"Κιβωτό μνήμης", χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινίασε την Κυριακή. "Ζούμε μια ιστορική στιγμή. Την πραγματοποίηση ενός οράματος, άλλοτε ουτοπικού και ανέφικτου", παρατήρησε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Σεφιχά. Παράλληλα σημείωσε πως το Μουσείο δείχνει τη δημιουργική παρουσία 23 αιώνων των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, σχετίζεται όχι μόνο με το λαμπρό παρελθόν, αλλά και με το δυναμικό παρόν των Εβραίων στην πόλη, ενώ αποτελεί κι ένα ευλαβικό αφιέρωμα στη μνήμη των 50.000 Εβραίων που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
"Η πολιτεία και η πόλη της Θεσσαλονίκης, σιγά σιγά, εκπληρώνουν τις ιστορικές υποχρεώσεις τους απέναντι στην Εβραϊκή μνήμη", τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού. "Το πρώτο βήμα, πριν από μερικά χρόνια, ήταν η εγκαθίδρυση του μνημείου του Ολοκαυτώματος. Επρόκειτο για μια συμβολική πράξη διεθνούς εμβέλειας. Το δεύτερο βήμα είναι σήμερα, το επίσημο αυτό εγκαίνιο του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι ιστορικά και πολιτιστικά αξιόπιστη, δεν μπορεί να έχει συνείδηση της συνέχειας της και του συλλογικού της εαυτού, εάν δεν δίνει στην Εβραϊκή παρουσία τη θέση που της αξίζει, τη θέση, δηλαδή, που της ανήκει, ιστορικά, οικονομικά και κοινωνικά. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε το Μουσείο αυτό ως στοιχείο της ταυτότητας και ταυτόχρονα της αξιοπιστίας της πόλης. Δεν θα μπορούσε να νοηθεί η Θεσσαλονίκη χωρίς ένα τέτοιο Εβραϊκό Μουσείο. Ο ανυποψίαστος επισκέπτης της θα έπρεπε κανονικά να το αναζητά στο χάρτη των Μουσείων.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι το Μουσείο αυτό πρώτον ως κιβωτό μνήμης. Δεν πρόκειται για μια συνάθροιση συλλογών. Δεν πρόκειται για μία έκθεση αντικειμένων. Δεν πρόκειται για ένα μουσειολογικό εγχείρημα. Ολα αυτά είναι πολύ λίγα, είναι πολύ μικρά, μπροστά στο βάρος της μνήμης, μπροστά στη συγκίνηση που προκαλεί η μνήμη των μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Το καλύτερο μέλλον βρίσκεται μέσα στη μελέτη ενός κακού παρελθόντος".
Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, οι βουλευτές Γιάννης Μαγκριώτης (ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Ψωμιάδης, Γιώργος Ορφανός, Τάσος Σπηλιόπουλος (Ν.Δ), ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αντώνης Τρακατέλλης, ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο πρέσβης του Ισραήλ Ραμ Κουριέλ, ο πρόεδρος του ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) Αντριου Αθενς, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνης κ.α.
"Κιβωτό μνήμης", χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινίασε την Κυριακή. "Ζούμε μια ιστορική στιγμή. Την πραγματοποίηση ενός οράματος, άλλοτε ουτοπικού και ανέφικτου", παρατήρησε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Σεφιχά.