Χρυσά έργα τέχνης

09.05.2002
Ο πίνακας ζωγραφικής του Εντγκάρ Ντεγκά Στο μουσείο του Λούβρου πωλήθηκε αντί 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων στη δημοπρασία του οίκου Sothebys την Τετάρτη 8 Μαϊου στη Νέα Υόρκη. Η αξία του περίφημου παστέλ του Ντεγκά (1834-1917) που εικονίζει την αμερικανίδα ζωγράφο Μέρι Κάσατ και την αδελφή της σε μια αίθουσα του μεγάλου παρισινού μουσείου είχε εκτιμηθεί από τους ειδικούς του οίκου δημοπρασιών μεταξύ 12 και 18 εκατομμυρίων δολαρίων.
&00 Ο πίνακας ζωγραφικής του Εντγκάρ Ντεγκά Στο μουσείο του Λούβρου πωλήθηκε αντί 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων στη δημοπρασία του οίκου Sothebys την Τετάρτη 8 Μαϊου στη Νέα Υόρκη.
Η αξία του περίφημου παστέλ του Ντεγκά (1834-1917) που εικονίζει την αμερικανίδα ζωγράφο Μέρι Κάσατ και την αδελφή της σε μια αίθουσα του μεγάλου παρισινού μουσείου είχε εκτιμηθεί από τους ειδικούς του οίκου δημοπρασιών μεταξύ 12 και 18 εκατομμυρίων δολαρίων.
Περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1870, η Μέρι Κάσατ συνεργαζόταν στενά με το γάλλο ζωγράφο και γλύπτη και συχνά δούλευαν στο εργαστήρι τ ου, κυρίως στην παραγωγή λιθογραφίας. Ο Ντεγκά υπήρξε μέγαλος θαυμαστής του έργου της αμερικανίδας ζωγράφου από την οποία μάλιστα είχε αγοράσει πολλά δείγματα.

Η έκπληξη στη βραδιά των μεγάλων πωλήσεων που διοργανώνονται την άνοιξη στη Νέα Υόρκη ήταν η αγορά του πίκανα Η κανάτα και το πιάτο με τα αχλάδια του Πολ Σεζάν (1839-1906) αντί 16,7 εκατομμυρίων. Λάτρης της νεκρής φύσης του γάλλου ζωγράφου, που θέλησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του, παρενέβη τηλεφωνικά και κατοχύρωσε το έργο.

Επίσης, μια ορειχάλκινη προτομή του ελβετού γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι (1901-1966), ένα σπανιότατο κομμάτι με την προτομή του αδελφού του γλύπτη, Ντιέγκο, ''μοσχοπουλήθηκε'' αντί 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαιώνοντας έτσι την αγάπη των συλλεκτών στη γλυπτική.

Οι καλές πωλήσεις για τον οίκο Σόθμπις, καθώς αγοράστηκαν συνολικά από διεθνείς συλλέκτες 52 από τα 55 έργα που διετέθησαν, απέφεραν στον οίκο δημοπρασιών 126 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των διοργανωτών.