Αλήθειες με φόντο το Μανχάταν

18.01.2008
Ένα εξαιρετικά ατμοσφαιρικό βιβλίο από τα χέρια του μετρ του είδους Ζωρζ Σιμενόν, που μας βυθίζει στο σκοτεινό Μανχάταν, ακολουθώντας σαν κάμερα στον ώμο το ζευγάρι στις περιπλανήσεις του. Ανασφάλειες, απιστίες, απογοήτευση, έρωτας, αγάπη, όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα και οι αλήθειες πλεγμένες σε ένα αλλόκοτο γαϊτανάκι, υφαίνονται αριστοτεχνικά με φόντο το ζευγάρι των ηρώων.
Όταν συναντιούνται μέσα στη νύχτα σ’ ένα μπαρ του Μανχάταν, η Καίη και ο Φρανσουά, είναι σε απόγνωση. Εκείνος, γύρω στα πενήντα, παλιός διάσημος ηθοποιός, προσπαθεί να ξεχάσει ότι η γυναίκα του τον άφησε για κάποιον νεαρό εκείνη, διωγμένη από το δωμάτιο που μοιραζόταν με μια φίλη, δεν έχει καν ένα χώρο για να κοιμηθεί...
Η έλξη τους είναι αμοιβαία, θα είναι όμως αρκετή για να επουλώσει τα τραύματα από τα πλήγματα της ζωής; Ο Φρανσουά, από τη μια, φοβάται μη χάσει την Καίη, και από την άλλη ζηλεύει τρομερά το παρελθόν της και τους άντρες που γνώρισε πριν από αυτόν, η Καίη από την άλλη εξαιρετικά εύθραστη προσπαθεί να ορθοποδήσει αποτινάσσοντας και αυτή το παρελθόν της.

Ένα εξαιρετικά ατμοσφαιρικό βιβλίο από τα χέρια του μετρ του είδους Ζωρζ Σιμενόν, που μας βυθίζει στο σκοτεινό Μανχάταν, ακολουθώντας σαν κάμερα στον ώμο τις περιπλανήσεις του ζευγαριού. Ανασφάλειες, απιστίες, απογοήτευση, έρωτας, αγάπη, όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα και οι αλήθειες, πλεγμένες σε ένα αλλόκοτο γαϊτανάκι, υφαίνονται αριστοτεχνικά με φόντο το ζευγάρι των ηρώων.

Το μυθιστόρημα αυτό - που επανακυκλοφορεί σε νέα μετάφραση από τις εκδόσεις Αγρα - δημοσιεύτηκε το 1946. Είναι το πρώτο που έγραψε ο Σιμενόν, αμέσως μετά τη γνωριμία με τη δεύτερη σύζυγό του, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εγκαταστάθηκε στα τέλη του 1945. Να σημειωθεί πως ο Μαρσέλ Καρνέ, γύρισε ταινία το μυθιστόρημα με τον Μορίς Ρονέ και την Ανί Ζιραρντό, που μάλιστα απέσπασε πήρε το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου στις Κάννες το 1965.


Γεωργία Οικονόμου
[email protected]