H φράση "Γεωγραφικός Άτλας" φέρνει στο μυαλό μια σειρά χρωματιστών αποτυπώσεων που μας δείχνουν μια ήπειρο, μια χώρα, μια περιοχή με τα βουνά, τα ποτάμια, τις λίμνες και τις θάλασσές της. Αυτή η πληροφόρηση είναι πολύ χρήσιμη, δεν παύει όμως να είναι στατική.
Όποιος όμως πάρει στα χέρια του τον "Ατλαντα Διεθνών Σχέσεων" θα ανακαλύψει τρία στοιχεία ασυνήθιστα στους γεωγραφικούς χάρτες. Θα δει πρώτα απ' όλα πως η παρουσίαση των διάφορων περιοχών γίνεται, ανάλογα με το θέμα, με τρεις τουλάχιστον διαφορετικές προβολές:
- την κλασική και τρέχουσα του Μερκάτορα,
-την προβολή Μπερτέν που αποφεύγει τις παραμορφώσεις στις γωνίες και στις επιφάνειες και τέλος
-την πολιτική προβολή.
Ετσι ο μελετητής μπορεί να προσεγγίσει πληρέστερα την πραγματικότητα που δύσκολα αποδίδεται στις δύο διαστάσεις της σελίδας ενός άτλαντα. Οι χάρτες είναι γεμάτοι από βέλη που σχηματίζουν τόξα, από γραμμές που συνδέουν κύκλους, από επιφάνειες που επικαλύπτονται, από χρωματικές αποχρώσεις γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση πως αυτό που παρατηρούμε δεν είναι μία στατική εικόνα ενός μεγάλου ή μικρού τμήματος της γης, αλλά πως είναι κάτι δυναμικό, πως πρόκειται για χώρους όπου κινούνται άνθρωποι, λαοί και ιδέες.
Τέλος με τη θεματική του διάρθρωση πηγαίνει πέρα από την απλή παρουσίαση της γεωγραφίας των κρατών. Δίνει τις πολλαπλές όψεις της σημερινής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας και δείχνει τις δυνάμεις που επενεργούν παγκόσμια.
Ο Ατλας Διεθνών Σχέσεων, την ελληνική έκδοση του οποίου επιμελήθηκαν ο καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής και ο διεθνολόγος Σωτήρης Νταλής, αποτυπώνει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική μεταβαλλόμενη διεθνή πραγματικότητα. Και για να το πετύχουν αυτό, ο Pascal Boniface και οι συνεργάτες του αναζήτησαν και βρήκαν τρόπους να εκφράσουν αυτήν την κινητικότητα που διακρίνει σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή τις διεθνείς σχέσεις.
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Τίτλος: Ατλας Διεθνών Σχέσεων
Διεύθυνση- επιμέλεια ελληνικης έκδοσης: Θεόδωρος Κουλουμπής, Σωτήρης Ντάλης
Πρόλογος: Βύρων Θεοδωρόπουλος
Μετάφραση: Ερικα Καλαντζή
Σελίδες: 181
ISBN: 960-393-501-8
Όποιος πάρει στα χέρια του τον "Ατλαντα Διεθνών Σχέσεων" θα ανακαλύψει τρία στοιχεία ασυνήθιστα στους γεωγραφικούς χάρτες. Θα δει πρώτα απ' όλα πως η παρουσίαση των διάφορων περιοχών γίνεται, ανάλογα με το θέμα, με τρεις τουλάχιστον διαφορετικές προβολές: την κλασική και τρέχουσα του Μερκάτορα, την προβολή Μπερτέν που αποφεύγει τις παραμορφώσεις στις γωνίες και στις επιφάνειες και τέλος την πολιτική προβολή.