Heart of Gold

10.04.2007
Μικρή ήθελε να γίνει μπαλαρίνα, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω ύψους. Ευτυχώς, γιατί την κέρδισε το τραγούδι και εκεί το ύψος δεν μετράει αρνητικά. Ετσι, η Χρύσπα κοιτά τον κόσμο από το ύψος που της χαρίζει το τρίτο της άλμπουμ, «Πόσα χρωστάω», που γίνεται ο πρώτος χρυσός δίσκος της.

Από τον Μιχάλη Σκαραμαγκά

Οι περισσότεροι τραγουδιστές κάνετε αφωνία όταν έχετε να ηχογραφήσετε καινούργιο δίσκο. Εσύ αυτή την εποχή κάνεις αφωνία αναγκαστικά, μια που μόλις έκανες μια εγχείρηση στις αμυγδαλές.
(Σ.σ.: η συνέντευξή μας έγινε... γραπτώς.) Η πρόσφατη εγχείρησή μου στις αμυγδαλές έγινε προγραμματισμένα, μια και έπρεπε να τελειώσουν οι εμφανίσεις και να έχω αρκετό χρόνο μέχρι τις συναυλίες ώστε να συνέλθω. Το θέμα «φωνή», ξέρεις, είναι πολύ σημαντικό και καθόλου αστείο. Επειδή έχω ήδη κάνει άλλη μία επέμβαση στις φωνητικές χορδές, προσπαθώ πάντα να φυλάγομαι από το κρύο, να κάνω συνέχεια μαθήματα φωνητικής τα οποία είναι ούτως ή άλλως απαραίτητα για όλους τους τραγουδιστές και όταν νιώθω κουρασμένη να κάνω απαραίτητα αφωνία για να μπορώ να αποδώσω καλύτερα στη δουλειά μου. Ευτυχώς, πάντως, που έχω πολύ καλό γιατρό και πολύ καλή δασκάλα φωνητικής.

Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις σου με τους Γιώργο Τσαλίκη, Διονύση Μακρή και Νίκο Απέργη, τι περιλαμβάνουν τα σχέδιά σου για τη συνέχεια;
Οι εμφανίσεις με τον Γιώργο, τον Διονύση και τον Νίκο ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι. Περάσαμε όλο το χειμώνα μαζί και πήγαμε και στη Θεσσαλονίκη για δύο υπέροχους μήνες. Η συνεργασία μας ήταν καταπληκτική μέχρι την τελευταία μέρα στο Fix, αλλά όλα τα πράγματα τελειώνουν κάποτε... Οσο για νέες εμφανίσεις, θα ξεκινήσουμε να κάνουμε συναυλίες με τον Γιώργο Τσαλίκη σε όλη την Ελλάδα μετά το Πάσχα. Είναι κάτι που δεν το έχω ξανακάνει και νομίζω ότι το οφείλω στον κόσμο και στον εαυτό μου.

Και πού θα περάσεις αυτό το Πάσχα; Πού θα κάνεις Ανάσταση;
Αποφάσισα ότι είναι καιρός να κάνω για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό Πάσχα με τους γονείς μου, να ξεκουραστώ και να ετοιμάσω το νέο μου άλμπουμ με ησυχία. Ετσι, φέτος θα είμαι μαζί με τους γονείς και την αδελφή μου στην Αίγινα, στο πατρικό μου. Εχω πολλά χρόνια να νιώσω το Πάσχα έτσι όπως πρέπει και νομίζω ότι θα είναι από τα καλύτερά μου.

Οταν δεν τραγουδάς, πώς σου αρέσει να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;
Ο ελεύθερος χρόνος είναι κάτι πολύ σχετικό στη δουλειά μας. Ολοι νομίζουν ότι επειδή δουλεύουμε νύχτα έχουμε όλη τη μέρα ελεύθερη, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Συνήθως το πρόγραμμά μου είναι αρκετά πιεσμένο έχω πολλές υποχρεώσεις. Πάντως, όταν έχω ελεύθερο χρόνο προσπαθώ να πηγαίνω σινεμά ή για φαγητό με φίλους, ή να χαλαρώνω στο σπίτι.

Εχεις κάποιο συγκεκριμένο χόμπι εκτός από τη μουσική; Παίζεις κάποιο μουσικό όργανο;

Παίζω κιθάρα και πιάνο και όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω μπαλαρίνα, οπότε καταλαβαίνεις τι τρέλα είχα και έχω με το χορό.

Πρόσφατα το τρίτο σου άλμπουμ, Πόσα χρωστάω, έγινε χρυσό κάτι που μετά την Ελενα Παπαρίζου είσαι η πρώτη νέα τραγουδίστρια που το καταφέρνει τα τελευταία χρόνια...
Πρώτα απ όλα πρέπει να σου πω ότι για μένα είναι πολύ σημαντική μια τέτοια επιβράβευση για πολλούς λόγους. Αισθάνομαι ότι ικανοποίησα την εταιρία μου, που με εμπιστεύεται και τρέχει καθημερινά για μένα, τους ανθρώπους που είναι γύρω μου, τον παραγωγό μου τον Νεκτάριο Κόκκινο, την Oriflame, που είναι χορηγός μου και στάθηκε δίπλα μου, αλλά κυρίως τον κόσμο που σε τόσο δύσκολους καιρούς για τη δισκογραφία αγόρασε το δίσκο μου.

Τι πιστεύεις, λοιπόν, ότι κάνει το κοινό να επιβραβεύει εμπορικά έναν τραγουδιστή αγοράζοντας μαζικά το δίσκο του; Είναι οι συγκυρίες; Τα ωραία κομμάτια;
Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρώσεις τραγούδια για ένα δίσκο και ν αρέσουν σε πολύ κόσμο; Ειλικρινά, θεωρώ ότι είναι τρομακτικά δύσκολη και εξουθενωτική εργασία για έναν παραγωγό και έναν καλλιτέχνη, για να μην αναφερθώ στην αγωνία που έχεις μετά την κυκλοφορία για το πώς θα τα δεχτούν τα ραδιόφωνα και κατ επέκτασιν ο κόσμος. Ελπίζω μόνο να ικανοποίησα τους ανθρώπους που αγόρασαν το άλμπουμ και να τους δικαίωσε η απόφασή τους.

Εχω μια θεωρία που λέει ότι «αν αυτό που κάνει κάποιος έχει συνέπεια, αργά ή γρήγορα επιβραβεύεται από τον κόσμο». Και εννοώ ότι εσύ δεν υποκρίθηκες ποτέ, δεν πήγες να «πουλήσεις» κάτι που δεν είσαι. Συμφωνείς;
Δεν έχεις άδικο τι θα σου έλεγα άλλωστε;
Δεν ξέρω αν έχω συνέπεια ή κάτι άλλο... Ξέρω όμως ότι όταν αναλάβω κάτι βγαίνει ο πεισματάρης Τοξότης που έχω μέσα μου και βάζω στόχο να το πετύχω κρατώντας πάντα την αξιοπρέπειά μου! Το θεωρώ πρώτο και σημαντικότερο να είναι κανείς αξιοπρεπής. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μπορούν να υποκριθούν για οτιδήποτε. Ακόμα κι αν κάτι δεν μου αρέσει, φαίνεται από χιλιόμετρα. Δεν είμαι από τις γυναίκες που ξέρουν από διπλωματία.

Η δημοσιότητα που σου χάρισε το τραγούδι ήρθε ομαλά ή απότομα στη ζωή σου;

Το ότι μεγάλωσα στον Πειραιά και την Αίγινα είναι η απάντηση στο ερώτημά σου. Εχω μάθει από πολύ μικρή να δουλεύω και να είμαι πειθαρχημένη. Ετσι μας μεγάλωσαν και εμένα και την αδελφή μου, την Εύη, οι γονείς μας. Νομίζω ότι μέχρι τώρα έχω χειριστεί καλά το θέμα της δημοσιότητας και δεν έχω δώσει τροφή σε έντυπα ή τηλεοράσεις για πράγματα που δεν αφορούν στη δουλειά μου.

Είσαι μοναχικός άνθρωπος ή κοινωνική;
Μάλλον πολύ κοινωνική θα έλεγα ότι είμαι. Τόσο κοινωνική που μερικές φορές παρεξηγούμαι! Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τους φίλους μου και χωρίς τους ανθρώπους που αγαπάω.

Σε ποια περίπτωση δεν δίνεις προτεραιότητα στη δουλειά σου;

Μόνο σε ό,τι αφορά στην οικογένειά μου και σε οτιδήποτε αφορά στην υγεία τη δική μου και της οικογένειάς μου. Μερικά πράγματα, ξέρεις, είναι πάνω απ οτιδήποτε άλλο.

Γενικά, θα έλεγες ότι έχεις υπομονή ή δεν βλέπεις την ώρα να γίνουν τα πράγματα όπως τα φαντάζεσαι;

Εχω τεράστια υπομονή! Ξεκίνησα να τραγουδάω από πολύ μικρή, από τα 18 χρόνια μου, και μέχρι τώρα κατάφερα να κάνω ήδη τρεις δίσκους και σιγά-σιγά να φτιάχνω το δικό μου ρεπερτόριο. Εχω καταφέρει λοιπόν να κάνω τα πρώτα σταθερά βήματα και να βάλω τις βάσεις για τα επόμενα, με τον ίδιο σταθερά αργό τρόπο. Αλλωστε, γιατί να βιάζομαι; Είμαι μόνο 24 χρόνων.

Ποιο είναι το πιο τρελό μουσικό όνειρό σου; Μια συνεργασία; Μια συναυλία κάπου; Κάποια άλλη φιλοδοξία;

Να μπορέσω κάποια στιγμή να κάνω μια συναυλία και να τραγουδάω μόνο δικά μου τραγούδια, που θα είναι όλα επιτυχίες και θα τα έχει λατρέψει ο κόσμος.

Υπάρχουν άνθρωποι που θαυμάζεις;
Εννοείται! Θαυμάζω και θα ήθελα να μοιάσω έστω και λίγο στις μεγάλες μας λαϊκές ερμηνεύτριες, όπως η Μαρινέλλα, η Βίκυ Μοσχολιού, η Καίτη Γκρέυ, η Μαίρη Λίντα, η Πόλυ Πάνου, η Χαρούλα Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Γλυκερία, η Δήμητρα Γαλάνη, η Λίτσα Διαμάντη και τόσες άλλες σπουδαίες ερμηνεύτριες που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος τους στη δισκογραφία.

Γενικά είσαι άνθρωπος των προκλήσεων;
Ναι, τολμάω να κάνω πράγματα. Οπως τώρα, που έκανα διασκευή στο τραγούδι «Δικός σου για πάντα», μια τεράστια επιτυχία του Μιχάλη Ρακιντζή, που διασκεύασε ο Valentino και ο Χριστόδουλος Σιγανός και θα περιλαμβάνεται στην επανέκδοση του δίσκου μου, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, με τον τίτλο «Δική σου για πάντα».

Αν περιέγραφες μια ιδανική μέρα σου, τι ΔΕΝ θα συμπεριλάμβανες σε αυτή;
Ενα ακόμα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλές θερμίδες...

Πολλοί συνάδελφοί σου είναι περιβόητοι για το πόσο συχνά χάνουν την ψυχραιμία τους (ονόματα δεν λέμε). Εσύ θυμώνεις εύκολα;
Θυμώνω πολύ εύκολα και πρέπει να το παραδεχτώ. Αλλά όσο εύκολα θυμώνω τόσο εύκολα μου περνάει ο θυμός!

Τι μπορεί να σε θυμώσει τόσο ώστε να σε βγάλει απ τα ρούχα σου;

Από τα ρούχα μου δεν θα με βγάλει κανείς βέβαια (γέλια), αλλά σίγουρα θα καταφέρει να με εξοργίσει κάτι. Ξέρεις, αυτό που με κάνει έξαλλη είναι η ασυνέπεια των άλλων και η επιπολαιότητα. Γίνομαι ταύρος σε υαλοπωλείο όποτε νιώθω θυμωμένη και γυαλίζει το μάτι μου! (γέλια)

Εκτός από το τραγούδι, υπάρχει κάτι που θεωρείς ότι δεν ξέρεις να κάνεις και θα ήθελες πολύ να μάθεις; Π.χ. μαγειρεύεις καλά; Οδηγείς γρήγορα; Ζωγραφίζεις;
Κοίτα να δεις... Μαγειρεύω καλούτσικα, δεν ζωγραφίζω, όμως σίγουρα οδηγώ γρήγορα αλλά προσεκτικά και φοράω πάντα ζώνη ασφαλείας!

Εκτός από ελληνική μουσική, ακούς και ξένους καλλιτέχνες; Ποια άλμπουμ άκουσες τελευταία και σου άρεσαν;
Μ αρέσει πολύ ο Robbie Williams, η Rihanna αλλά και η Beyonce. Θεωρώ ότι είναι ολοκληρωμένοι καλλιτέχνες και πάντα παρακολουθώ τις δουλειές τους.

Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή το CD player στο αυτοκίνητο ή το στερεοφωνικό στο σπίτι σου, ποιο CD θα βρούμε μέσα;
Θα βρεις πολλά demos με καινούργια τραγούδια, μια και είμαι σε διαδικασία αναζήτησης υλικού για το νέο μου άλμπουμ, που πρόκειται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.