Το Μέγαρο πάει "Voyage" στην Ιαπωνία

10.11.2009
Με έναν εξαίσιο συνδυασμό ήχου, φωτός, σωμάτων, λόγου, εικόνων και υψηλής τεχνολογίας, η ομάδα των ανατρεπτικών Νταμ Τάιπ (Dumb Type) από την Ιαπωνία, συνέθεσε το Voyage με το οποίο συστήνεται στο ελληνικό κοινό.
Με έναν εξαίσιο συνδυασμό ήχου, φωτός, σωμάτων, λόγου, εικόνων και υψηλής τεχνολογίας, η ομάδα των ανατρεπτικών Νταμ Τάιπ (Dumb Type) από την Ιαπωνία, συνέθεσε το Voyage με το οποίο συστήνεται στο ελληνικό κοινό.

To "Voyage" παρουσιάζεται σε δύο παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Ιαπωνικής Εβδομάδας, που οργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και το Ελληνο-Ιαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ένα δραματικό και όμορφο ταξίδι στις υπαρξιακές μας ανησυχίες, αλλά και στις παραστατικές τέχνες, μια απόλυτη εμπειρία, που εμπλέκει τους θεατές σε μια σπουδή συναρπαστικά σουρεαλιστική για τους μηχανισμούς του σύγχρονου κόσμου.

Η χορογραφία "Voyage" έγινε σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Χορογραφικής Ανάπτυξης της Τουλούζης, το Θέατρο του Στρασβούργου Le Maillon, το Σπίτι των Τεχνών της Κρετέιγ, το REDCAT (Roy & Edna Disney/CalArts Theater) του Λος Άντζελες, το Theater Drama City της Οζάκα και με την υποστήριξη του Κέντρου Τεχνών του Κιότο και του Biwalko Hall της Σίγκα.

Η πρωτοποριακή ομάδα από το Κιότο, μετατρέπει τη σκηνή σε ένα πεδίο όλων των πιθανοτήτων και με τη βοήθεια της υπερσύγχρονης τεχνολογίας και της ποιητικής φαντασίας, χτίζει επί μια ώρα και ένα τέταρτο ένα σύμπαν ανησυχητικό, αλλά και γοητευτικό, που το διατρέχει μια υπονομευτική ειρωνεία και το περιβάλλει μια εξωπραγματική ατμόσφαιρα. Από τα δυναμικότερα σχήματα στην Ιαπωνία η ομάδα Νταμ Τάιπ ακροβατεί ανάμεσα στους τρόπους της Πίνα Μπάους και την αισθητική του Μπομπ Γουίλσον.

«Με ένα τρόπο τo Voyage είναι αισιόδοξο. Εμείς στο Νταμ Τάιπ δεν είμαστε και τόσο απαισιόδοξοι. Δεν δηλώνουμε ευτυχείς, αλλά αποδεχόμαστε ότι είμαστε εδώ, σε έναν σαστισμένο και αμήχανο κόσμο», δηλώνουν τα μέλη της ομάδας για την παραγωγή αυτή του 2002, που την αποκαλούν «ανοιχτό έργο»(work in progress), αφού η πραγματικότητα είναι «ανοιχτή» και διαρκώς μεταλλασσόμενη.

Το 1984 μια ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών της Πόλης του Κιότο, με εμπνευστή και αρχηγό της τον Τέιζι Φουρουχάσι, έφτιαξαν το Νταμ Τάιπ και ένωσαν τις γνώσεις και τα ταλέντα τους για να προτείνουν μια ρηξικέλευθη, μεταμοντέρνα άποψη για ένα χοροθέατρο πολυμέσων, στο οποίο συναντιούνται τα εικαστικά, η μουσική, ο χορός, το θέατρο, το design, η αρχιτεκτονική, η πληροφορική, η video art. Στα 25 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την ίδρυση της ομάδας, πολλά μέλη έχουν φύγει και καινούρια έχουν προσέλθει και παρόλο ότι ο Τέιζι Φουρουχάσι πέθανε από AIDS το 1995, η ομάδα συνέχισε, αξιοποιώντας διαρκώς τις νέες ιδέες των συνεργατών της.

Ευρωπαίοι για την Ιαπωνία, Ιάπωνες για την Ευρώπη, οι Νταμ Τάιπ ανέπτυξαν ένα θέατρο «πολυτεχνικό», πολυμέσων, στο οποίο αποτυπώνεται συμβολικά και η σύγχρονη Ιαπωνία, μια παραδοσιακή και παράλληλα τεχνολογικά υπεραναπτυγμένη κοινωνία. Άρχισαν τη διαδρομή τους το 1988, όταν παρουσίασαν στην Νέα Υόρκη, την παραγωγή "Pleasure/Life" και από τότε δεν σταμάτησαν να περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο, με καινούργια έργα, εγκαταστάσεις, συνεργασίες σε όπερες, συμμετοχές σε παράδοξες συναντήσεις συμβατικών ορχηστρών με νέες τεχνολογίες ήχου και εικόνας.

Το "Voyage" αποτελείται από εικόνες δραματικές, όμορφες, άψογες στην εκφραστικότητά τους. Είναι μια απλή και ταυτόχρονα στοχαστική σύνθεση ήχου, κίνησης, φωτισμών και λόγου, με δύναμη πρόκλησης, αλλά και τρυφερότητας. Εκφράζει αγωνία, αλλά όχι θυμό και οι ασύνδετες στην αρχή εικόνες του δημιουργούν σιγά-σιγά μια νέα διάταξη της πραγματικότητας με στιγμές βαθιάς αλήθειας και με πολλά επίπεδα σημασίας.

Info

Τι: Ιαπωνική Εβδομάδα- Χορογραφία Voyage
Που: Μέγαρο μουσικής, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Πότε: Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 11.50€ (φοιτητικά) - 20.00 - 36.00 - 53.00 - 72.00 (Διακεκριμένη Ζώνη)