Ιρέκ Μουχαμέντοφ: Ο νέος διευθυντής της Λυρικής

26.10.2007
Ο διάσημος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Ιρέκ Μουχαμέντοφ είναι από την 23η Οκτωβρίου 2007 ο νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο διάσημος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Ιρέκ Μουχαμέντοφ είναι από την 23η Οκτωβρίου 2007 ο νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Μουχαμέντοφ γεννήθηκε στο Καζάν της Ρωσίας και φοίτησε στη Σχολή Μπαλέτου της Μόσχας. Το 1981 κέρδισε το Grand Prix στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου Μόσχας και εντάχθηκε στα Μπαλέτα Μπολσόι ως Α Χορευτής.

Πρωτοεμφανίστηκε στον ομώνυμο ρόλο του Σπάρτακου του Γκριγκόροβιτς και υπήρξε ο βασικός χορευτής των Μπολσόι για εννέα χρόνια, χορεύοντας ρόλους, όπως Ιβάν IV (Ιβάν ο Τρομερός), Ζαν ντε Μπριέν (Ραϋμόντα), Μπασίλιο (Δον Κιχώτης) και Ρωμαίο (Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Γκριγκόροβιτς).

Γι’ αυτόν χορογραφήθηκε ο ρόλος του Μπόρις στη Χρυσή Εποχή. Από το 1990 έως το 1998 υπήρξε Α΄ Χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Κόβεντ Γκάρντεν, και από το 1998 έως το 2001 Προσκεκλημένος Καλλιτέχνης. Η πρώτη του εμφάνιση με το Βασιλικό Μπαλέτο ήταν τον Αύγουστο του 1990 με την Ντάρσυ Μπάσσελ, χορεύοντας ένα pas de deux το οποίο ο ΜακΜίλλαν χορογράφησε ειδικά γι’ αυτόν. Για αυτόν χορογραφήθηκαν επίσης πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε έργα του Κόβεντ Γκάρντεν όπως Χειμερινά Όνειρα, Το δέντρο του Ιούδα, Mr Worldly Wise, Fearful Symmetries, ...now languorous now wild... και Cheating, Lying, Stealing.

Εμφανίστηκε διεθνώς ως προσκεκλημένος χορευτής με το Εθνικό Μπαλέτο Αγγλίας, Μπαλέτο Σκωτίας, Βασιλικό Μπαλέτο του Μπέρμινγκχαμ, Μπαλέτο της Μπορντό κ.ά. Έχει κάνει πολλές περιοδείες ανά τον κόσμο με την ομάδα του Irek Mukhamedov and Company (Ηνωμένο Βασίλειο 1991, Μπιλμπάο 1993, Βηρυτός 1998).

Έχει χορέψει όλους τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κλασσικών μπαλέτων, καθώς και έργα των Γκριγκόροβιτς, ΜακΜίλλαν, Άστον, Μπαλανσίν, Λεονίντ Μασσίν, Λόρκα Μασσίν, Πετίτ, Θαρπ, Νουρέγιεφ, Μπίντλεϋ, Πέιτζ, Τάκετ και Μπράντστραπ. Μεταξύ άλλων έχει χορογραφήσει την Λίμνη των Κύκνων (Εθνικό Μπαλέτο Πολωνίας), Capriccio Espagnol (Εθνικό Μπαλέτο Αγγλίας), Όνειρο Καλακαιρινής Νύχτας (Σχολή Μπαλέτου Έλμχερστ, Μπέρμινγκχαμ), Τέσσερις Ιππείς και Σπάρτακος (Μπαλέτο Χονγκ Κονγκ).

Του απονεμήθηκαν πολλά βραβεία όπως το Βραβείο Καλύτερου Χορευτή στον Κόσμο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1988), Βραβείο Μπαλέτου της εφημερίδας Evening Standard (1992), Βραβείο Χορευτή της Χρονιάς (1992), Βραβείο Benois de la Danse (1996) και το Μετάλλιο Νιζίνσκι (1998).

Το 2000 του απονεμήθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ η τιμή να συμπεριλαμβάνεται στο Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE). Έχει διδάξει στο Εθνικό Μπαλέτο Αγγλίας, στη Σχολή Εθνικού Μπαλέτου Αγγλίας και στο Βασιλικό Μπαλέτο του Μπέρμινγκχαμ ως Βασικός Προσκεκλημένος Καθηγητής.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 υπήρξε Καλλιτεχνικός Συντονιστής στο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.