Τσέρνομπιλ, ενα χρονικό του μέλλοντος

08.05.2001
Η συλλογή μαρτυριών της Αλεξίεβιτς είναι ένα σπαρακτικό, ολόπικρο βιβλίο, ομοιο με το βιβλιάριο της Αποκάλυψης. Εδώ όμως η πίκρα ξεκινάει από το στόμα κιόλας και συνεχίζει στα σωθικά. Ενα βιβλίο θεολογικό, μεταφυσικό, υπαρξιακό. Οι ήρωες του είναι οι ταπεινοί άνθρωποι που είχαν μάθει να ερωτεύονται με το σώμα και να θρησκεύονται με τη φύση. Αυτοί βλέπουν το σώμα τους να παραμορφώνεται και να λιώνει, τη φύση να γίνεται απαγορευμένη ζώνη, την ουτοπία της επιστήμης να γίνεται όλεθρος.
Την 26η Απριλίου 1896, μία σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον πυρηνικό αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπιλ. Το ατύχημα αυτό χαρακτηριστηκέ ως η μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του εικοστού αιώνα. Μιλούν άντρες, γυναίκες, παιδιά χωρικοί, στρατιώτες, μαθητές πυροσβέστες, επιστήμονες, μελλοθάνατοι και συγγενείς μελλοθανάτων, μητέρες που γέννησαν παραμορφωμένα παιδιά, μαθητές που δε συναντιούνται πια στο σχολείο μα σε μονάδες λευχαιμικών ασθενών, αγρότες που ξεριζώθηκαν από την απαγορευμένη ζώνη, γονείς που έθαψαν τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν, γέροντες που αναθυμούνται τις παλιές προφητείες, κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί, αν την αποκαλύψουν, δε θα βρουν σύντροφο για τη ζωή τους. "Μαγνητοφωνώντας τους, είχα την αίσθηση πως ηχογραφώ το μέλλον", γράφει η συγγραφέας Αλεξίεβιτς στη μοναδική δική της μαρτυρία.
Η συλλογή μαρτυριών της Αλεξίεβιτς είναι ένα σπαρακτικό, ολόπικρο βιβλίο, όμοιο με το βιβλιάριο της Αποκάλυψης. Εδώ όμως η πίκρα ξεκινάει από το στόμα κιόλας και συνεχίζει στα σωθικά. Ενα βιβλίο θεολογικό, μεταφυσικό, υπαρξιακό. Οι ήρωες του είναι οι ταπεινοί άνθρωποι που είχαν μάθει να ερωτεύονται με το σώμα και να θρησκεύονται με τη φύση. Αυτοί βλέπουν το σώμα τους να παραμορφώνεται και να λιώνει, τη φύση να γίνεται απαγορευμένη ζώνη, την ουτοπία της επιστήμης να γίνεται όλεθρος.
"Εγώ σας μίλησα μόνο για την αγάπη", καταλήγει η Λουντμίλα Ιγκνατσένκο, πρώτη στη σειρά των μαρτύρων. Και σελίδα σελίδα το ολόπικρο βιβλίο γίνεται ένα ευαγγέλιο απεγνωσμένης και παράφορης αγάπης. Οι γονιοί αγαπούν τα παραμορφωμένα παιδιά τους, τα ετοιμοθάνατα παιδιά αγαπούν τους γονείς που τα γέννησαν με μοίρα προγραμμένη, οι άνθρωποι το χώμα, το νερό, τα ζώα και τα λουλούδια, το Θεό, τους προγόνους τους, αγαπούν όλους τους αθώους, τα θύματα των έργων του ανθρώπου, απομένουν καθημαγμένες ψυχές που πλέον προσδιορίζουν την ύπαρξή τους αγαπώντας τον άλλον.
Είναι η μόνη ελπίδα για εμάς, μα και το στοίχημα της ανάγνωσης αυτού του βιβλίου: ίσως, εάν το θέλουμε και το ζητήσουμε, μέσα από τον ανείπωτο ζόφο του Τσέρνομπιλ να βρούμε την φλόγα του κεριού, μέσα στην καρδιά του σκοταδιού ν' αναζητήσουμε την Αγάπη.

Εκδόσεις Περίπλους και Σύλλογος Υποστήριξης Ερευνών Κατά της Λευχαιμίας και Αλλων Παθήσεων
Τίτλος: Τσέρνομπιλ, ένα χρονικό του μέλλοντος
Συγγραφέας: Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
Μετάφραση: Ορέστης Γεωργιάδης
Σελίδες: 425
Τιμή: 5.500
ISBN : 960-8151-95-3