Ατομική έκθεση του Constantin Xenakis

01.02.2010
Την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010, οι Kalfayan Galleries της Αθήνας, παρουσιάζουν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Constantin Xenakis, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς με διεθνή παρουσία.

Την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010, οι Kalfayan Galleries της Αθήνας, παρουσιάζουν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Constantin Xenakis, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς με διεθνή παρουσία.

Στην έκθεση στην Kalfayan Galleries θα παρουσιαστούν νέα ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη Constantin Xenakis, καθώς επίσης σημαντικά έργα από διαφορετικές περιόδους της εικαστικής παραγωγής του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Constantin Xenakis γεννήθηκε στο Κάιρο το 1931. Το 1955 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου από πολύ νωρίς πειραματίστηκε με τα avant-garde καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής του όπως ήταν μεταξύ άλλων και ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός. Σταδιακά δημιούργησε ένα καθαρά προσωπικό εικαστικό λεξιλόγιο δανειζόμενος σύμβολα και κώδικες τόσο από την καθημερινή ζωή, όπως για παράδειγμα τα σήματα οδικής κυκλοφορίας όσο και από την Αλχημία, τον Ζωδιακό Κύκλο, τα Μαθηματικά, τη Χημεία και τα γράμματα της Αλφαβήτου, συμπεριλαμβανομένων και των ιερογλυφικών.

Από τις ηλεκτρο-κινητικές κατασκευές και τα happenings της δεκαετίας του ’60 μέχρι τα έργα του σε χαρτί και καμβά, ο Xenakis διερεύνησε ποικίλλα είδη εικαστικής έκφρασης, δημιουργώντας ένα προσωπικό σύμπαν που διαπραγματεύεται τη Σημειολογία, τη λειτουργία των συμβόλων και τους μηχανισμούς επικοινωνίας.

Στο Παρίσι ο Xenakis σπούδασε αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων στην Superieure des Arts Modernes (1956-1957) και ζωγραφική στην Academie de la Grande Chumiere (1957-1961. Μία υποτροφία του DAAD του επιτρέπει να δουλέψει στο Βερολίνο όπου και δίδαξε στo Schiller College. Τη δεκαετία του 70 πειραματίζεται με τα 'περιβάλλοντα', χρησιμοποπιώντας υλικά όπως κώνους από συνθετικά υλικά και υπεριώδες φώς.

Την ίδια περίοδο εισάγει στο έργο του στοιχεία όπως τα ιερογλυφικά, γράμματα από το Ελληνικό, Φοινικικό και Αραβικό αλφάβητο. Στα χρόνια που ακολουθούν δημιουργεί έργα με έντονα χρώματα, σήματα και σύμβολα που διερευνούν την διαδικασία της επικοινωνίας.

Συνεργάστηκε επίσης με αρχιτέκτονες, συγγραφείς και μουσικούς για τη δημιουργία 'περιβαλλόντων' μεγάλης κλίμακας. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο Chevalier des Arts από το Γαλλικό κράτος και με το βραβείο Delmas από το Insitut de France. Έχει εκθέσει διεθνώς σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία και φυσικά στην Ελλάδα.

Constantin Xenakis
Kalfayan Galleries: Xάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα

Εγκαίνια: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010, 20.00 - 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 18 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου 2010

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα, Σάββατο: 10.00 - 15.00
Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 - 20.00