"Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων", στο Στρασβούργο

26.01.2001
"Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων - Καταδιωκόμενοι και Σωτήρες" είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει στο Μέγαρο της Ευρώπης στο Στρασβούργο η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του ελληνικού υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο.
Την έκθεση φωτογραφίας εγγράφων και αντικειμένων με τίτλο "Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων - Καταδιωκόμενοι και Σωτήρες", εγκαινιάζουν τη Δευτέρα στις 6.30 μμ, στο φουαγιέ της Επιτροπής Υπουργών του "Μεγάρου της Ευρώπης" στο Στρασβούργο, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Γιάννης Νικολάου , η δήμαρχος Στρασβούργου, Catherine Trautman, και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Walter Schwimmer.
Η έκθεση περιλαμβάνει 170 φωτογραφίες από την περίοδο του Ολοκαυτώματος, από έγγραφα και αντικείμενα του Φωτογραφικού Αρχείου και της Συλλογής του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας και χωρίζεται σε δεκαοχτώ ενότητες. Ακόμη, περιλαμβάνει προβολή διαφανειών, μεταλλικές κατασκευές ανάρτησης και τρισδιάστατα αντικείμενα τέχνης από σύρμα και μέταλλο.
Παράλληλα με την έκθεση - η οποία θα ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Αμερική - εκτίθενται γλυπτά, φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα της Αρτεμις Αλκαλάη με θέμα τη "Μνήμη".
Στόχος της έκθεσης είναι να κάνει γνωστή στο ευρωπαϊκό κοινό την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα , εντάσσοντάς την στο πλαίσιο της μακραίωνης ιστορικής πορείας των Εβραίων στον ελλαδικό χώρο. Ανάμεσα στους πρωταρχικούς στόχους της έκθεσης είναι η απόδοση τιμής στους ιδιώτες και φορείς που συνέβαλαν στη σωτηρία των καταδιωκόμενων Εβραίων.
Μέσα από την έκθεση αυτή, εκφράζεται η ανθρωπιά των Ελλήνων προς τους Εβραίους στις δύσκολες εκείνες στιγμές του Ολοκαυτώματος. Είναι η "ιστορία των ανθρώπων" κατά τη διάρκεια της άγριας "Shoah". Πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Οι ενότητες της έκθεσης πληροφορούν διεξοδικά τον επισκέπτη για την ιστορία των ελληνοεβραϊκών κοινοτήτων από την αρχαιότητα έως σήμερα, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια σωτηρίας τους από τους Ελληνες συνανθρώπους τους. Παράλληλα, ο σχεδιασμός, το υλικό και οι κατασκευές της έκθεσης έχουν λάβει υπόψη τον επιβλητικό και ευμεγέθη χώρο του Μεγάρου της Ευρώπης με σκοπό τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού αισθητικού αποτελέσματος.
Να σημειωθεί ότι την έκθεση διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του ελληνικού υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 26 Φεβρουαρίου