέση στον κόσμο, με πολύτιμο οδηγό την ενημέρωση για τα παγκόσμια σημερινά δεδομένα.

Η εκπαιδευτική έκθεση με τίτλο «Ο παγκόσμιος πληθυσμός... κι εγώ;», η οποία σχεδιάστηκε από την Cité des sciences et de l'industrie (Κέντρο των Επιστημών και τη Βιομηχανίας) στο πάρκο La Villete(Λα Βιλέτ) του Παρισιού με το γαλλικό εθνικό ινστιτούτο δημογραφικών μελετών(Ined), θα βρίσκεται στο Φουαγιέ Ισογείου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 3 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου 2008 και απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών.

Με την Έκθεση αυτή, που περνά για πρώτη φορά τα σύνορα της Γαλλίας, εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών - και της Σειράς Megaron Plus - με το Κέντρο Επιστημών και Βιομηχανίας του Παρισιού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής κ. Χρήστος Δ. Λαμπράκης και ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου κ. Γκιγιώμ Μπουντύ(Guillaume Boudy) υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας τριετούς διάρκειας, παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Κριστόφ Φαρνώ(Christophe Farnaud).

Το Πάρκο της Βιλέτ (Parc de la Villette) είναι το μεγαλύτερο πάρκο στο Παρίσι και βρίσκεται στο απώτερο άκρο του 19ου διαμερίσματος. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί και καταλαμβάνει 250 στρέμματα. Αυτή η περιοχή φιλοξενούσε από τον 18ο αιώνα τα σφαγεία της πόλης. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις του πάρκου είναι αφιερωμένες στην επιστήμη και τη μουσική. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Μπερνάρ Τσουμί κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το πάρκο, συζήτησε την πρότασή του με τον φιλόσοφο Ζακ Ντεριντά.

Η κύρια εγκατάσταση του Πάρκου της Βιλέτ είναι η Πόλη των Επιστημών και της Βιομηχανίας (Cité des Sciences et de l'Industrie), η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο Μουσείο Επιστημών στην Ευρώπη. Το Μουσείο αυτό στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο από γυαλί και ατσάλι που σχεδιάστηκε από τον Πήτερ Ράις (Peter Rice) και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1986. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Μουσείο κάθε χρόνο. Η Πόλη των Επιστημών και της Βιομηχανίας περιλαμβάνει ακόμη τη La Géode, ένα θέατρο σε σχήμα θόλου, καθώς και ένα πλανητάριο.

Η Έκθεση
Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι αποτελούσαν ένα σπάνιο είδος του οποίου ο αριθμός αυξανόταν με αργούς ρυθμούς. Γύρω στο 1800, ωστόσο, ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται με απίστευτη ταχύτητα, αρχικά στις πλούσιες χώρες, και έπειτα, κατά τον 20ό αιώνα, στις φτωχές. Αυτή η περίοδος γοργής αύξησης, μοναδική στην ιστορία, θα έπρεπε, σύμφωνα με τους δημογράφους, να τελειώσει το 2100. Ποιες είναι οι αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτή τη δημογραφική αύξηση και πού οφείλεται σήμερα;

Για να απαντήσει αυτές τις ερωτήσεις η Έκθεση «Ο παγκόσμιος πληθυσμός... κι εγώ;» έχει σχεδιαστεί σαν ένα μονοπάτι που πρέπει να ακολουθηθεί. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο επισκέπτης ενθαρρύνεται να συγκρίνει την προσωπική του κατάσταση με την κατάσταση των υπόλοιπων κατοίκων της Γης. Για τον σκοπό αυτόν, χρησιμοποιεί το "PassPop", το προσωπικό του πιστοποιητικό επίσκεψης, το οποίο του επιτρέπει να έχει πρόσβαση σε εξατομικευμένα στοιχεία, διευκολύνοντας έτσι την κατανόηση των παγκόσμιων δημογραφικών δεδομένων.

Μέσα από τα θέματά της, το ύφος της και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται, η Έκθεση είναι κατάλληλη για πολλές κατηγορίες επισκεπτών και ενθαρρύνει την ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων μεταξύ των γενεών. Ακόμη, για τους μαθητές σχολείων η Έκθεση συμπληρώνει τα μαθήματα της ιστορίας, της γεωγραφίας, των οικονομικών και των κοινωνικών επιστημών. Τους δίνει το έναυσμα να σκεφτούν για το περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη και την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου περιβάλλοντος. Δείχνει επίσης στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το μωσαϊκό και τη διαφορετικότητα με την οποία ο κόσμος κατοικείται ή οργανώνεται σήμερα.

Η Έκθεση «Ο παγκόσμιος πληθυσμός... κι εγώ;» χρησιμοποιεί μια σειρά από χάρτες, αντικείμενα, κείμενα και οπτικοακουστικά μέσα και έχει ως απόλυτο σύμμαχό της το χιούμορ. Τα οκτώ τμήματα που την αποτελούν είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να μοιάζουν με έναν κόσμο από κολάζ, ο οποίος δημιουργείται με διασκεδαστικό και χρωματιστό τρόπο, συνδυάζοντας το πραγματικό και το αφηρημένο. Δεν λείπουν και οι αναφορές στην ποπ αρτ !

Στην αρχή της διαδρομής, ο επισκέπτης μαθαίνει τον πληθυσμό της γης (απογραφή 2005) και εισάγεται στη δημογραφία. Στη συνέχεια, ξεναγείται σε τέσσερα κυρίαρχα θέματα της ενδιαφέρουσας αυτής επιστήμης.

1. Η γεννητικότητα και η θνησιμότητα
Η γεννητικότητα και η θνησιμότητα είναι οι κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης. Η αύξηση του πληθυσμού προκύπτει από το πόσες περισσότερες είναι οι γεννήσεις από τους θανάτους. Σήμερα στον κόσμο ζουν 6,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αν ο σημερινός ρυθμός γεννήσεων συνεχιστεί, σε 60 χρόνια θα έχουμε διπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 13 δισεκατομμύρια. Γνωρίζουμε τον ακριβή ρυθμό γεννήσεων από τις καταγραφές τους σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα σε πολλές περιοχές, όπως σε κάποιες χώρες της Αφρικής, αλλά και στη Λατινική Αμερική και την Ασία, δεν δηλώνονται όλες οι γεννήσεις.
Το 2005, 1,5 δισεκατομμύριο γυναίκες βρίσκονταν σε αναπαραγωγική ηλικία, και γεννιούνταν 4 παιδιά κάθε δευτερόλεπτο, δηλαδή 350.000 παιδιά τη μέρα. Ο επισκέπτης της Έκθεσης ακούει έναν μετρονόμο που μετράει τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο.
Από την άλλη, η θνησιμότητα μειώνεται σταδιακά από το 1800 περίπου, ενώ πιο πρόσφατα, η βελτίωση των συνθηκών ζωής και της διατροφής και, κυρίως, το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά των παιδικών ασθενειών μείωσαν κατά το ήμισυ τους θανάτους που οφείλονταν στην ιλαρά, τον τέτανο και τον κοκίτη. Ωστόσο, 5.000 παιδιά πεθαίνουν ακόμη κάθε μέρα επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.

2. Η δημογραφική μετάβαση

Πόσοι από εμάς θα υπάρχουν αύριο; Για δύο αιώνες τώρα, το ανθρώπινο είδος βιώνει μία επανάσταση στις συνθήκες ζωής και τη συμπεριφορά του. Πρόκειται για τη δημογραφική μετάβαση. Η παραδοσιακή δημογραφική ισορροπία, η οποία σημαδεύτηκε από υψηλή γεννητικότητα και υψηλή θνησιμότητα, αντικαθίσταται σταδιακά από μια μοντέρνα ισορροπία όπου και τα ποσοστά των γεννήσεων και τα ποσοστά των θανάτων είναι χαμηλά. Η εξέλιξη της δημογραφικής μετάβασης είναι οικουμενική: πρώιμη αλλά αργή στις πλούσιες χώρες, μεταγενέστερη αλλά γρήγορη στις φτωχές.
Η δημογραφία είναι μια αξιόπιστη επιστήμη, αλλά έπειτα από 30 χρόνια οι προβλέψεις παύουν να είναι απόλυτα αξιόπιστες. Πώς μπορούμε να προβλέψουμε το μέγεθος των οικογενειών, τη θνησιμότητα και αν όντως μπορεί να επιμηκυνθεί η ζωή; Μέσα από εξομοιώσεις σε οθόνες υπολογιστή, ο επισκέπτης κατανοεί τις παραμέτρους που οδηγούν στην αύξηση του πληθυσμού και τις υποθέσεις αυτής της αύξησης από ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών.

3. Η δημογραφική γήρανση
Το 2000, το 7% του πληθυσμού της γης ήταν πάνω από 65 ετών. Το 2050, το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει ξεπεράσει αυτή την ηλικία θα αγγίζει το 16%. Παρόλο που ο κόσμος δεν κατοικείτο ποτέ από τόσους νέους, ο πληθυσμός του γερνάει. Ωστόσο, η δημογραφική γήρανση δεν είναι παντού η ίδια στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας τη δική του ηλικία, ο επισκέπτης επαληθεύει αν ανήκει στο νεότερο ή στο γηραιότερο μισό του πληθυσμού, ανάλογα με την ήπειρο στην οποία κατοικεί. Επίσης, ενημερώνεται για το προσδόκιμο ζωής του.

4. Οι Διεθνείς μεταναστεύσεις

Μέσω της μετανάστευσης οι άνθρωποι αποίκισαν τη γη. Σήμερα, εκτιμάται ότι οι μετανάστες αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι νοτίων χωρών μεταναστεύουν στον Βορρά. Η Έκθεση μας ξεναγεί στην ιστορία, στις αιτίες και στα οικονομικά αποτελέσματα της μετανάστευσης, δίνοντας στοιχεία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση: το 2005, η Ευρώπη φιλοξενούσε 15 εκατομμύρια μετανάστες. Η ξενάγηση του επισκέπτη στις Διεθνείς μεταναστεύσεις του δίνει το έναυσμα να σκεφτεί για τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν οι κοινωνίες και, γενικότερα, για την κατανομή των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη.

Τα ερωτήματα που τίθενται στο τέλος είναι πολλά και κρίσιμα: Θα είμαστε ικανοί στο μέλλον να θρέφουμε τους πάντες; Θα έχουμε αρκετό νερό και αρκετή ενέργεια; Τι θα συμβεί με το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα; Πώς θα αναπτυχθούν οι χώρες του νότου; Στην άλλη άκρη του μονοπατιού της Έκθεσης καλούμαστε να παρακολουθήσουμε ένα 7λεπτο βίντεο για τη διαχείριση του πλανήτη, τις πηγές του και την επιβίωση της ανθρωπότητας, αλλά και τον ρόλο που ο καθένας από εμάς μπορεί να παίξει σε όλα αυτά.

Πώς συγκατοικούμε σε έναν πλανήτη 6,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων; Πόσοι θα είμαστε το 2100; Πόσα χρόνια θα δουλεύουμε; Γιατί οι άνθρωποι μεταναστεύουν; Πόσοι άνθρωποι γεννήθηκαν την ίδια χρονιά με εσάς και πόσοι από αυτούς είναι ακόμη ζωντανοί; Η ενημερωτική, εκπαιδευτική και διασκεδαστική έκθεση του Megaron Plus «Ο παγκόσμιος πληθυσμός... κι εγώ;» επιχειρεί να απαντήσει σε όλες μας τις απορίες. Από τις 3 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου, στο Φουαγιέ Ισογείου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για τον κόσμο και τους κατοίκους του και θα διασκεδάσουμε μαθαίνοντας!

Στη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρχουν καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δύο προγράμματα για σχολεία (10:00 & 11:30). Το πρόγραμμα θα διαρκεί μία ώρα και θα γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για ομαδικές επισκέψεις σχολείων (maximum 60 παιδιά) απευθύνεστε: στο τηλ.: 210.7282733 (10 π.μ.-1 μ.μ., Δευτέρα έως Παρασκευή), στο φαξ: 210.7228558 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Η έκθεση δεν θα λειτουργήσει τις ημέρες του Πάσχα (24 έως 29 Απριλίου) και την 1η Μαΐου.