Πέτρου..."Ανάβασις" στην Τεχνόπολη

29.05.2001
"Ανάβασις" τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής του γνωστού καλλιτέχνη Petros που θα φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 2 έως τις 12 Ιουνίου. Ο δημιουργός Πέτρος Παπαβασιλείου, που ζει και εργάζεται τα τελευταία 35 χρόνια στο Μιλάνο, ανήκε στην ομάδα καλλιτεχνών του μεγάλου συλλέκτη της Τέχνης, Αλέξανδρου Ιόλα και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από σαράντα ατομικές εκθέσεις σε μεγάλες γκαλερί και μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ έχει βραβευθεί πολλές φορές σε διεθνείς Biennale.
"Ανάβασις" τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής του γνωστού καλλιτέχνη Petros που θα φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 2 έως τις 12 Ιουνίου.
Ο δημιουργός Πέτρος Παπαβασιλείου, που ζει και εργάζεται τα τελευταία 35 χρόνια στο Μιλάνο, ανήκε στην ομάδα καλλιτεχνών του μεγάλου συλλέκτη της Τέχνης, Αλέξανδρου Ιόλα και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από σαράντα ατομικές εκθέσεις σε μεγάλες γκαλερί και μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ έχει βραβευθεί πολλές φορές σε διεθνείς Biennale.
Η έκθεση που διοργανώνει η Τεχνόπολις διαδέχεται αυτήν του Μουσείου Fondazione Memmo στο Lezze, όπου είχε παρουσιαστεί από τις 29 Απριλίου έως 26 Μαΐου. Τα έργα αποτελούν μια επιστροφή στις ελληνικές ρίζες. "Έναν ύμνο στην Μεγάλη Ελλάδα, που φώτισε τις ακτές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μαύρης Θάλασσας. Μια αφοσίωση στη σύλληψη του κόσμου και των πραγμάτων, έντονη και σουρεαλιστική, που δεν περιφρονεί ακόμη και μέσα από τον κλασικισμό και τον βυζαντινισμό, μια πίστη πιο πρωτόγονη, μυστηριακή και ρομαντική. Ο Πέτρος διηγείται τους μύθους της δημιουργίας, της πτώσης και της αναγέννησης, έχοντας πλάσει έναν κόσμο αποσπασμένο από το εφήμερο και έντονα αποφθεγματικό, υποτασσόμενο στη γοητεία της σιωπής, της μοναξιάς, των ξαφνικών ηχητικών εκρήξεων, των αμέτρητων πτηνών, των επιβλητικών και θυμωμένων ρυθμών της θάλασσας και των δασών, καθώς και της μαγικής τραχύτητας και αδρής γλυκύτητας του τοπίου, που διηγείται μια ατελείωτη σειρά γεωλογικών περιόδων διασωσμένων σε ένα ονειροπόλο γλωσσολογικό μείγμα χρωμάτων".
Καλλιτέχνης και ποιητής ο ίδιος, των σχημάτων και του φωτός, αλλά και των αποχρώσεων που τυλίγουν την ιστορία και τις εποχές, πραγματοποιεί μια "κάθοδο στο βάθος της κόλασης", όπως εμφανίζεται η ανεύθυνη ανθρώπινη σύνδεση προς τον πόλεμο, για να ξανανέβει - εξ ου και η "Ανάβασις" - προς την σωστή οδό, που σβήνει τα ίχνη των πραγμάτων και των αποστάσεων.
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 2 του μηνός στις 20.00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης 10.00-22.00