Τελευταίες παραστάσεις και περιοδεία για το QED

01.02.2010
Τελευταίες παραστάσεις στη "ΘΟΛΟ" του "Ελληνικού Kόσμου" για την επιτυχημένη παράσταση «QED» ή «Τι απέδειξε ο κ. Φάυνμαν» του Πήτερ Παρνέλ μέχρι την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010.

Τελευταίες παραστάσεις στη "ΘΟΛΟ" του "Ελληνικού Kόσμου" για την επιτυχημένη παράσταση «QED» ή «Τι απέδειξε ο κ. Φάυνμαν» του Πήτερ Παρνέλ μέχρι την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010.

Οι Σαλτιμπάγκοι και ο Γιώργος Κοτανίδης συνεχίζουν την πορεία της παράστασης κάνοντας θεατρική εξόρμηση στην ελληνική επαρχία. Το καινούργιο ανέβασμα είναι εμπλουτισμένο με εικόνες του σύμπαντος και ψηφιακές αναπαραστάσεις της κίνησης των ηλεκτρονίων που θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Μια κορυφαία μορφή της επιστήμης, ο Νομπελίστας φυσικός Ρίτσαρντ Φάυνμαν (1918 - 1988) θα ξαναζωντανέψει στη σκηνή. Βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 1965 για τη δουλειά του πάνω στην κβαντική ηλεκτροδυναμική (Quantum Electo-Dynamics), από τα αρχικά του οποίου προκύπτει ο τίτλος του έργου QED, ο Φάυνμαν ήταν μια πολύπτυχη μαγευτική προσωπικότητα που άγγιξε πολλούς τομείς της επιστημονικής δημιουργίας, της τέχνης και της κοινωνίας.

Ένας άνθρωπος που στάθηκε γενναίος απέναντι στη ζωή, στην επιστήμη, την τέχνη και τις γυναίκες. Γενναίος απέναντι στην εξουσία και απέναντι στον θάνατο. Ο Φάυνμαν λίγο πριν πεθάνει θα πει: Μια ζωή χόρευα και ερωτοτροπούσα με τη φύση, αλλά δεν σ’ αφήνει να της σηκώσεις το πέπλο της.

Το «QED» ή «Τι απέδειξε ο κ. Φάυνμαν» έχει παιχτεί σχεδόν τρία χρόνια στην Αθήνα έχοντας αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και μεγάλη προσέλευση κοινού (12.000 θεατές).

Στην επαρχία θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με την «Ένωση Ελλήνων Φυσικών» και τα Πανεπιστήμια των πόλεων που θα επισκεφτούμε. Απευθύνεται σε ευρύ κοινό με μέση και ανώτερη μόρφωση και φοιτητές και σπουδαστές.

Η περιοδεία θα γίνει σε 30 περίπου μεγάλες πόλεις της επαρχίας ξεκινώντας στις 19 Φεβρουαρίου από την Αμαλιάδα

Το μέχρι τώρα πρόγραμμα της περιοδείας διαμορφώνεται ως εξής :

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

19 Φεβρουαρίου : Αμαλιάδα (Δημοτικό θέατρο)
20 Φεβρουαρίου : Κυπαρισσία
21 Φεβρουαρίου : Κόρινθος (Δημοτικό θέατρο
22 Φεβρουαρίου : Αργός
23 Φεβρουαρίου : Τρίπολη (Δημοτικό θέατρο)
24 Φεβρουαρίου : Χαλκίδα (ΔΕΠΑΧ)
26 Φεβρουαρίου : Λαμία
27-28 Φεβρουαρίου : Λάρισα (Δημοτικό θέατρο)

ΜΑΡΤΙΟΣ

Το ακριβές πρόγραμμα θα περιλαμβάνει : Βέροια, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αρτα, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Πάτρα, Κεφαλλονικά, Ρόδο, Χίο, Μυτιλήνη.

Οι συντελεστές της παράστασης
Μετάφραση: Γιάννης Μήλιος & Γιώργος Κοτανίδης,
Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης,
Σκηνικά - Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη,
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης,
Μουσική Επιμέλεια: Θάνος Αμοργινός
Μακιγιάζ: Δήμητρα Φαφαλιού
Ψηφιακό περιβάλλον: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Με τον Γιώργο Κοτανίδη και τη Δώρα Σαμσώνα

Το έργο
Ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν ετοιμάζει στο γραφείο του μια διάλεξη με τίτλο «Όλα όσα γνωρίζουμε». Μας εξηγεί μερικά από τα μυστήρια του σύμπαντος και του ατόμου και μας μιλάει για όσα έζησε και όσα ονειρεύεται, αποκαλύπτοντας συναρπαστικά περιστατικά από τη ζωή του.

Ο Φάυνμαν δεν είναι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος. Είναι ένας Νομπελίστας Φυσικός που βραβεύτηκε για την Κβαντική Ηλεκτρο-Δυναμική (QED), ένας χαρισματικός λέκτορας, ιδιοφυής επιστήμονας αλλά και κλόουν, που καταφέρνει να κρατάει καθηλωμένο το ακροατήριό του κάθε φορά που δίνει διάλεξη. Είναι ένας από τους φυσικούς που, στα 25 του χρόνια, δούλεψε για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Είναι παθιασμένος ντράμερ, ερασιτέχνης ηθοποιός, δημιουργικός ζωγράφος, ονειροπόλος ταξιδιώτης, αθεράπευτος γυναικάς, ένας υπερδραστήριος άνθρωπος. Συγκρούεται με το κατεστημένο στο όνομα της αλήθειας και αντιμάχεται τη σοβαροφάνεια με ειρωνεία και χιούμορ.

Μια φοιτήτριά του, η Μύριαμ Φήλντ, τον πολιορκεί και προσπαθεί να του αποσπάσει μυστικά γύρω από την φυσική επιστήμη και το σύμπαν. Κάποια στιγμή θα της αποκαλύψει ότι: «Μια ζωή χόρευα και ερωτοτροπούσα με τη Φύση, αλλά ποτέ δε μ’ άφησε ν’ ανασηκώσω το πέπλο της».

Στη διάρκεια της ίδιας νύχτας, έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα για τη ζωή και το θάνατο καθώς πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση: θα παραδοθεί στον καρκίνο που τον ξαναχτυπά ή θα υποστεί ακόμα μία εγχείρηση με 50% πιθανότητες επιτυχίας; Μια μάχη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ανάμεσα στο Θεό και τη Φύση, ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια.

Κι όταν το συναίσθημα τον κυριεύσει, η επαφή με την Φήλντ, την φοιτήτριά του θα του υπενθυμίσει τη χαρά της ζωής και θα αποφασίσει να δώσει τη μάχη.