Αναδρομική έκθεση της Νίκης Καραγάτση στο ΜΙΕΤ

09.05.2002
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Νίκης Καραγάτση. Η Νίκη Καραγάτση γεννήθηκε το 1914 στη Χώρα της Άνδρου. Είναι το δεύτερο παιδί του καπετάνιου Λεωνίδα Καρυστινάκη. Το 1917, μετακομίζει με την οικογένειά της στην Αθήνα.
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Νίκης Καραγάτση.
Η Νίκη Καραγάτση γεννήθηκε το 1914 στη Χώρα της Άνδρου. Είναι το δεύτερο παιδί του καπετάνιου Λεωνίδα Καρυστινάκη. Το 1917, μετακομίζει με την οικογένειά της στην Αθήνα. Η Νίκη παρακολουθεί τα μαθήματα των πρώτων τάξεων στη Σχολή Κωνσταντινίδη και τελειώνει το γυμνάσιο του Αρσακείου. Σε ηλικία περίπου 12 ετών, η Νίκη αρχίζει να ζωγραφίζει. Το 1931 γράφεται, μετά από εξετάσεις, στο Προκαταρκτικό Τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών. Δάσκαλοί της υπήρξαν ο Μαθιόπουλος, ο Γερανιώτης, ο Αργυρός και ο Παρθένης. Το φθινόπωρο του 1935 και ενώ άρχιζε η πέμπτη και τελευταία χρονιά των σπουδών της, γνώρισε και ερωτεύτηκε τον νεαρό συγγραφέα Δημήτρη Ροδόπουλο, ο οποίος με το ψευδώνυμο Μ. Καραγάτσης έχει μόλις αρχίσει την επιτυχημένη σταδιοδρομία του. Ο γάμος γίνεται σύντομα, έτσι η Νίκη αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη Σχολή.

Η μετέπειτα ζωή της Νίκης περνάει με μεγάλες δυσκολίες που οφείλονται στα προβλήματα που της δημιουργεί η υγεία της, ο δύσκολος χαρακτήρας του Καραγάτση, ο πόλεμος και η Κατοχή, κυρίως όμως οι ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής της που της δημιουργούν ένα αδιέξοδο και δεν της επιτρέπουν πια να ζωγραφίζει. Λίγο μετά την Απελευθέρωση, η Νίκη αρχίζει δειλά να ζωγραφίζει και παρακολουθεί τα απογευματινά μαθήματα χαλκογραφίας του Κεφαλληνού. Λίγο αργότερα διακόπτει τα μαθήματα χαρακτικής, αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στην ζωγραφική και έρχεται πάλι σε επαφή με τους παλιούς συναδέλφους της. Το 1950, μετά από πολλές πιέσεις του Σπύρου Βασιλείου, πήρε μέρος στην έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας "Στάθμη". Το 1956 αποφασίζει να κάνει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Αίθουσα Πέην. Οι πολύ καλές κριτικές, η θετική ανταπόκριση του κοινού και ο ενθουσιασμός των συναδέλφων της, της δίνουν κουράγιο. Για πρώτη φορά ο Καραγάστης αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον τη ζωγραφική της γυναίκας του.

Το 1958 ο Καραγάτσης παθαίνει ένα οξύτατο έμφραγμα. Καταλαβαίνει ότι είναι πολύ βαριά άρρωστος. Κλείνεται στον εαυτό του και αρχίζει να γράφει το "10" ενώ η Νίκη ζωγραφίζει ακούραστα στην Αίγινα, στην Χαλκίδα, στην Πύλο, στο Μεσολόγγι.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1960 ο Καραγάτσης πεθαίνει αφήνοντας το "10" ημιτελές. Το 1963 εκθέτει με επιτυχία στην γκαλερί "Ζυγός" και αρχίζει με το φίλο της Βασίλη Βασιλικό τη δακτυλογράφηση του "10" που κυκλοφορεί το 1964.
Το 1969 εγκαινιάζεται η γκαλερί "ΩΡΑ" με συμμετοχή των ζωγράφων: Ν. Καραγάτση, Γ. Μανουσάκη, Α. Φωκά, Φ. Τάρλοου. Στην ίδια γκαλερί θα γίνουν οι επόμενες ατομικές εκθέσεις της Νίκης Καραγάτση το '74 και το '77.
Μετά από μεγάλη περιπέτεια της υγείας της πεθαίνει το 1986. Τα τελευταία 14 χρόνια υπήρξαν τα πιο δημιουργικά για τη Νίκη Καραγάτση.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαίου- 30 Ιουνίου 2002.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ., Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6 - 8 μ.μ.