Χώροι επικοινωνίας στην Terracotta

03.09.2002
Ανδρέας Βούσουρας - Εφη Φουρίκη. Δύο καλλιτέχνες που φτιάχνουν χώρους. Χώρους βιωματικούς και ατμοσφαιρικούς, χώρους επικοινωνίας φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο της Terracotta, στη Θεσσαλονίκη.
&00 Ανδρέας Βούσουρας - Εφη Φουρίκη. Δύο καλλιτέχνες που φτιάχνουν χώρους. Χώρους βιωματικούς και ατμοσφαιρικούς, χώρους επικοινωνίας φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο της Terracotta, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ανδρέας Βούσουρας θα παρουσιάσει σε αυτήν την έκθεση έργα από τη σειρά Ουδέτερη ζώνη/ αναλώσιμα. "Ουδέτερη ζώνη" για τον Ανδρέα Βούσουρα είναι χρονικός και πολιτισμικός προσδιορισμός: είναι το μεταβατικό στάδιο από τη μετεμφυλιακή Ελλάδα της δεκαετίας του '50 στην αρχή του 21ου αιώνα της ψηφιακής πληροφορίας. Γοητευμένος από την αισθητική αυτής της εποχής, ο Βούσουρας, αποστασιοποιείται και την παρατηρεί ψύχραιμα - όχι ψυχρά, αλλά ούτε και νοσταλγικά- φτιάχνοντας έργα με τα υλικά του από τα χρόνια εκείνα: ασπρόμαυρες φωτογραφίες, stop care αγαπημένων ελληνικών ταινιών, σελίδες από ερωτικά μυθιστορήματα, ταινίες παμπάλαιων υπολογιστών, μαθητικά τετράδια, ακόμη και φωτογραφίες φίλων. Αυτά τα οικεία υλικά, και ο, τι συνδέεται με αυτά, είναι τα "αναλώσιμα".

Η Εφη Φουρίκη ερευνά απλά φαινόμενα, που τα απομονώνει και τα διαφοροποιεί με λιτές, προσεκτικές επεμβάσεις. Αναζητά και εντοπίζει την ποίηση και τη μαγεία σε εικόνες καθημερινές, που τις αποστασιοποιεί ή τις προβάλλει με ιδιαίτερο τρόπο. Την ενδιαφέρει η δημιουργία μίας καλειδοσκοπικής αίσθησης ή αλλού μιας ψευδαίσθησης, όπως όταν επεμβαίνει σε έναν συγκεκριμένο χώρο με καθρέφτες. Χρησιμοποιεί στα έργα της συνήθη και απλά μέσα, όπως νερό, φως, ήχο, αντανακλάσεις ή ακόμα ανθρώπινες κινήσεις, που τις πολλαπλασιάζει με διαδοχική βιντεοσκόπηση και προβολή. Ο θεατής συχνά προσκαλείται να επέμβει και να διαφοροποιήσει το έργο, που μεταλλάσσεται απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα.

Διάρκεια 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 19 Οκτωβρίου 2002