Η αληθινή Κρήτη- Τζον Ντόνατ- Φωτογραφίες από το 1960

08.10.2001
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την Anglo-Hellenic League παρουσιάζουν στο Λονδίνο, στο Hellenic Centre, την έκθεση "Η αληθινή Κρήτη - Τζον Ντόνατ - Φωτογραφίες από το 1960" (John Donat - The Real Crete - Photographs from 1960), που περιλαμβάνει 80 ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 17 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την Anglo-Hellenic League παρουσιάζουν στο Λονδίνο, στο Hellenic Centre, την έκθεση "Η αληθινή Κρήτη - Τζον Ντόνατ - Φωτογραφίες από το 1960" (John Donat - The Real Crete - Photographs from 1960), που περιλαμβάνει 80 ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Ο Ντόνατ επισκέφθηκε την Κρήτη το 1960, ωθούμενος από μια έμπνευση της στιγμής. Η εμπειρία αυτή έμελλε να αλλάξει τη ζωή του νεαρού τότε αρχιτέκτονα. Στην άσπιλη Κρήτη του '60, ο Ντόνατ συνάντησε το ζωγράφο Τζον Κράξτον. Γύρισαν μαζί όλο το νησί και φωτογράφισαν τη φύση, τις εκκλησίες, τις τοιχογραφίες και τους κατοίκους, αποτυπώνοντας την ανέπαφη ομορφιά, τα ήθη και τα έθιμα της παραδοσιακής Κρήτης, πριν από την τουριστική ανάπτυξη. Οι επισκέψεις του Ντόνατ στο νησί συνεχίστηκαν (1961- 1963) και έγιναν η αιτία να εγκαταλείψει την αρχιτεκτονική και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη φωτογραφική τέχνη. "Όταν επέστρεψα το 1961 από εκείνο το δεύτερο ταξίδι, ακόμα δεν ήξερα αν ήμουν αρχιτέκτονας ή φωτογράφος, αλλά ήξερα πλέον ένα πράγμα: δεν θα γινόμουν ξανά υπάλληλος κανενός. Θα δούλευα για μένα", σχολιάζει ο Ντόνατ. "Από τότε, έχω δουλέψει ως ανεξάρτητος φωτογράφος, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, συγγραφέας και σκηνοθέτης, αλλά πάντοτε γύρω από την τέχνη και την αρχιτεκτονική. Η Κρήτη με απελευθέρωσε".
Η κρητική συλλογή του καλλιτέχνη παρέμεινε αδημοσίευτη μέχρι πρόσφατα, που οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ανέλαβαν να την δημοσιεύσουν σε ειδική έκδοση. Μέρος της συλλογής παρουσιάστηκε σε έκθεση στην Κρήτη.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 17 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.