3ο Συνέδριο Βιβλιοθηκών Τέχνης στο Μπενάκη

20.01.2010
Η Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη, συμμετέχοντας ενεργά σε σεμινάρια και συνέδρια, οργανώνει το 3ο Συνέδριο Βιβλιοθηκών Τέχνης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2010. Θέμα του η «Ψηφιοποίηση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στο χώρο των βιβλιοθηκών, των μουσείων και των αρχείων τέχνης».

Η Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη, συμμετέχοντας ενεργά σε σεμινάρια και συνέδρια, οργανώνει το 3ο Συνέδριο Βιβλιοθηκών Τέχνης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2010. Θέμα του η «Ψηφιοποίηση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στο χώρο των βιβλιοθηκών, των μουσείων και των αρχείων τέχνης».

Είναι η μεγαλύτερη μουσειακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα με περισσότερους από 100.000 τόμους βιβλία και περιοδικά, ο κατάλογος των οποίων υπάρχει στο διαδίκτυο, παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών και εφαρμογών ψηφιοποίησης στους χώρους των βιβλιοθηκών.

Οι Βιβλιοθήκες Τέχνης, από όλη την Ελλάδα, καλούνται να παρουσιάσουν αποτελέσματα εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας και τρόπους διάθεσής τους στον παγκόσμιο ιστό. Παράλληλα με το Συνέδριο και με πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί ένα Εργαστήρι (Workshop).

Εκεί επιστήμονες και καθηγητές, που προσφέρθηκαν ευγενικά, θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους και θα παρουσιάσουν με ειδικά μηχανήματα και εργαλεία τρόπους ψηφιοποίησης έντυπου και αρχειακού υλικού. Το εργαστήρι αυτό θα πραγματοποιηθεί στην Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, στις 5 Φεβρουαρίου 2010.

Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του δοκιμιογράφου και κριτικού λογοτεχνίας, Αλέξανδρου Αργυρίου (1921-2009), ο οποίος κληροδότησε ολόκληρη την πολύτιμη βιβλιοθήκη του (πάνω από 25.000 τόμους νεοελληνικής λογοτεχνίας) στο Μουσείο Μπενάκη, τη μεγαλύτερη δωρεά βιβλίων που δέχθηκε ποτέ η Βιβλιοθήκη. Με αυτό τον τρόπο το Μουσείο Μπενάκη επιθυμεί να τιμήσει τον ξεχωριστό αυτό άνθρωπο του πνεύματος, ο οποίος σφράγισε με την πορεία του τον νεοελληνικό πολιτισμό.

Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος: Πίτσα Τσάκωνα

Μέλη: Γεωργία Αγγέλου, Ρέα Γαϊτάνου, Ντίνα Ευαγγελίου, Σπύρος Κωστούλας, Ντόρα Πικιώνη

Στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου Βιβλιοθηκών Τέχνης, πραγματοποιείται η έκθεση «Ταξιδιώτες στην Ελλάδα» και παρουσιάζει περιηγητικά κείμενα, με αποτυπώσεις πολλών εικόνων από την Ελλάδα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Η εμφάνιση της τυπωμένης εικόνας που αιχμαλωτίζεται από τον φωτογραφικό φακό, το νέο ρεαλιστικό μέσο της εποχής, όπως και η ταξιδιωτική λογοτεχνία, συνυπάρχουν μέσα σε αυτά τα βιβλία με έναν αρμονικό συνδυασμό.

Σε αυτή την έκθεση, η οποία δεν είναι εξαντλητική στο θέμα της, παίρνουμε μία μικρή γεύση από την Ελλάδα του χθες, μία μικρή εικόνα από τα μέρη και τους ανθρώπους της, από μια εποχή που πέρασε, αγγίζοντας όμως βαθιά την ψυχή, τη συνείδηση και την ευαισθησία αυτών που την γνώρισαν και την αποτύπωσαν στις μαρτυρίες που παρουσιάζονται.

Info

Τι: 3ο Συνέδριο Βιβλιοθηκών Τέχνης και έκθεση «Ταξιδιώτες στην Ελλάδα»

Που:Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Εργαστήρι - Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, 4ος όροφος

Πότε: Συνέδριο: 5 & 6 Φεβρουαρίου, έκθεση 5- 28 Φεβρουαρίου

Τηλ. 210 34 53 111

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα, Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ

Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00