Χωρο-γραφίες, Συνάντηση έγχρωμης φωτογραφίας

04.09.2002
Η έκθεση Χωρο-γραφίες που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Οκτάγωνο είναι μια συνάντηση δώδεκα Eλλήνων καλλιτεχνών που εξετάζουν διάφορες προσεγγίσεις τής φωτογραφίας χρώματος. Ένας διάλογος νέων φωτογράφων, με παρόμοιους προβληματισμούς, που ερευνούν τις εκφραστικές και αισθητικές αξίες τού χώρου και του τοπίου. Η παρουσίαση διαφορετικών απόψεων εικαστικής φωτογραφίας από νέους Έλληνες δημιουργούς εκφράζει παράλληλα μια σύγχρονη ελληνική εκδοχή τής έγχρωμης καλλιτεχνικής φωτογραφίας.
&00 Η έκθεση Χωρο-γραφίες που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Οκτάγωνο είναι μια συνάντηση δώδεκα Eλλήνων καλλιτεχνών που εξετάζουν διάφορες προσεγγίσεις τής φωτογραφίας χρώματος. Ένας διάλογος νέων φωτογράφων, με παρόμοιους προβληματισμούς, που ερευνούν τις εκφραστικές και αισθητικές αξίες τού χώρου και του τοπίου. Η παρουσίαση διαφορετικών απόψεων εικαστικής φωτογραφίας από νέους Έλληνες δημιουργούς εκφράζει παράλληλα μια σύγχρονη ελληνική εκδοχή τής έγχρωμης καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Το θέμα τής έκθεσης Χωρο-γραφίες αναφέρεται στην ευρύτερη έννοια του χώρου, στην περιγραφή και την ερμηνεία του. Οι δώδεκα καλλιτέχνες περιβάλλουν με το κάδρο μια άποψη του αστικού ή φυσικού τόπου, εξωτερικού ή εσωτερικού, προσδιορίζοντας και μετατρέποντάς τον, ερευνώντας τις αισθητικές ιδιαιτερότητες αλλά και τις νοηματικές προεκτάσεις του. Αναδιαμορφώνουν τον τρισδιάστατο χώρο στην επίπεδη επιφάνεια του χαρτιού με τη βοήθεια του φωτογραφικού μέσου, του κάδρου, της σύνθεσης, του χρώματος, του φωτός, αλλά και με τεχνολογικές επεμβάσεις. Η διαίσθηση και η επινόηση μεταλλάσσουν τη φωτογραφική απεικόνιση του τοπίου ή του εσωτερικού από στιγμιότυπο σε προσωπική εμπειρία. Η φωτογραφία λειτουργεί έτσι σαν επέμβαση στο φυσικό ή αστικό περιβάλλον αλλά και σαν επιλογή μιας ιδιαίτερης, πρωτότυπης και αυθεντικής απόδοσής του.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, τα τοπία, τα δέντρα και το νερό, οι απόψεις τής πόλης, τα εσωτερικά βιομηχανικών κτιρίων ή σπιτιών, δεν περιγράφουν συγκεκριμένους και αναγνωρίσιμους τόπους. Οι φωτογράφοι εκκινούν από τη ρεαλιστική απεικόνιση κοινών στοιχείων τής πραγματικότητας για να συνθέσουν εικόνες από ανώνυμα μέρη, που αποδίδουν την αίσθηση του χώρου συχνά σε σχέση με την ανθρώπινη παρουσία - απουσία.

Οι δώδεκα φωτογράφοι προτείνουν διαφορετικές προσεγγίσεις τής έγχρωμης καλλιτεχνικής φωτογραφίας, που συγκλίνουν στην αισθητική θεώρηση του πραγματικού και στην προσωπική ερμηνεία τού κόσμου με εικαστικά μέσα.
Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις πρόκειται για εννοιολογική φωτογραφία που αρθρώνεται γύρω από ένα concept, μια ιδέα η οποία εκφράζεται από τη σχέση ένδειξης-νοήματος. Οι φωτογράφοι απομακρύνονται από τη ρεαλιστική απεικόνιση που αποτελεί την αφετηρία τού έργου και ανάγουν σε συμβολικές ερμηνείες τής πραγματικότητας κοινές εικόνες ή στιγμιότυπα. Δεν περιορίζονται στην καταγραφή της, αλλά βασίζονται κυρίως στην παρατήρηση και στην αντίληψη για να αναπαραστήσουν την ατμόσφαιρα, την αίσθηση, την περιπλάνηση, τη συνάντηση, το μυστήριο, τη μνήμη, την αμηχανία, τον απόηχο, τη φαντασία και το παραμύθι. Καταφέρνουν έτσι να αιχμαλωτίσουν αποσπάσματα της ζωής και να τα μεταφέρουν στην κλίμακα του συναισθηματικού, του φανταστικού ή του νοητικού.

Προσωπικές ερμηνείες τής πραγματικότητας, αυθεντικές αντιλήψεις τού χώρου, διαφορετικές προσεγγίσεις τής σύγχρονης φωτογραφικής αισθητικής, εικαστικοί διάλογοι και νοηματικοί συνειρμοί συνθέτουν το τοπίο των Χωρο-γραφιών και συνδέουν τη δουλειά τών δώδεκα φωτογράφων.

Συμμετέχουν: Μαρίτα Αμοργιανού, Χριστίνα Βλαχούλη, Μαρία Κόντη, Ένη Κούκουλα, Ιωάννα Κωστίκα, Ελισάβετ Μωράκη, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Μάνος Πλακιώτης, Βασίλης Πολυχρονάκης, Παναγιώτης Τέντες, Γιάννης Χατζηασλάνης, Μάνος Χατζηκωνσταντής.

Επιμέλεια έκθεσης: Πολύνα Κοσμαδάκη και Καρολίνα Δωρίτη

Εγκαίνια: Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ώρα 20:00.
Διάρκεια έκθεσης: Tετάρτη 9 Οκτωβρίου έως Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2002
Hμέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 14:00-20:00, Σάββατο 12:00-18:00