Όλοι έχουμε ακούσει (ή έχουμε πει) τη φράση: "Σ' αγαπώ, αλλά…". Είναι εκείνες οι μικρές ή μεγάλες αλήθειες που ξέρουμε πως πρέπει να πούμε, αλλά φοβόμαστε πώς θα τις πάρει ο άλλος. Και η φράση που κάνει την καρδιά και το στομάχι να σφίγγονται, είτε τη λες, είτε την ακούς…
Κι όμως, αυτές οι συζητήσεις είναι που κάνουν μια σχέση δυνατή. Γιατί; Επειδή η αγάπη δεν είναι μόνο ρομαντικές στιγμές και όμορφα λόγια – είναι και ειλικρίνεια, όρια και συμβιβασμοί.
Ας δούμε λοιπόν τα πιο συνηθισμένα «σ' αγαπώ, αλλά» και γιατί αξίζει να τα συζητήσεις.
Σ’ αγαπώ, αλλά χρειάζομαι τον χώρο μου
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θες τον άλλον στη ζωή σου, αλλά ότι δεν χρειάζεται να είστε μαζί 24/7. Ο καθένας έχει ανάγκη από λίγο προσωπικό χρόνο – είτε για να χαλαρώσει μόνος του, είτε για να κάνει πράγματα που του αρέσουν.
Πώς μπορείς να το πεις: Μου αρέσει να περνάμε χρόνο μαζί, αλλά έχω ανάγκη και από λίγο χρόνο για τον εαυτό μου. Δεν σημαίνει ότι δεν σε θέλω, απλά έτσι νιώθω καλύτερα.
Σ’ αγαπώ, αλλά διαφωνούμε σε βασικά θέματα
Μπορεί να έχεις άλλη άποψη για τα χρήματα, τα παιδιά, τον γάμο ή τις αξίες. Αυτά είναι σημαντικά θέματα, και αν τα αφήνεις στην τύχη, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα αργότερα.
Πώς μπορείς να το πεις: Νομίζω ότι έχουμε διαφορετική άποψη για αυτό το θέμα. Θέλω να το συζητήσουμε για να βρούμε μια λύση που να λειτουργεί και για τους δύο.
Σ’ αγαπώ, αλλά η σχέση μας έχει αλλάξει
Όλες οι σχέσεις περνούν φάσεις – στην αρχή είναι συναρπαστικές, αλλά με τον καιρό η καθημερινότητα μπορεί να τις κάνει να χάσουν τη σπίθα τους. Αν νιώθεις πως κάτι λείπει, μην το αγνοείς.
Πώς μπορείς να το πεις: Νιώθω ότι έχουμε μπει σε μια ρουτίνα και μου λείπει το πάθος που είχαμε. Θέλεις να βρούμε μαζί τρόπους να ανανεώσουμε τη σχέση μας;
Σ’ αγαπώ, αλλά νιώθω ότι δεν επικοινωνούμε
Όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά ή ότι κάθε συζήτηση καταλήγει σε παρεξήγηση, τότε υπάρχει θέμα επικοινωνίας. Και χωρίς καλή επικοινωνία, καμία σχέση δεν μπορεί να αντέξει για πολύ.
Πώς να το πεις: Θέλω να μπορούμε να συζητάμε πιο ανοιχτά χωρίς να νιώθουμε ότι κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε;
Σ’ αγαπώ, αλλά δεν είμαι ευτυχισμένος/η
Αυτό είναι το πιο δύσκολο «αλλά» – και ίσως το πιο σημαντικό. Αν νιώθεις ότι η σχέση σου δεν σου προσφέρει πια χαρά, πρέπει να το πεις. Δεν σημαίνει ότι ο άλλος φταίει, αλλά ότι κάτι στη δυναμική της σχέσης δεν λειτουργεί.
Πώς μπορείς να το πεις: Δεν νιώθω όπως παλιά στη σχέση μας και με απασχολεί πολύ. Θέλω να δούμε αν μπορούμε να το αλλάξουμε μαζί.
Γιατί είναι σημαντικό να μιλήσεις;
Επειδή η αγάπη δεν σημαίνει να τα κρατάς όλα μέσα σου. Οι δύσκολες συζητήσεις φέρνουν λύσεις, ενώ η σιωπή μόνο προβλήματα. Όταν τολμάς να πεις τα “αλλά” σου, δίνεις στην αγάπη μια ευκαιρία να γίνει πιο δυνατή και πιο αληθινή.
Θυμήσου: Όταν συζητάς, μην κατηγορείς και μην υποθέτεις. Να είσαι ανοιχτός/ή στο να ακούσεις και την άποψη του άλλου.