Τι: 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού
Πότε: 1-14 Ιουλίου
Που: «Τεχνόπολις», Πειραιώς 100, Γκάζι
Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων: από τις 15 Ιουνίου
Ώρες προπώλησης:
10:00 - 14:00 Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, τηλ 210 3612920
18:00 - 21:00 «Τεχνόπολις», Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ 210 3235353
Πληροφορίες: 210 3235353
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.30
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό)
Την 1η Ιουλίου ξεκινά το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας με κορυφαία διεθνή ονόματα της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας στην ανοιχτή σκηνή της «Τεχνόπολις» στο Γκάζι!
Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας καθιερώνει την Αθήνα ως μία ακόμη ευρωπαϊκή πόλη με αξιοσημείωτες πολιτιστικές διοργανώσεις. Για 14 μέρες το κοινό του Φεστιβάλ θα απολαύσει σημαντικά έργα επώνυμων ευρωπαϊκών συγκροτημάτων. Σχήματα χορού με μεγάλη ή και μικρότερη ιστορία, όλα όμως παρόντα στον διεθνή χώρο καθώς και αντιπροσωπευτικά των τάσεων που κυριαρχούν θα εμφανιστούν στην φετινή διοργάνωση. Ταυτόχρονα οι χορευτές και σπουδαστές χορού μπορούν να παρακολουθήσουν τo επιμορφωτικό σεμινάριο, που θα παραδώσουν οι προσκεκλημένοι χορογράφοι.
Το Φεστιβάλ πρωτοτυπεί φέτος και θέλοντας να δείξει την υποστήριξη του στις νεότερες γενιές χορογράφων, δίνει τη δυνατότητα σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες απόφοιτους ή τελειόφοιτους ανωτέρων σχολών χορού της ημεδαπής και της αλλοδαπής να παρουσιάσουν την χορογραφική τους δουλειά παράλληλα με το κεντρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Ιουλίου
Phoenix Dance Theatre
a. "Signal" του Henri Oguike
b. "Laal" του Darshan Singh Bhuller
c. "Pave up Paradise", των Lost Dog (Ben Duke & Raquel Meseguer)
d. "Nopalitos" του Javier de Frutos
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ετών το Phoenix Dance Theatre τείνει να είναι μια από τις κορυφαίες σύγχρονες ομάδες χορού της Μεγάλης Βρετανίας. Το χοροθέατρο επιλέγει χορογράφους μεγάλου διαμετρήματος, όπως οι Philip Taylor, Shapiro & Smith, Michael Clark, Mark Baldwin, Rui Horta και Tom Jobe, για να δουλέψει με την πολυποίκιλη ομάδα σύγχρονων χορευτών.
Οι εμπνεύσεις των χορογραφιών του Phoenix Dance Theatre καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της τέχνης του χορού. Είτε πρόκειται για παραστάσεις καθαρής κίνησης είτε για παραστάσεις που ο χορός συνδέεται και με άλλες μορφές σύγχρονης τέχνης η δημιουργία είναι γνήσια, σφύζουσα από ζωή και απεικονίζει την εμπειρία μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Στόχος είναι με αυτή την εκλεκτική συλλογή καινοτομικών έργων να αγγίξει ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό και να επικοινωνήσει άμεσα με τους θεατές. Με τις παραστάσεις της η ομάδα ταξιδεύει τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα δίνει μεγάλη σημασία στην εκπαιδευτική της δράση με ειδικά καταρτισμένους καθηγητές που δουλεύουν παράλληλα με την ομάδα για την προώθηση της ιδέας της κοινωνικής συμμετοχής στις τέχνες μέσω σχολικών και κοινωνικών προγραμμάτων.
www.phoenixdancetheatre.co.uk
Τρίτη 4 & Τετάρτη 5 Ιουλίου
Richard Siegal, The Bakery: If / Then..
Ο Richard Siegal είναι ο ιδρυτής της ομάδας The Bakery, μίας ομάδας αφιερωμένης στην εξερεύνηση και στην παραγωγή σύγχρονων παραστάσεων. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σολίστες της ομάδας του William Forsythe/ Ballet Frankfurt μέχρι την τελευταία σαιζόν της ομάδας το 2004. Ψηφίστηκε ως Εξαιρετικός Χορευτής από την ετήσια έρευνα των κριτικών του γερμανικού περιοδικού Balletanz (1998, 2000, 2003). Χορογραφίες του έχουν παρουσιαστεί τρεις φορές στο Ballet Frankfurt, με πιο πρόσφατη την τριλογία "x(evening)" (2002).
Το έργο "If/ Then" είναι μία τριλογία που αποτελείται από δύο σόλο, ένα που χορεύει ο ίδιος ο Siegal και ένα που ερμηνεύει η Στέλλα Ζάννου (μία συνεργασία με την ελληνική ομάδα χορού ΠΡΟΣΧΗΜΑ), και ένα ντουέτο ξαναδουλεμένο ειδικά για την σκηνή της Tεχνόπολης με δύο εξαιρετικούς χορευτές από την ομάδα του William Forsythe, τον Ayman Aaron Harper και τον Mario Zambrano.
www.thebakery.org
Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Ιουλίου
Niv Sheinfeld
a. "Covariance"
b. "Don Quixote"
Ο καταξιωμένος χορευτής - χορογράφος γεννημένος στο Ισραήλ, έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς χορογράφους τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό. Ξεκίνησε να χορεύει με την ισραηλινή ομάδα Liat Dror & Nir Ben-Gal Co το 1991, με την οποία συνεργάστηκε για έξι χρόνια και περιόδευσε ανά τον κόσμο. Το 1997 αποχώρησε για να δουλέψει ως ανεξάρτητος χορογράφος. Εκείνη τη χρονιά χορογράφησε το πρώτο του έργο "Borderline" και κέρδισε ένα βραβείο στον χορογραφικό διαγωνισμό Shades Of Dance.
Eργα του έχουν ταξιδέψει και παρουσιαστεί στην Ευρώπη.
Γιάννης Μανταφούνης
σε συνεργασία με την Κατερίνα Σκιαδά και τον Αναστάση Γούλιαρη
"Ανθρώπινες Διαστάσεις"
Ο καταξιωμένος χορευτής και ανερχόμενος χορογράφος δημιούργησε ένα έργο σε συνεργασία με την Κατερίνα Σκιαδά και τον Αναστάση Γούλιαρη για την σκηνή της «Τεχνόπολις».
Δευτέρα 10 & Τρίτη 11 Ιουλίου
cie. Toula limnaios
"Short Stories"
Η Toula Limnaios γεννήθηκε στην Ελλάδα κι μεγάλωσε της Βρυξέλλες.
Το 2001 της απονεμηθεί το βραβείο χορηγίας Meeting Neuer Tanz και το 2003 εγκαινίασε το στούντιό της HALLE. Έργα της ομάδας έχουν παρουσιαστεί σε γερμανικά και διεθνή φεστιβάλ. Η ομάδα επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά. Μετά από της ομαδικές χορογραφίες των περασμένων ετών η Toula Limnaios με το έργο "Short Stories", κάνει μία συνειδητή στροφή σε λιτές και σύντομες φόρμες. Σε 2 ντουέτα και ένα σόλο, τόσο συνδεδεμένα όσο και ξεχωριστά μεταξύ τους, ξεδιπλώνεται μία σειρά από μικρές και πολύ προσωπικές ιστορίες, που δεν αποτελούν τόσο καθημερινά γεγονότα αλλά προσωπικές ιδιοσυγκρασίες οι οποίες συνθέτουν τον πυρήνα αυτού του προσωπικού έργου δωματίου. Είμαστε όλοι ίδιοι στο καβούκι μας, αλλά αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα μας διαφέρει. Το "Short Stories" εκφράζει της διαφορετικές πλευρές και παραλλαγές που χαρακτηρίζουν κάθε στιγμή.
www.toula.de
Πέμπτη 13 & Παρασκευή 14 Ιουλίου
Ballet du Grand Théâtre de Genève
a. "Para-dice" του Saburo Teshigawara
b. "La Pluit" της Annabelle Lopez Ochoa
c "Kiki la rose" του Michel Kelemenis
d "Selon désir" του Αντώνη Φωνιαδάκη
Στην αρχή του 20ου αιώνα, οι πιο μεγάλες ομάδες του μπαλέτου προσκαλούνταν σε αυτή τη νέα σκηνή θεάτρου: η Isadora Duncan, ο Nijinski με τα ρωσικά μπαλέτα. Την διεύθυνσή του αναλαμβάνουν διαδοχικά οι: Janine Charrat, Serge Golovine, Patricia Neary, Peter van Dyck, Oscar Araiz, Gradimir Pankov, François Passard και Giorgio Mancini. Από τη γέννησή του, ο οργανισμός αυτός θέλησε να εξερευνήσει την υφολογική ποικιλία του χορού στον 20ο αιώνα, και για αυτό συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο George Balanchine (που ήταν και καλλιτεχνικός σύμβουλος από το 1970 έως το 1978), Mikhail Baryshnikov, Rudolf Noureiev, Jiri Kylian, Ohad Naharin, William Forsythe και Lucinda Childs.
www.geneveopera.ch
Την 1η Ιουλίου ξεκινά το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας με κορυφαία διεθνή ονόματα της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας στην ανοιχτή σκηνή της «Τεχνόπολις» στο Γκάζι!