Το μάτι του συλλέκτη...

09.05.2001
Περισσότερα από 54 εκατομμύρια δολάρια απέφερε χθες βράδυ στον οίκο δημοπρασιών Σοθμπις στη Νέα Υόρκη η πώληση της σημαντικής συλλογής μοντέρνας τέχνης του αμερικανού επιχειρηματία Στάνλεϊ Σίγκερ. Στο πλαίσιο της δημοπρασίας της συλλογής Σίγκερ, ένα από τα γνωστά τρίπτυχα του μεγάλου βρετανού ζωγράφου Φράνσις Μπέικον "Μελέτες για το ανθρώπινο σώμα", πωλήθηκε έναντι 8.5 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή στην υψηλότερη τιμή για έργο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.
Περισσότερα από 54 εκατομμύρια δολάρια απέφερε χθες βράδυ στον οίκο δημοπρασιών Σοθμπις στη Νέα Υόρκη η πώληση της σημαντικής συλλογής μοντέρνας τέχνης του αμερικανού επιχειρηματία Στάνλεϊ Σίγκερ. Στο πλαίσιο της δημοπρασίας της συλλογής Σίγκερ, ένα από τα γνωστά τρίπτυχα του μεγάλου βρετανού ζωγράφου Φράνσις Μπέικον "Μελέτες για το ανθρώπινο σώμα", πωλήθηκε έναντι 8.5 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή στην υψηλότερη τιμή για έργο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Τα προηγούμενα ρεκόρ στην τιμή του έσπασαν επίσης ένα έργο του αμερικανού, γερμανικής καταγωγής, ζωγράφου Μαξ Μπέκμαν κι άλλο ένα του γερμανού εικαστικού Χανς Χόφμαν.
Ο Στάνλεϊ Σίγκερ, κληρονόμος μίας αμύθητης περιουσίας που χτίσθηκε από τις οικογενειακές επιχειρήσεις στον τομέα της ξυλείας και του πετρελαίου, χαρακτηρίζεται ως κρυφός συλλέκτης, με έδρα το Λονδίνο, που έχει καταφέρει να διαθέτει μία από τις σημαντικότερες συλλογές μοντέρνας τέχνης στον κόσμο. Χαρακτηριστικό στοιχείο της συλλογής είναι πως συγκροτήθηκε βασισμένη αποκλειστικά στο αισθητήριο του συλλέκτη, δίχως τη συνδρομή κάποιου γκαλερίστα ή ειδικών. Για τον λόγο αυτό, ο οίκος Σόθμπις, του οποίου η χθεσινή υπήρξε η πρώτη εαρινή δημοπρασία για τη φετινή χρονιά, την ονόμασε "το μάτι του συλλέκτη". Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκε για 70,000 δολάρια κι ένα πολύ ιδιαίτερο έργο του Πάμπλο Πικάσο. Πρόκειται για το σχέδιο "Μάθημα σχεδίου", στο οποίο συνέπραξαν και τα παιδιά του μεγάλου ισπανού ζωγράφου, Παλόμα και Κλοντ. Εμφανή είναι μάλιστα τα παιδικά τους σχέδια και γράμματα, ενώ στη σύνθεση συμμετείχε και η μητέρα τους Φρανσουάζ Ζιλό, σχεδιάζοντας στο ίδιο χαρτί πουλάκια, ένα σπιτάκι και έναν ήλιο.