''Οιδίπους Τύραννος'' και ''Οιδίπους επί Κολωνώ'' του Σοφοκλή

11.10.2001
Η παράσταση του Οιδίπους στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ερμηνεύει τις δύο τραγωδίες του Σοφοκλή, με τον τρόπο του τελετουργικού δρώμενου. Εργο πλοκής ο "Οιδίπους Τύραννος", με γοργούς ρυθμούς σε κλειστές διαδρομές λαβύρινθου και αργή ανάσυρση της εσώτατης αλήθειας. Εργο περιπλάνησης ο "Οιδίπους επί Κολωνώ" με κυκλική ροή και κατανυκτική ατμόσφαιρα καθάρσεως. Το αρχαίο δράμα θέτει ριζικά ερωτήματα που δοκιμάζουν όχι μόνο τις αισθητικές λύσεις μα και την ίδια την φύση των απαντήσεών μας.
Η παράσταση του Οιδίπους στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ερμηνεύει τις δύο τραγωδίες του Σοφοκλή, με τον τρόπο του τελετουργικού δρώμενου.
Εργο πλοκής ο "Οιδίπους Τύραννος", με γοργούς ρυθμούς σε κλειστές διαδρομές λαβύρινθου και αργή ανάσυρση της εσώτατης αλήθειας.
Εργο περιπλάνησης ο "Οιδίπους επί Κολωνώ" με κυκλική ροή και κατανυκτική ατμόσφαιρα καθάρσεως. Το αρχαίο δράμα θέτει ριζικά ερωτήματα που δοκιμάζουν όχι μόνο τις αισθητικές λύσεις μα και την ίδια την φύση των απαντήσεών μας.
Στην έρευνα του Οιδίποδα παρακολουθούμε τον άνθρωπο που ο θεός τον έκανε παράδειγμα της ανεξιχνίαστης δύναμής του, τον ύψωσε πάνω από τους συνανθρώπους του και τον οδήγησε σε ιερό χώρο μετατρέποντας τον στο τέλος σε προστατευτικό πνεύμα που διεκδικεί ειδική λατρεία.

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος
Μουσική: Τάκης Φαραζής
Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Στην παράσταση "Οιδίπους Τύραννος" πρωταγωνιστούν:
Οιδίπους: Νίκος Καραθάνος
Ιερεύς: Γιώργος Γάλλος - Γιώργος Γκάτζιος
Κρέων: Δημήτρης Ζορμπαλάς
Τειρεσίας: Λυδία Κονιόρδου
Ιοκάστη: Λυδία Κονιόρδου
Άγγελος: Γιώργος Γκάτζιος
Θεράπων Λαΐου: Δημήτρης Ζορμπαλάς
Εξάγγελος: Γιώργος Γάλλος
Αντιγόνη: Διώνη Κουρτάκη
Ισμήνη: Ελένη Κούστα
Χορός: Ο θίασος

Στην παράσταση "Οιδίπους επί Κολωνώ" πρωταγωνιστούν:
Οιδίπους: Νίκος Καραθάνος
Αντιγόνη: Διώνη Κουρτάκη
Ξένος: Λυδία Κονιόρδου
Ραψωδός: Λυδία Κονιόρδου
Ισμήνη: Ελένη Κούστα
Κρέων: Δημήτρης Ζορμπαλάς
Πολυνείκης: Γιώργος Γάλλος
Άγγελος: Γιώργος Γάλλος
Χορός: Ο θίασος