"Το Ταξίδι μίας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα" με τον Δ. Καταλειφό

10.01.2008
Το αριστούργημα του Αμερικανού συγγραφέα Ευγενίου Ο’ Νηλ «Ταξίδι μίας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» παρουσιάζεται στο Απλό Θέατρο σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.
Το αριστούργημα του Αμερικανού συγγραφέα Ευγενίου Ο’ Νηλ «Ταξίδι μίας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» παρουσιάζεται στο Απλό Θέατρο σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.

Το έργο, βαθιά αυτοβιογραφικό, γράφτηκε το 1939 μέχρι το 1941 με πόνο και δάκρυα, όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει, και ανέβηκε το 1956, τρία και όχι εικοσιπέντε χρόνια μετά το θάνατό του, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.
Η σύζυγός του Καρλότα επέτρεψε νωρίτερα την παρουσίαση του έργου από το Βασιλικό Θέατρο της Στοκχόλμης και την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στο θέατρο Ελεν Χέιζ της Νέας Υόρκης κερδίζοντας το βραβείο Πούλιτζερ.

Το Ταξίδι είναι έργο σπαραγμού φέρει τη σφραγίδα όλων των επιρροών του συγγραφέα, από τον Φρόιντ με την ανελέητη κατάδυση στα έγκατα του εγώ, μέχρι τον Νίτσε και το μηδενισμό του και από τον Ίψεν με τον αστικό ορθολογισμό του μέχρι την βασανιστική τεχνική των εφιαλτών του του Στρίντμπεργκ. Πρόκειται για «έργο διαθήκης» που κωδικοποιεί την οφειλή του Ο’Νιλ στους δασκάλους του κι αφήνει κληρονομιά στους διαδόχους του (Αρθουρ Μίλερ, Τένεσι Ουίλιαμς, Εντουαρντ Αλμπι).

Η υπόθεση:
Ενας επιτυχημένος ηθοποιός, μία καριέρα. Πίσω απ΄ τη λάμψη υπάρχει το τμήμα. Μια οικογένεια κατεστραμμένη, περιπλανώμενη αποκλεισμένη. Δύο γιοι, θύματα της οικογενειακής αστάθειας και της έλλειψης αληθινής φροντίδας. Μια οικογένεια με άγριες συγκρούσεις, της οποίας τα μέλη διακατέχονται από την επιθυμία να παραμένουν ενωμένοι, αλλά αυτό στην πορεία μοιάζει ανέφικτο.
Το «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» διαδραματίζεται στην κατοικία των Τάιρον στη Νέα Αγγλία κατά τη διάρκεια μιας μέρας, από το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα.
Η μετάβαση από την ημέρα στη νύχτα σηματοδοτεί ένα οδυνηρό ταξίδι που οδηγεί στην ανακάλυψη του αναπόφευκτου παρελθόντος της οικογένειας, ένα ταξίδι σύμφωνα με την αρχαία φιλοσοφική έννοια, μετάβασης από την άγνοια στη γνώση.

Το Ταξίδι έχει αναδειχθεί σε έργο ? σταθμό της παγκόσμιας δραματουργίας. Επίκαιρο και διαχρονικό, αγγίζει το σημερινό θεατή, γιατί σ΄αυτό αναγνωρίζει τα αιώνια προβλήματα της οικογένειας, της κοινωνίας και των διαλυμένων ανθρώπινων σχέσεων.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας
Απόδοση: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Ελένη Καραϊνδρου
Φωτισμοί: Λευτέρης Πaυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ορέστης Τάτσης.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δημήτρης Καταλειφός, Ράνια Οικονομίδου, Αλκης Κούρκουλος, Κώστας βασαρδάνης, Σοφία Καλεμκερίδου.

Απλό θέατρο:Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα
Παραστάσεις: Πε., Πα., Σα. 9 μ.μ., Τε. (λαϊκή), Κυ. 6 μ.μ.
Εισιτήρια: 22, 18 (λαϊκή), 16 (φοιτητικό) ευρώ.