Όχι στο πορνό!

15.03.2010
«Το πορνό κάνει τις γυναίκες αντικείμενα, όχι όμως και όλες οι εικόνες ερωτικής αισθητικής». Όχι στο πορνό ναι στον ερωτισμό, επιμένει ο γνωστός Βρετανός φωτογράφος Ντέιβιντ Ράνκιν (David Rankin).

«Το πορνό κάνει τις γυναίκες αντικείμενα, όχι όμως και όλες οι εικόνες ερωτικής αισθητικής». Όχι στο πορνό ναι στον ερωτισμό, επιμένει ο γνωστός Βρετανός φωτογράφος Ντέιβιντ Ράνκιν (David Rankin).

Αν και κολλητός του Χιού Χέφνερ, θεωρεί ότι οι φωτογραφίες του «Playboy» με τις γυμνές, ξανθιές κούκλες, που δεν φορούν τίποτα περισσότερο από ένα ζευγάρι γόβες στιλέτο και μέικαπ σώματος, δεν θεωρούνται πάντα "καλλιτεχνικές".

Η νέα φωτογραφική έκθεση του Ράνκιν, με σήμα κατατεθέν τα γυμνά οπίσθια ενός καλογυμνασμένου μοντέλου τιτλοφορείται χιουμοριστικά «Cheeky», παίζει με τις έννοιες της θηλυκότητας και της σεξουαλικότητας και υπεραμύνεται της αγνότητας των γυμνών μοντέλων Κέιτ Μος, Λίλι Κόουλ, Έλενα Κρίστενσεν, κ.ά.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τις σελίδες του ομώνυμου λευκώματος του διάσημου φωτογράφου (εκδόσεις teNeues), το οποίο προλογίζουν προσωπικότητες που όσο να πεις ξέρουν πολλά για το "γυμνό", όπως ο Χιού Χέφνερ και η Χάιντι Κλουμ (με την οποία ο Ράνκιν δημοσίευσε σέξι λεύκωμα με τίτλο 'Rankin Heidilicious').

Η έκθεση ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου στην γκαλερί του Ράνκιν, Ανρόι (Annroy Gallery), και θα φιλοξενηθεί εκεί έως τις 11 Απριλίου.

Οι εν λόγω φωτογραφικές σπουδές στο γυναικείο σώμα απεικονίζουν όμορφες γυναικείες σιλουέτες σε διάθεση ερωτικής εξερεύνησης, με τη γνωστή αισθητική που χαρακτηρίζει τον Ράνκιν.

«Κάθε φορά που ο Ράνκιν βγάζει μια φωτογραφία ξέρει τι θέλει, και δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι οτιδήποτε άλλο παρά ο εαυτός σου, ακόμα και αν προσπαθήσεις. Τον εμπιστεύεσαι... τον εμπιστεύομαι.» Κέιτ Μος

«Εκτιμώ φωτογραφίες όμορφων, δυνατών, σέξι κοριτσιών που αισθάνονται άνετα με το σώμα τους, και είναι περήφανες για τον εαυτό τους.» Χάιντι Κλουμ.

Ο Ράνκιν παραδέχεται ότι υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στην πορνογραφία και σε αυτό που οι Αμερικανοί (και η Μαντόνα) ονομάζουν "erotica"... αλλά προωθώντας politically correct την έκθεσή του σπεύδει να συμπληρώσει... "Ποιος είμαι εγώ να κρίνω";

Χ.Τ.