Ενθύμιον Σύρου

02.08.2001
"Αν ταξιδέψετε λοιπόν, για την Ερμούπολη, μην τρομάξετε αν δείτε ξαφνικά την ίδια την ιστορία να σας περιμένει στο λιμάνι", γράφει ο Μάνος Ελευθερίου στο εισαγωγικό σημείωμα του μικρού λευκώματος που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο "Ενθύμιον Σύρου". Το λεύκωμα περιλαμβάνει μια σειρά από φωτογραφίες και καρτ ποστάλ του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα από τη Σύρο. Ενα νοσταλγικό οδοιπορικό στο ιστορικό και ιδιαίτερα λαμπερό παρελθόν του πιο "πολιτισμένου νησιού των Κυκλάδων, της Σύρου".
"Αν ταξιδέψετε λοιπόν, για την Ερμούπολη, μην τρομάξετε αν δείτε ξαφνικά την ίδια την ιστορία να σας περιμένει στο λιμάνι", γράφει ο Μάνος Ελευθερίου στο εισαγωγικό σημείωμα του μικρού λευκώματος που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο "Ενθύμιον Σύρου". Το λεύκωμα περιλαμβάνει μια σειρά από φωτογραφίες και καρτ ποστάλ του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα από τη Σύρο.
Ενα νοσταλγικό οδοιπορικό στο ιστορικό και ιδιαίτερα λαμπερό παρελθόν του πιο "πολιτισμένου νησιού των Κυκλάδων, της Σύρου".
Το λεύκωμα αυτό δεν αποτελεί το μνημόσυνο μιας χαμένης πολιτείας. Ο επισκέπτης της Σύρου θα αναγνωρίσει με μεγάλη ευκολία τα υπέροχα νεοκλασικά των καρτ ποστάλ των αρχών του 20ου αιώνα στους σύγχρονους και πολυσύχναστους δρόμους της Σύρου.
Η ιστορία είναι παρούσα στη συνάντησή της με τη σύγχρονη Σύρο που παραμένει όμορφη και ξεχωριστή χάρη στο πλούσιο παρελθόν της. Ο χρόνος φαίνεται να έχει κοντοσταθεί θαυμάζοντας την υπέροχη αρχιτεκτονική της, στην αίγλη κτιρίων, όπως το Θέατρο ή το Δημαρχείο.
Η Ερμούπολη παραμένει μια πόλη ξεχωριστή, μαρτυρώντας το πέρασμα απ' αυτήν των ανθρώπων που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδος και συνέβαλαν στην πολιτιστική της άνθηση.

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Τίτλος: Ενθύμιον Σύρου
Επιμέλεια: Μάνος Ελευθερίου
Σελ.: 126
ISBN 960-393-753-3