"Κόκκινη κλωστή" στην Red Gallery

18.03.2008
Τη νέα ατομική της έκθεση παρουσιάζει η Έρση Χατζηαργυρού στην Red Gallery, κάτω από τον γενικότερο τίτλο «Κόκκινη κλωστή» στις 10 Απριλίου.
Τη νέα ατομική της έκθεση παρουσιάζει η Έρση Χατζηαργυρού στην Red Gallery, κάτω από τον γενικότερο τίτλο «Κόκκινη κλωστή» στις 10 Απριλίου.

Μια σειρά έργων στοιχειοθετούν την έκθεση, η οποία πραγματοποιείται μετά από δέκα χρόνια, και με τις εμπειρίες των μπιενάλε Βενετίας και Μπουένος Άιρες στο ενεργητικό της καταξιωμένης εικαστικής καλλιτέχνιδας.

Το έργο «Στόχος» αποτελεί ένα επιτοίχιο, τετράγωνο, μεγάλων διαστάσεων, έργο με αλλεπάλληλα φύλλα πλέγματος, τα οποία δημιουργούν ένα όλον με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο το κεντρικό άνοιγμα από ομόκεντρους κύκλους.

Το έργο «Χρόνος» αποτελείται από μια εγκατάσταση με τρία διαφορετικά έργα, τα οποία αποδίδουν αντίστοιχα τον ιστορικό, τον υποκειμενικό και τον αντικειμενικό χρόνο. Από ένα ιδιαίτερο δομικό στοιχείο του έργου, που διαπραγματεύεται την έννοια του ιστορικού χρόνου, προέρχεται και ο τίτλος της έκθεσης.

Το τρίτο μεγάλο έργο, με τίτλο «17 Οκτωβρίου 1955 - 1 Φεβρουαρίου 2007», το πιο πρόσφατο έργο της αποτελείται από τρείς κάθετες, αιωρούμενες επιφάνειες, από πλέγμα, παράλληλα τοποθετημένες η μία μπροστά από την άλλη, κατά τρόπο ώστε τα σχήματα, οι πρωτοεμφανιζόμενες πυραμίδες, ο κύκλος, τα τρίγωνα, τα ανάλαφρα μεταλλικά πουλιά, το σύνολο των μοτίβων αλληλοσυμπληρώνουν την όλη σύνθεση μέσα από μία ιδιάζουσα στρωματογραφία μιας παλίμψηστης διαφάνειας, η οποία παραπέμπει στο χρόνο, τον βιωμένο χρόνο.
Το έργο αφορά μια σχέση, μια πορεία κι ένα γεγονός.

Την έκθεση συμπληρώνουν σχέδια βιωματικού ή πολιτικού περιεχομένου, καθώς και μικρότερα έργα με όλα τα μορφοπλαστικά στοιχεία, τα γεωμετρικά μοτίβα και την συνέχεια της ιστορίας της προσωπικής της γραφής.

Δύο μεταλλικές απλές κουρτίνες με γρέζια συμπληρώνουν με ανάλαφρη μινιμαλιστική διάθεση την περιήγηση μέσα στο χώρο και το χρόνο της δημιουργίας της καλλιτέχνιδος.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Λίνα Τσίκουτα.
Η Έρση Χατζηαργρού εξακολουθεί να αναπτύσσει τη δημιουργία της ανάμεσα στο Οντολογικό και στο Αισθαντικό. Αντί να επενδύσει την έκθεσή της με μία κεντρική ιδέα, όπως πράττει συνήθως, αυτή τη φορά παρουσιάζει έργα τα οποία εκφράζουν, πιστοποιούν και αποδίδουν τον φυσικό, πνευματικό και ψυχικό της χώρο μέσα στο συγκεκριμένο χρόνο, περίπου από το 2003 έως το 2008.

Τα έργα της αποτελούν δράσεις σε ιδιαίτερους ερεθισμούς, απόδοση ιδεών και αισθημάτων, όπου το εννοιολογικό μπλέκεται αρμονικά με το χειρονακτικό, σαν μία διέξοδος εξαγνισμού, μέσα από το χρονοβόρο, επίπονο ράψιμο, πλέξιμο και τον συνταιριασμό των σκληρών, αν και εύπλαστων υλικών, που αποτελούν τα δομικά υλικά των έργων της.

Διάρκεια έκθεσης :ως τις 10 Μαΐου
Διεύθυνση : Τάκη 4, 105 54 Ψυρρή.
Τηλέφωνο: 210 32 40 808.
Ωρες λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-14.00 και 17.00-20.00, Τετάρτη- Σάββατο 10.00-15.00.