Η πλούσια ιστορία και τέχνη της Βοιωτίας από την παλαιολιθική έως και τη βυζαντινή περίοδο και οι θησαυροί που έχουν κατά καιρούς βρεθεί στη βοιωτική γη ζωντανεύουν στην έκδοση «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών», προϊδεάζοντας τη μελλοντική έκθεσή τους.
«Οι εικόνες φαίνονται τρισδιάστατες, τα αρχαία ανασταίνονται και συνομιλούν οικεία, πρώτη φορά μεταξύ τους και μαζί μας. Η ανάσταση αυτή συνεχίζεται στο Μουσείο Θηβών, με τη σταθερή πορεία του προς τη νέα έκθεση των αρχαίων και των μεσαιωνικών συλλογών του», υπογραμμίζει ο συγγραφέας του βιβλίου, Βασίλης Αραβαντινός, προϊστάμενος της Θ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Η επιλογή των «αρχαίων» του τόμου «δεν έγινε από τις προθήκες ενός έτοιμου επισκέψιμου μουσείου αλλά από ένα πλήθος ισάξιων και ανόμοιων έργων, ανεκτίμητων κειμηλίων πολιτισμού, πολλά από τα οποία προορίζονται για την εν δυνάμει, και ήδη εν πλήρη εξελίξει, επανέκθεσή του», προσθέτει ο ίδιος. Βελτιωμένο και προικισμένο με νέες αίθουσες και με πολυπληθή και σπουδαία εκθέματα, καρπούς επίπονων και επίμονων αρχαιολογικών ερευνών, το Μουσείο, φιλοξενώντας μία πλούσια σοδειά από βοιωτικά έργα, των προϊστορικών, αρχαίων και μεσαιωνικών χρόνων, ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί το κοινό του, με σχεδιασμένη και εγκεκριμένη ήδη την επανέκθεση των διαχρονικής και πολιτισμικής εμβέλειας αρχαιοτήτων του.
Ξαφνιάζει και εκπλήσσει ευχάριστα η προεγκαινιακή παρουσίαση των ανεκτίμητων θησαυρών του Μουσείου, μέσα από τον τόμο που αποτελεί τη δωδέκατη προσθήκη στη σειρά «Ο Κύκλος των Μουσείων», που χρηματοδοτούν κι επιμελούνται το «Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση» και η Eurobank EFG. Πρόσωπα εξαίσιων, αρχαίων μορφών, ακόμη μισοκρυμμένα στον πηλό της ανασκαφής τους, αγγεία σε πλήθος οστράκων, μικροτεχνήματα σε δίσκους, χιλιάδες ευρήματα σε κιβώτια, μεγάλα αγάλματα σε χαλύβδινους θαλάμους, ξαναείδαν το φως της ημέρας.
Αφθονες είναι οι πήλινες πινακίδες, δεκάδες τα σφραγίσματα και οι ψευδόστομοι αμφορείς με την αρχαιότατη μορφή της γλώσσας μας, στη συλλαβική, Γραμμική γραφή Β’, πάμπολλα τα σύγχρονά τους μυκηναϊκά λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο, λαζουρίτη και άλλα πολύτιμα πετράδια.
Ακολουθούν τα πρωτόγνωρα αρχαϊκά γλυπτά και σκεύη. Σ’ αυτά προστίθενται οι συγκλονιστικές για την αμεσότητά τους επιτύμβιες στήλες και οι πολύτιμες για τα στοιχεία τους ιστορικές επιγραφές, τα πήλινα αριστουργήματα ειδωλοπλαστικής, της κατεξοχήν τέχνης της αρχαίας Βοιωτίας.
«Θέλω να ελπίζω ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών, που ανακαινισμένο θα ανοίξει πολύ σύντομα τις πύλες του, με την ελάχιστη συνδρομή της έκδοσης αυτής, θα αποκτήσει την αναγνωρισιμότητα και τη θέση που του αναλογεί στο ψηφιδωτό των ελληνικών αρχαιολογικών μουσείων της πατρίδας μας», τόνισε η κ. Μαριάννα Ι. Λάτση.
«Η έκδοση έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια ανάδειξης του πλούτου του Μουσείου, με τη φιλοδοξία να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο έργο της επανέκθεσης, που θα το εκσυγχρονίσει και θα το κάνει πιο προσιτό στο κοινό του», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχο Χυτήρη. «Με επιστημονική και καλλιτεχνική αρτιότητα, ο τόμος επιχειρεί να ιχνηλατήσει τον μύθο και την ιστορία, σε μια περιοχή του ελλαδικού χώρου που διακρίθηκε με λαμπρά έργα πολιτισμού και έβαλε τη δική της σφραγίδα στην πορεία του ελληνισμού», κατά τον Νικόλαο Νανόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Eurobank EFG.
Ψηφιακά
Η παρουσίαση του Μουσείου Θηβών πραγματοποιείται μέσα από έναν πολυτελή τόμο με 671 φωτογραφίες. Η γενική φροντίδα της έκδοσης ανήκει στην κ. Ειρήνη Λούβρου. Ο τόμος είναι και σε ψηφιακή μορφή στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση».
Αντιγόνη Καράλη