Plastic is fantastic...

06.03.2008
... σιγοψιθυρίζουν τα ανθρωποεκθέματα της αμφιλεγόμενης έκθεσης «BODY WORLDS 4» του Gunther von Hagens στο Μάντσεστερ, μια και χωρίς το πλαστικό θα ήταν αδύνατον να εμφανιστούν στο κοινό!

Plastic is fantastic... φαίνεται να σιγοψιθυρίζουν τα εκθέματα της αμφιλεγόμενης έκθεσης «BODY WORLDS 4» του Gunther von Hagens στο Μάντσεστερ, η οποία σηκώνει τα φρύδια των Βρετανών κριτικών τέχνης, που δεν εκτιμούν εικαστικώς τα ανθρώπινα πτώματα!

Ο εμπνευστής του σόου, Von Hagens, δηλώνει ότι την έκθεση με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο σώμα... μετά θάνατον... έχουν δει περίπου 25 εκατομμύρια επισκέπτες σε όλο τον κόσμο, πληρώνοντας εκατομμύρια δολάρια για να έχουν αυτή την άκρως "εκπαιδευτική" εμπειρία. Πολλές οργανώσεις έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να εμποδίσουν αυτό το «νεκροπολιτικό τσίρκο», όπως το αποκαλούν, αλλά μάταια...

Οι επισκέπτες της συγκεκριμένης έκθεσης στο Μάντσεστερ (Museum of Science and Industry, MOSI) θα δουν περισσότερα από 200 αυθεντικά «σάρκινα» εκθέματα, σε καθημερινές δραστηριότητες, να παίζουν κιθάρα, μπάλα κλπ.

Αυτό που κάνει εφικτή την αξιοθαύμαστη διατήρηση των σωμάτων είναι μια ειδική τεχνική "πλαστικοποίησης", κατά την οποία ένα πολυμερές υλικό διοχετεύεται στους ιστούς του σώματος, δημιουργώντας κενό αέρος και σταματώντας τη φυσική φθορά.

Η τεχνική «Plastination» διατηρεί το σώμα μετά θάνατο για μελέτη και είναι εφεύρεση του Γερμανού επιστήμονα και ιατρού Gunther von Hagens από το 1977. Η έκθεση «BODY WORLDS 4» συνοψίζει την 33χρονη καριέρα του στο χώρο της ανατομίας και περιλαμβάνει εκθέματα που έχουν "γεννηθεί" στο Institute for Plastination του Dr von Hagens στη Χαϊδελβέργη.

XT