Την 7η διεθνή έκθεση τηλεκαρτών Card Collect θα φιλοξενήσει 6-7 Οκτωβρίου το ξενοδοχείο Mediterranean Pallas της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την παλιότερη και σημαντικότερη έκθεση τηλεκαρτών και συλλεκτικών ειδών στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει και φέτος το ενδιαφέρον χιλιάδων Ελλήνων συλλεκτών.
Στην έκθεση συμμετέχουν δεκάδες εμπορικοί οίκοι διάθεσης συλλεκτικών ειδών από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και Οργανισμοί Τηλεπικοινωνιών. Επίσης μετέχει με δικό του περίπτερο ο ΟΤΕ και το περιοδικό συλλογών "Τηλεαξίες". Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει χιλιάδες δείγματα από τον θαυμαστό κόσμο των τηλεκαρτών , καθώς επίσης γραμματόσημα, παλιές καρτποστάλ, νομίσματα και χαρτονομίσματα , συλλεκτικά παιχνίδια kinder και άλλα συλλεκτικά είδη. Στους χώρους της εκδήλωσης θα διατίθεται και η συλλεκτική κάρτα του ΟΤΕ, η οποία κυκλοφόρησε ειδικά για την έκθεση σε 35.000 αντίτυπα , καθώς και άλλες αναμνηστικές κάρτες της έκθεσης.
H ιστορία της τηλεκάρτας
Η ιστορία της τηλεκάρτας ξεκίνησε το 1976 από την Ιταλία, όταν ο ιταλικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών εισήγαγε την χρήση της τηλεκάρτας στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Καθώς τα χρόνια περνούσαν ολοένα και περισσότερες χώρες ακολουθούσαν το ιταλικό παράδειγμα. Ο ΟΤΕ δεν μπορούσε να μείνει πίσω από τις εξελίξεις, έπρεπε όμως να φτάσουμε στο 1992 για να αντικρίσουμε την πρώτη ελληνική τηλεκάρτα που κυκλοφόρησε σε 30.000 αντίτυπα και απεικόνιζε το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας και η οποία σήμερα έχει συλλεκτική αξία.
Από το 1992 μέχρι σήμερα ο ΟΤΕ έθεσε σε κυκλοφορία περισσότερες από 1.100 τηλεκάρτες, οι οποίες απέκτησαν μετά τη χρηστική και μια δεύτερη διάσταση, τη συλλεκτική.
Η συλλεκτική αξία μιας τηλεκάρτας καθορίζεται από μια σειρά παραμέτρων, με πιο σημαντική αυτή του αριθμού των αντιτύπων στα οποία έχει εκδοθεί. Δηλαδή σε όσο λιγότερα αντίτυπα έχει εκδοθεί τόσο μεγαλύτερη αξία έχει. Επίσης ένα άλλο στοιχείο είναι τα τυχόν τυπογραφικά, ορθογραφικά ή άλλα λάθη που συνέβησαν κατά την παραγωγής της τηλεκάρτας. Οι μυημένοι στο χώρο κυνηγούν μετά μανίας αυτά τα λάθη, τα οποία κάποιες φορές μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικερδή για τους ίδιους. Ενας άλλος χρυσός κανόνας των συλλεκτών είναι ότι οι γεμάτες τηλεκάρτες αξίζουν περισσότερο από τις χρησιμοποιημένες.
Οσον αφορά το "χρηματιστήριο" της τηλεκάρτας, οι τιμές καθορίζονται από τον παλιό αλλά δοκιμασμένο κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Ενδεικτικά η τιμή της τηλεκάρτας ξεκινά από τις 100 δραχμές για τις κοινές κάρτες που κυκλοφορούν σε 200.000 αντίτυπα και πάνω και μπορεί να φτάσει τις 200.000 δραχμές για τις κάρτες που απεικονίζουν την Πάτμο και τα Μετέωρα που έχουν κυκλοφορήσει σε μόλις 2.000 αντίτυπα η κάθε μια.
Ο ΟΤΕ με αφορμή μετατροπή της τηλεκάρτας σε συλλεκτικό είδος δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια ένα Γραφείο Εξυπηρέτησης Συλλεκτών Τηλεκάρτας. Μέσω του γραφείου αυτού οι συλλέκτες μπορούν να εξασφαλίσουν το σύνολο των τηλεκαρτών που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια. Επιπλέον οι συνδρομητές του Γραφείου αυτού έχουν το αποκλειστικό προνόμιο να προμηθεύονται τις συλλεκτικές κάρτες που εκδίδει κάθε χρόνο ο ΟΤΕ και που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σήμερα περισσότεροι από 14.000 συλλέκτες είναι συνδρομητές του Γραφείου Συλλεκτών ενώ υπολογίζεται ότι πανελλαδικά ο αριθμός των συλλεκτών ξεπερνά τις 35.000.
Εκτός από το Γραφείο Εξυπηρέτηση Συλλεκτών Τηλεκάρτας του ΟΤΕ υπάρχουν και αρκετές "πιάτσες" συλλεκτών όπου γίνονται αγοραπωλησίες και ανταλλαγές τηλεκαρτών Στη Θεσσαλονίκη τέτοιες πιάτσες υπάρχουν στη συμβολή των οδών Καρόλου Ντηλ και Ερμού και στο Μπιτ Παζάρ.
Την 7η διεθνή έκθεση τηλεκαρτών Card Collect θα φιλοξενήσει 6-7 Οκτωβρίου το ξενοδοχείο Mediterranean Pallas της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την παλιότερη και σημαντικότερη έκθεση τηλεκαρτών και συλλεκτικών ειδών στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει και φέτος το ενδιαφέρον χιλιάδων Ελλήνων συλλεκτών.