1884- 1930: Από τη Χριστιανική Συλλογή στο Βυζαντινό Μουσείο

29.03.2002
Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζεται η μεγαλύτερη περιοδική έκθεση που έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια με τίτλο: "1884- 1930: Από τη Χριστιανική Συλλογή στο Βυζαντινό Μουσείο". Εκτίθενται περισσότερα από 700 αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά και περιλαμβάνουν εικόνες, γλυπτά, έργα μικροτεχνίας, τοιχογραφίες, χειρόγραφα, υφάσματα και κεραμική. Μοναδικό είναι το ανέκδοτο και αυθεντικό φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που συνοδεύει τα εκθέματα.
&00 Την έκθεση "1884- 1930: Από τη χριστιανική Συλλογή στο Βυζαντινό Μουσείο" στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εγκαινίασε την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2002, ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιοδική έκθεση που έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, αφού εκτίθενται περισσότερα από 700 αντικείμενα. Τα περισσότερα παρουσιάζονται για πρώτη φορά και περιλαμβάνουν εικόνες, γλυπτά, έργα μικροτεχνίας, τοιχογραφίες, χειρόγραφα, υφάσματα και κεραμική. Μοναδικό είναι το ανέκδοτο και αυθεντικό φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που συνοδεύει τα εκθέματα. Η σύγχρονη τεχνολογία υπηρετεί τους σκοπούς της έκθεσης με το εικαστικό πολυθέαμα που ετοίμασε ο κ. Μάνθος Σαντοριναίος, με βίντεο που προβάλλει επίκαιρα της εποχής κ.α.

Στόχος της έκθεσης είναι να γνωρίσει το κοινό πώς γεννιέται ένα Μουσείο και συγκεκριμένα το Βυζαντινό και Χριστιανικό. Το ρόλο του Μουσείου απέναντι στο ιστορικό μας παρελθόν. Τις διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις των εκθεμάτων και της βυζαντινής τέχνης. Μέσα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα, τις φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα, το κοινό θα γνωρίσει μια πτυχή της νεοελληνικής ιστορίας. Ταυτόχρονα, η έκθεση αυτή δεν παύει να είναι ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός με εκατοντάδες πρωτότυπα εκθέματα που καλύπτουν δεκαπέντε αιώνες.

Η ιστορία του Βυζαντινού Μουσείου αρχίζει το 1884 με την ίδρυση της ΧΑΕ. Η συλλογή της Εταιρείας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος ενός από τους ιδρυτές της, του Γεωργίου Λαμπάκη (1854-1914), αποτελούν την πρώτη ενότητα της έκθεσης. Η ίδρυση και συγκρότηση του Μουσείου από το 1914 έως το 1923, περίοδο κατά την διοικείται από Εφορευτική Επιτροπή με διευθυντή τον Αδαμάντιο Αδαμαντίου (1875-1937), παρουσιάζονται στη δεύτερη ενότητα. Το 1923 αναλαμβάνει Διευθυντής ο Γεώργιος Σωτηρίου (1880-1965). Η τρίτη ενότητα αγορά στην περίοδο από το 1923 έως το 1930, όταν το Βυζαντινό Μουσείο μεταφέρεται από την Ακαδημία Αθηνών στη Villa Illisia, τη σημερινή του στέγη.

Η έκθεση, αποτέλεσμα της συνεργασίας όπου του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου, αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην ιστορία των Μουσείων και αποκτά επικαιρότητα ενόψει της επανέκθεσης των μόνιμων συλλογών του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου το 2004. Συνοδεύεται από ένα ενημερωτικό τρίπτυχο και έναν μικρό ενημερωτικό κατάλογο, ενώ, παράλληλα, ετοιμάζεται ο μεγάλος επιστημονικός κατάλογος της έκθεσης.

Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου- 31 Οκτωβρίου 2002
Ωρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη- Κυριακή: 8.30- 15.00, Τετάρτη: 12.00- 19.00
Διεύθυνση: Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα