"Σοπενχάουερ" στο θέατρο Τζένη Καρέζη

12.10.2009
Το θεατρικό έργο «Σοπενχάουερ», που οργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, παρουσιάζεται από τις 3 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα-Τρίτη στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Το θεατρικό έργο «Σοπενχάουερ», που οργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, παρουσιάζεται από τις 3 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα-Τρίτη στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Πριν από τρία χρόνια περίπου ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, καθηγητής Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέλαβε την ιδέα να παρουσιάσει στο πνευματικό κοινό της χώρας τη ζωή και τη σκέψη δεκατεσσάρων φιλοσόφων οι οποίοι, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της σκέψης του δυτικού κόσμου.

Θεώρησε πως προσφορότερο όχημα για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι το θέατρο, και τούτο για δύο λόγους: πρώτα απ’ όλα τόσο η φιλοσοφία όσο και το θέατρο διαθέτουν μια κοινή συνιστώσα, τον διάλογο. Όπως ακριβώς ο φιλόσοφος διαλέγεται με την εποχή του και την κοινωνία μέσα στην οποία ζει, έτσι και ο θεατρικός συγγραφέας ? αλλά και ο ηθοποιός ? διαλέγεται με το κοινό.

Η αλήθεια του θεάτρου και της φιλοσοφίας είναι υποκειμενική, αναδύεται μέσα από την προσωπική σχέση του δέκτη με το ερέθισμα. Κατά δεύτερον, τόσο το θέατρο όσο και η φιλοσοφία αποτελούν δημιουργία και λειτουργία, με την κυριολεκτική σημασία των όρων: είναι έργα που απευθύνονται στον λαό, στον μέσο άνθρωπο, σε όλους μας.

Θέλοντας, λοιπόν, να επαναφέρει τη φιλοσοφία στην ορθή της θέση, στο επίκεντρο του κοινωνικού γίγνεσθαι, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης συνέγραψε δεκατέσσερα θεατρικά έργα, τα οποία απηχούν τις ιδέες φιλοσόφων όπως ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Καρτέσιος, ο Καντ, ο Νίτσε και άλλοι. Τα έργα αυτά εντάσσονται στην σειρά «Η Φιλοσοφία στη Σκηνή», η οποία υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Megaron Plus).

Στο πλαίσιο της σειράς αυτής - η οποία, έως τώρα, έχει τύχει της ενθουσιώδους υποδοχής του κοινού όπου και εάν παραστάθηκαν έργα της, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις - από τις 3 Νοεμβρίου παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα-Τρίτη στο θέατρο Τζένη Καρέζη το θεατρικό έργο «Σοπενχάουερ», το δωδέκατο εκ των δεκατεσσάρων της σειράς.

Μέσα από μια άρτια θεατρική παράσταση, στην οποία συμπράττουν επαγγελματίες συντελεστές, το κοινό θα έλθει σε επαφή με την γοητεία της σκέψης του πεσιμιστή Γερμανού φιλοσόφου, ο οποίος επηρέασε διανοητές όπως ο Νίτσε, ο Σρέντιγκερ, ο Βιτγκενστάιν, ο Αϊνστάιν και ο Φρόιντ.

Σκηνοθεσία-Μουσική: Μανώλης Σορμαΐνης
Ερμηνεύουν οι: Πάνος Ξενάκης, Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Μανώλης Σορμαΐνης, Εύα Αλεξανδρή, Ευαγγελία Χαραλάμπους, Νίκος Σμυρνάκης και Κοσμάς Σαριμπαλίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης
Kατασκευή Σκηνικού: Φαίη Βαρβιτσιώτη & Φώτης Χαλκίδης.

Θέατρο Τζένη Καρέζη
Ακαδημίας 3, Τηλέφωνο: 210-3636144
Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη
Ώρα Έναρξης Παραστάσεων: 21:00
Τιμές: Κανονικό 20 €, Φοιτητικό: 10 €
Διάρκεια: 90 λεπτά