Σαν τη βροχή πριν πέσει (*****)

21.03.2008
Εδώ ο συγγραφέας γράφει ένα καθαρά γυναικοκρατούμενο μυθιστόρημα. Καταβυθίζεται στον γυναικείο ψυχισμό και ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές του, μη διστάζοντας να αγγίξει ακόμη και το ευαίσθητο θέμα της γυναικείας ομοφυλοφιλίας...

Η Ρόζαμοντ, μία ηλικιωμένη κυρία αποφασίζει να καταγράψει λίγο πριν αυτοκτονήσει σε μαγνητόφωνο, όχι μόνο τη δική της ιστορία, αλλά και την ιστορία της Ιμοτζεν ενός τυφλού κοριτσιού που εμφανίστηκε ξαφνικά στο πάρτι των πεντηκοστών της γενεθλίων πριν από πολλά πολλά χρόνια.
Σ΄αυτές τις κασέτες περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια είκοσι ξεθωριασμένες φωτογραφίες απαντώντας στα σκοτεινά σημεία της ζωής της Ιμοτζεν και χαρίζοντάς της την πραγματική της ταυτότητα. Την ταυτότητα που δεν γνώρισε ποτέ της εξαιτίας τραγικών συγκυριών...
Φωτογραφία τη φωτογραφία και λέξη λέξη ξεδιπλώνεται ο ιστός μίας πολύ αλλόκοτης ιστορίας, μίας οικογενειακής ζωής γεμάτης από έρωτα, φιλία, πικρία και συμπτώσεις. Είναι η ιστορία τριών γενεών, σημαδεμένων από παιδικά χρόνια δίχως αγάπη, εγκλωβισμένων στην ίδια τραγική μοίρα, καθώς το φορτίο του πόνου μεταφέρεται αδιάλειπτα από μητέρα σε κόρη.

Ο Τζόναθαν Κόου με το «Σαν τη βροχή πριν πέσει» μας χαρίζει ένα δυνατό, υποβλητικό και συγκινητικό μυθιστόρημα που τίποτα δεν θυμίζει το καυστικό ύφος του στο «Τι ωραίο πλιάτσικο!» (όπου περιγράφει τη Βρετανία που ανέδειξε τη Μάργκαρετ Θάτσερ ως σύμβολο ενός συλλογικού κακού χαρακτήρα) και στον "Κλειστό Κύκλο" (όπου εμφανίζονται ξανά οι έφηβοι ήρωες της Λέσχης των Τιποτένιων, την εποχή της διακυβέρνησης του Μπλέρ στην Αγγλία) και στα υπόλοιπα βιβλία του (Η Λέσχη των Τιποτένιων. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της Quardian : «Αν δεν το όνομά του δεν ήταν τυπωμένο στο εξώφυλλο του βιβλίου, δεν θα φανταζόσασταν ποτέ πως το "Σαν τη βροχή πριν πέσει" είναι του Τζόναθαν Κόου!».

Εδώ, ο συγγραφέας γράφει ένα καθαρά γυναικοκρατούμενο μυθιστόρημα. Καταβυθίζεται στο γυναικείο ψυχισμό και ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές του, μη διστάζοντας να αγγίξει ακόμη και το ευαίσθητο θέμα της γυναικείας ομοφυλοφιλίας (η Ρόζαμοντ, η ηρωίδα του βιβλίου είναι ομοφυλόφιλη), της μητρότητας στην οποία έχουν δικαίωμα όλες οι γυναίκες, της εύθραυστης γυναικείας φιλίας, καθώς της σχέσης μητέρας - κόρης. Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις τοποθετούνται στο μικροσκόπιο του Κόου και αναλύονται με αριστοτεχνικό λυρισμό, μία μία, όπως οι φωτογραφίες ενός οικογενειακού άλμπουμ. Ακολουθώντας μία γραμμική μορφή αφήγησης, καθώς και οι είκοσι φωτογραφίες περιγράφονται με τη σειρά από την παλαιότερη στη νεώτερη, η πλοκή της ιστορίας κλιμακώνεται τόσο έξυπνα και όμορφα που είναι πολύ δύσκολο να μην σε υποβάλλει η ατμόσφαιρα της.

Info:
Εκδόσεις Πόλις
Τίτλος: Σαν τη βροχή πριν πέσει
Συγγραφέας: Τζόναθαν Κόου
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Σελίδες: 290

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]