Τα γλυπτά της Ναταλία Μελά στην αίθουσα Σκουφά

11.10.2001
Τα γλυπτά της Ναταλίας Μελά θα φιλοξενεί από το Σάββατο 13 Οκτωβρίου η αίθουσα τέχνης Σκουφά, ενώ ταυτόχρονα γλυπτά της θα εκτεθούν και στην πλατεία Κολωνακίου. Η Ναταλία Μελά έχει πολύχρονη και ουσιαστική παρουσία στην καλλιτεχνική ζωή της Ελλάδας. Κοιτάζοντας τα έργα της Ναταλία Μελά, μεταλλικά, σφυρήλατα ή χυτευμένα, από μάρμαρο ή τις κατασκευές της από εργαλεία και μηχανικά εξαρτήματα, πέρα από την καλλιτεχνική τους μαεστρία και τη στιβαρότητα της πλαστικότητάς τους, δίνει πνοή σε κάτι από την "ψυχή των αψύχων" με μια αίσθηση που προσεταιρίζεται όχι μόνο τις αρχές της σύγχρονης γλυπτικής, αλλά και μια μυσταγωγική σύναξη.
Τα γλυπτά της Ναταλίας Μελά θα φιλοξενεί από το Σάββατο 13 Οκτωβρίου η αίθουσα τέχνης Σκουφά, ενώ ταυτόχρονα γλυπτά της θα εκτεθούν και στην πλατεία Κολωνακίου.
Μαθήτρια του Απάρτη, η γλύπτρια χάλκεψε στο έργο και στο νου της τα πρότυπα της ρωμιοσύνης, της ελληνικής ομορφιάς, παγανιστικής και βουκολικής: τους αρχαίους πολεμιστές, τα παλικάρια, τους Πάνες, τους δρακοκτόνους Αγίους, τα ξωτικά, τους ταύρους, τις κατσίκες, τα πετεινά τα' ουρανού, εκφράζοντας έτσι το λόγο του δασκάλου της για τα "...ανεξόφλητα χρέη μας για τον διπλανό μας που συνιστούν το γραμμάτιο των ηθικών χρεών έναντι του Πλάστη.
Στην τελευταία της δουλειά, η γνωστή γλύπτρια συνεχίζει τη διαλεκτική της με την ατέρμονη αναγωγή στο αίσθημα του ωραίου, με την ίδια ένταση της έκφρασης όπως και πιο παλιά, αλλά και με μια ωρίμανση ψυχής φτιαγμένη από την ευγένεια και την αρετή του κόσμου που έπλασε "ιδίοις όμμασι" κατά τον ρουν της ζωής της. Η δουλειά της διέπεται από ένα αίσθημα βαθιάς ευγνωμοσύνης για την επιτέλεση της και την πλήρη εναρμόνισή της στους νόμους της επίγειας ζωής, της κτίσης όλης χωρίς ρητορικές σοφιστείες αλλά με ένα σεβασμό στην ύπαρξη και την καθημερινή της χροιά και με μια στοχαστικότητα για το μέλλον.
Γραμμές που αναδύουν μια αίσθηση αρρενωπότητας χωρίς όμως να μεταλλάσσουν το γυναικείο χέρι της δημιουργού, χωρίς να φτάνουν σε ακρότητες εκφραστικές, αλλά που υμνούν και διατηρούν τη γυναικεία ευαισθησία και χάρη. Μια δημιουργική φαντασία που ιχνηλατεί την παράδοση ενώ τη μετουσιώνει μέσω του χιούμορ και οξυδέρκειας της, από ανθρωπομορφική σε πνευματική και τανάπαλιν, μία οντότητα, ούτως ή άλλως καθαρά ελληνική.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αθηναίων, κ Δημήτρη Αβραμόπουλου και θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου.