Γραμμές: Γιώργος Μαργαρίτης (Μαγκάρετ Ολέ)

29.11.2005
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Καταρχάς να σου πω ότι εδώ "εισαγωγές" και λοιπές ανοησίες δεν έχει. Εδώ, ο Γιώργος Μαργαρίτης βγαίνει ξαφνικά, όπως όλοι οι άλλοι συνεργάτες του με ένα "εεεέπ" και μ' ένα ακόμα "εεέπ" βγαίνει όταν τελειώσει το πρόγραμμά του. Στις Γραμμές επίσης, φέτος δεν έχει μπάσιμο με την ορχήστρα να βροντάει το σουξέ του καλλιτέχνου. Ο Μαγκάρετ (για τους φίλους) μπαίνει με το κοστουμάκι του, λαϊκός και ωραίος και λέει ΑΓΝΩΣΤΑ, σπάνια τραγούδια. Όχι ότι δεν τα άκουσα και τα "Χτύπα κι άλλο" και τα "έλα να με τελιώσσσιςς" και τα υπόλοιπα του Ρέμου και του Τερζή και της Γαρμπή και το "Μίλα μου" (έλεος). Αλλά αυτά τα άκουσα από τα πέντε πρώτα μικρόφωνα στην αρχή για ζέσταμα και από τη Λίτσα. Διότι μετά βεβαίως βγαίνει και η Λίτσα με τα γυμναστήρια της και τα μίνι της, αλλά άμα δεν έχει το πρόγραμμα και κάτι για το μάτι, ξεροσφύρι δεν κατεβαίνει, όπως λένε οι ειδικοί. Όποτε ξαναρχόμαστε στον Μαγκάρετ ο οποίος μας είπε μερικά εξαιρετικά τραγούδια τα οποία πολύ θα ήθελα να έχω σε ένα δισκάκι.
ΠΡΙΝ ΠΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-34.14.350
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κωνσταντινουπόλεως 111, Γκάζι
ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τετάρτη-Κυριακή
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 23:45

ΤΙΜΕΣ
Εισιτήριο με ποτό στο μπαρ: 15 ευρώ
Ποτό στο τραπέζι: 30 ευρώ
Φιάλη Ουίσκι/4 άτομα: 130 & 150 ευρώ (κομπλέ)
Φιάλη κρασί/2 άτομα: 70 & 80 ευρώ (κομπλέ)

Ημουν κι εγώ εκεί...
"Δεν είναι δύσκολο να βρεις
γιατί γυρνώ πιωμένος
στους καταλόγους της ζωής
δε βρέθηκα γραμμένος"
και
"Ένα σου λέω μόνο
κάτσε φρόνιμα
αν τα φιλιά μου θέλεις
να έχεις μόνιμα"
και
"Αν μ' αγαπήσεις και μου πεις 'εγώ είμαι για σένα' Θα σου χαρίσω εκατό και θα κρατήσω ένα Αν μ' αγαπήσεις μια φορά θα σ' αγαπήσω δέκα Γιατί τον άντρα τα φτερά τα δίνει η γυναίκα"
Τι να πω για τον Μαγκάρετ; Καλτ φυσιογνωμία, ένας από τους λίγους ορίτζιναλ που κυκλοφορούν ακόμα και στην υγειά του όλα τα ποτήρια που θα έπρεπε να έχω πιει εκείνη την Τετάρτη το βράδυ για τα τραγούδια που είπε.
Πήγα Τετάρτη λοιπόν, που έριχνε καλαπόδια, που είχε κάτι ποδόσφαιρα στην τηλεόραση, που έκανε κρύο του σκοτωμού και όπως καταλαβαίνεις περίμενα ότι θα είμαι μόνη μου στο μαγαζί. Υπάρχει όμως (και κάθε φορά το ξανα-ανακαλύπτω με την ίδια έκπληξη) ένα "κρυμμένο" κοινό, που ξέρει πότε να βγει, που να πάει για να περάσει ωραία και τι να επιλέξει για να ακούσει πραγματικά λαϊκά τραγούδια. Κοινό που δεν θα το βρεις ποτέ στις μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ πίστες, τις πολυδιαφημισμένες. Κοινό που έφτασε στο μαγαζί γύρω στη μία, ήπιε, άκουσε, χειροκρότησε, και φώναξε και καμιά δεκαριά "γεια σου Γιώργο" στα σωστά σημεία.
Κοινό που ήξερε πού βρίσκονταν και για ποιο λόγο.
Άριστα δέκα.
Άριστα δέκα και στα ντεσιμπέλ που ήταν ανθρώπινα και στα τραγούδια που ήταν "δύσκολα' όπως είπε ο ίδιος ο Μαγκάρετ κάποια στιγμή, ο οποίος είχε αναλόγιο για να θυμάται τα λόγια, διότι αυτά τα τραγούδια είχαν ΛΟΓΙΑ. Απίστευτο;
Να μην πολυλογώ διότι από την προηγούμενη Τετάρτη δεν έχω κάτσει μία μέρα στο σπίτι και έχω ψιλοτρελαθεί με όσα έχω δει. Κλείνω με ένα ακόμη στιχάκι:
"Μεθυσμένα δειλινά
και τα χνάρια σου στην άμμο
και το κύμα απαλά
που τα σβήνει και σε χάνω"
Στην υγειά σας.

Τελικά αξίζει να πάω;
Και συνεχίζω αυτό το ίδιο τραγούδι διότι υπάρχει λόγος:
"Μεθυσμένα δειλινά
κι η αγάπη σου φευγάτη
ραγισμένη η καρδιά
ταξιδεύει δίχως χάρτη"
Βεβαίως να πας. Εδώ έρχονται όσοι θέλουν να ακούσουν λίγο αληθινό λαϊκό τραγούδι και να σηκώσουν το ποτήρι στην υγεία ή στη μνήμη όλων των μεγάλων λαϊκών ερμηνευτών που άφησαν τα χνάρια τους στις λαϊκές καρδιές μας.
Εδώ έρχονται επίσης και όσοι ξέρουν ότι "διασκέδαση" δεν σημαίνει αναγκαστικά και μούφες τραγούδια ούτε ντεσιμπέλ για πάρα πολύ μεθυσμένους ή εντελώς κωφούς. Διασκέδαση μπορεί να σημαίνει επίσης και ωραία λαϊκά που χορεύονται με όλα τα παράπονα στα πόδια κι έναν λαϊκό τραγουδιστή που ξέρει τι τραγούδια λέει και γιατί.

Γεωργία Λαιμού.
Ησουν κι εσύ εκεί; Πες μου τι είδες μ' ένα mail...: [email protected]