Η Τέχνη από το 1900

17.12.2007
Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο «Η Τέχνη από το 1900» οι τέσσερις πιο σημαντικοί και με τη μεγαλύτερη επιρροή ιστορικοί τέχνης της εποχής μας, παρουσιάζουν πρωτοποριακά και εμπεριστατωμένα την ιστορία της τέχνης του 20ου αιώνα.

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο «Η Τέχνη από το 1900» οι τέσσερις πιο σημαντικοί και με τη μεγαλύτερη επιρροή ιστορικοί τέχνης της εποχής μας, παρουσιάζουν πρωτοποριακά και εμπεριστατωμένα την ιστορία της τέχνης του 20ου αιώνα.

Οι συγγραφείς χρησιμοποιώντας τις θεωρίες και τις μεθόδους της τέχνης (από την ψυχανάλυση και την κοινωνιολογική προσέγγιση μέχρι το μεταστρουκτουραλισμό), επιχειρούν μια εξαιρετικά διεισδυτική ματιά σε βάθος χρόνου. Η οπτική τους, που είναι ιδιαίτερα οξεία, είναι γόνιμα εμπλουτισμένη από τη φιλοσοφία, την ιστορία και την κοινωνιολογία, χωρίς ωστόσο να παρακάμπτεται η χρονική αλληλουχία εξέλιξης των κινημάτων. Καθένας τους συνεισφέρει με μια εισαγωγή που ερευνά τη μεθοδολογία και τις θεωρητικές μεθόδους πλαισίωσης της τέχνης του εικοστού και εικοστού πρώτου αιώνα.

Το βιβλίο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνει τους αναγνώστες να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της τέχνης καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα μέχρι και σήμερα. Αποτέλεσμα αυτής της δομής είναι οι αναγνώστες να μπορούν να παρακολουθήσουν μια χρονολογική περιγραφή της τέχνης του 20ου αιώνα ή να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία καθώς η αφήγηση ακολουθεί τα γεγονότα ανά έτος. Τα κείμενα συνοδεύονται από πάνω από εξακόσιες εικόνες έργων.

Ο Sir Nocholas Scrota, Διευθυντής στο Tate το βιβλίο έχει αποσπάσει εξαίρετες κριτικές: ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Το βιβλίο είναι σημαντικό, όχι επειδή δίνει σωστές απαντήσεις αλλά επειδή εγείρει ερωτήματα»

Oι συγγραφείς:
Ο Hal Foster είναι καθηγητής στο Τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Townsend Martin στο Princeton University.

Η Rosalind Krauss είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Μοντέρνας Τέχνης και Θεωρίας του Meyer Schapiro στο Columbia University.

Ο Yve-Alain Bois είναι καθηγητής στη Σχολή Ιστορικών Μελετών στο Ινστιτούτο Προηγμένης μελέτης στο Princeton.

Ο Benjamin H. D. Buchloh είναι καθηγητής στην Έδρα σύγχρονης Τέχνης D. Franklin και Florence Rosenblatt του πανεπιστημίου του Harvard. Πρόσφατα τιμήθηκε στη Μπιεννάλε της Βενετίας με το Χρυσό Λέοντα, ως ο καλύτερος ιστορικός τέχνης για το 2007.

Εκδόσεις Επίκεντρο
Τίτλος: Η τέχνη από το 1900
Συγγραφέας: Hal Foster, Rosalind Krauss, Yve-Alain Bois, Benjamin H. D. Buchloh
Πρόλογος-επιμέλεια: Μιλτιάδης Παπανικολάου
Μετάφραση: Ιουλία Τσολακίδου
ISBN: 9789604580477
Σελίδες: 706
Τιμή: 95 €