''Πειράματα'' στο Εθνικό Θέατρο

11.10.2001
Δεκατέσσερις νέοι υποψήφιοι σκηνοθέτες και δεκαπέντε ηθοποιοί έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στο πρώτο εργαστήριο Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας Θεάτρου που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο του 2001. Στη συνέντευξη Tύπου ο νέος διευθυντής της Π.Σ, Στάθης Λιβαθινός, μίλησε για το νέο αυτό εκπαιδευτικό κέντρο, που αποτελεί όνειρο ζωής για τον ίδιο.
Δεκατέσσερις νέοι υποψήφιοι σκηνοθέτες και δεκαπέντε ηθοποιοί έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στο πρώτο εργαστήριο Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας Θεάτρου που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο του 2001. Στη συνέντευξη Tύπου ο νέος διευθυντής της Π.Σ, Στάθης Λιβαθινός, μίλησε για το νέο αυτό "εκπαιδευτικό κέντρο", που αποτελεί όνειρο ζωής για τον ίδιο.: "Νέοι ηθοποιοί και νέοι σκηνοθέτες θα δουλέψουν υπό την καθοδήγηση έμπειρων ανθρώπων, οι οποίοι θα έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα να δουλέψουν σε βάθος τους ρόλους και τα έργα, με απώτερο στόχο: καινούριοι, καλλιεργημένοι άνθρωποι στην Τέχνη που θα συνεχίσουν τη δουλειά και θα διδάξουν τους νεότερους".

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τον Στάθη Λιβαθινό είναι ο χρόνος και οι συνεργάτες: "Τίποτα δεν κάνεις μόνος σου στην Τέχνη και όλα είναι προσωπικά". Μαζί του θα δουλέψουν ο Δημήτρης Ημελλος (σκηνικό λόγο), Θοδωρής Αμπαζής (μουσική), Μαριέλλα Νέστορα (κίνηση), καθώς και η καθηγήτρια σκηνικού λόγου του Κρατικού Ινστιτούτου Θεάτρου της Μόσχας, Ιρίνα Γιούριεβνα Πρόμπτοβα, και ο καθηγητής σκηνικής κίνησης Αντρέι Αλεξέγιεβιτς Στσούκιν.

Ο Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος θα σκηνοθετήσει στην Πειραματική Σκηνή δύο αρχαίες τραγωδίες του Σοφοκλή ("Οιδίπους Τύραννος" και "Οιδίπους επί Κολωνώ") μίλησε για την προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα έργα ως ολότητα και να τα παρακολουθήσει ως ένα μαρτύριο όπου το αρχαίο δράμα συναντά το λαϊκό μας πολιτισμό και τα δρώμενα της χώρας μας. "Πλησιάζει μια εποχή που το αρχαίο δράμα δοκιμάζεται και σε κλειστούς χώρους".

Στις δύο αυτές τραγωδίες η Λυδία Κονιόρδου θα ερμηνεύσει τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες. "Σε αυτή την απόπειρα προσέρχομαι με την εμπειρία του λαϊκού δρώμενου, μέσα από οικίες μορφές. Δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας σε ένα χώρο που δεν εμπεριέχει το μεγάλο, ξαναθέτουμε τα ίδια ερωτήματα σε ένα προφυλαγμένο, φιλόξενο χώρο", τόνισε η έμπειρη σε αρχαίους ρόλους ηθοποιός, η οποία έχει συμμετάσχει σε 12 χορούς.
"Θα ξαναξεκινήσω από το χορό γιατί αποτελεί την πιο σημαντική λειτουργία στο αρχαίο δράμα. Με βοηθάει να ανιχνεύσω πως γεννήθηκαν τα χορικά για να καταφέρω να διαφοροποιήσω την κατεύθυνση της παράστασης".
Ο πιο νέος από τους "πρωταγωνιστές" της προσπάθειας αυτής, ο Νίκος Καραθάνος, λιγομίλητος και συναισθηματικά φορτισμένος τόνισε: "Μου φάνηκε εξωφρενικό, για αυτό δέχτηκα".

Η επιλογή των ηθοποιών και των σκηνοθετών έγινε μετά από ακρόαση, με στόχο να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας μόνιμης ομάδας ηθοποιών και με τη φιλοδοξία της δημιουργίας μιας σχολής σκηνοθετών.
Τα έργα που θα ανεβάσει η Πειραματική Σκηνή στα πλαίσια του καινούριου αυτού εγχειρήματος είναι τα εξής:
"Οιδίπους Τύραννος" και "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Στους κεντρικούς ρόλους θα εμφανίζονται η Λυδία Κονιόρδου και ο Νίκος Καραθάνος.
"Αγάπης Αγώνας Άγονος" του Ουΐλιαμ Σαίξπηρ σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη, και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.