Τζιχάντ, ο ιερός πόλεμος

08.11.2001
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 δύο αμερικανικά αεροπλάνα εσωτερικών αερογραμμών, τα οποία είχαν καταλάβει αεροπειρατές, προσέκρουσαν με διαφορά λίγων λεπτών στους Διδύμους Πύργους του World Trade Center στο Μανχάταν, οι οποίοι κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα πάνω από έξι χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Παράλληλα, ένα άλλο αεροπλάνο, που είχε και αυτό καταληφθεί από αεροπειρατές, συντριβόταν στο Πεντάγωνο, ενώ ένα τέταρτο, που είχε μάλλον στόχο το Λευκό Οίκο έπεφτε σε ένα χωράφι. Ποτέ στην ιστορία τους οι ΗΠΑ δεν είχαν υποστεί τέτοιας έκτασης τρομοκρατικής επίθεση.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 δύο αμερικανικά αεροπλάνα εσωτερικών αερογραμμών, τα οποία είχαν καταλάβει αεροπειρατές, προσέκρουσαν με διαφορά λίγων λεπτών στους Διδύμους Πύργους του World Trade Center στο Μανχάταν, οι οποίοι κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα πάνω από έξι χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Παράλληλα, ένα άλλο αεροπλάνο, που είχε και αυτό καταληφθεί από αεροπειρατές, συντριβόταν στο Πεντάγωνο, ενώ ένα τέταρτο, που είχε μάλλον στόχο το Λευκό Οίκο έπεφτε σε ένα χωράφι. Ποτέ στην ιστορία τους οι ΗΠΑ δεν είχαν υποστεί τέτοιας έκτασης τρομοκρατικής επίθεση. Ο απροσδόκητος βομβαρδισμός του Περλ Χάρμπορ από την ιαπωνική αεροπορία ήταν το μοναδικό προηγούμενο που μπορεί να θυμηθεί κανείς.
Η σφαγή της 11ης Σεπτεμβρίου είχε ξεκάθαρο στόχο αμάχους και έπληξε τα θεμελιακά σύμβολα της αμερικανικής ηγεμονίας: την εμπορική και οικονομική δύναμη, τη στρατιωτική υπεροχή και - αν και δεν βρήκε το στόχο της- την πολιτική εξουσία... Μετά από μερικές ημέρες δισταγμών οι ηγέτες των ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως και το καθεστώς των Ταλιμπάν, που του είχαν παράσχει άσυλο στο Αφγανιστάν.
Στις 7 Οκτωβρίου, μ' ένα τηλεοπτικό μήνυμα, ο Μπιν Λάντεν, χωρίς να διεκδικεί προσωπικά την επίθεση, δήλωσε ικανοποιημένος που "ο Αλλάχ ευλόγησε μια ομάδα πρωτοπόρων μουσουλμάνων, αιχμή του δόρατος του Ισλάμ, για να καταστρέψουν την Αμερική". Όποιος και αν είναι ο ακριβής βαθμός ανάμειξης του καθενός, πολλές συγκλίνουσες ενδείξεις επέτρεψαν να ξεκινήσει μια επιχείρηση αντιποίνων μεγάλου εύρους...
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο γραμμένο από τον Ζιλ Κεπέλ, διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και υπεύθυνο του διδακτορικού προγράμματος για το μουσουλμανικό κόσμο, στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών στο Παρίσι. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με το "καυτό" θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, τον Τζιχάντ, τον Ιερό Πόλεμο των Ισλαμιστών.
Ο Ζιλ Κεπέλ λίγο καιρό πριν από την πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ είχε κάνει λεπτομερή χαρτογράφηση των ισλαμικών κινημάτων που αναπτύχθηκαν θεαματικά κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο η χαρτογράφηση αυτή συνοδεύεται από έναν απολογισμό εικοσιπέντε ετών ισλαμισμού υπό ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πρίσμα.
Έχοντας αφετηρία το 1966, όταν απαγχονίστηκε ο Σάγεντ Κοτμπ, ο διανοητής του σύγχρονου ισλαμισμού, συνεχίζει με τη νίκη του πετρελαϊκού Ισλάμ, τη νομιμοποίηση της δικτατορίας του στρατηγού Ζία στο Πακιστάν, τα παράδοξα της ιρανικής επανάστασης και τον αντίκτυπό της και φτάνει έως τον πόλεμο του Κόλπου, τον πόλεμο της Βοσνίας και το δεύτερο πόλεμο της Αλγερίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κεφάλαια: "Οσάμα Μπιν Λάντεν και η Αμερική: μεταξύ τρομοκρατίας και θεάματος", "Μεταξύ σφύρας και άκμονος: Χαμάς, Ισραήλ, Αραφάτ" και "Από τη σωτηρία στην ευημερία: η αναγκαστική εκκοσμίκευση των Τούρκων ισλαμιστών".

Εκδόσεις Καστανιώτης
Τίτλος: Τζιχάντ, o ιερός πόλεμος
Συγγραφέας: Ζιλ Κεπέλ
Μετάφραση: Ελένη Τσερεζόλε
Ετος 1ης έκδοσης: 2001
ISBN: 960-03-3188-X