Ο Toulouse - Lautrec στην Ανδρο

26.06.2001
"Τoulouse - Lautrec : Ο Μύθος της Γυναίκας", αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο, από τις 24 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου, με θέμα το κεντρικό και πολύπλευρο ρόλο που έπαιξε η γυναικεία μορφή στο έργο του μεγάλου καλλιτέχνη. Η φετινή έκθεση, που οργανώθηκε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατό του, φέρνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο κέντρο της παγκόσμιας καλλιτεχνικής επικαιρότητας, καθώς σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται αυτό τον καιρό εκθέσεις αφιερώματα στο Lautrec
"Τoulouse - Lautrec : Ο Μύθος της Γυναίκας", αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο, από τις 24 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου, με θέμα το κεντρικό και πολύπλευρο ρόλο που έπαιξε η γυναικεία μορφή στο έργο του μεγάλου καλλιτέχνη.
Η φετινή έκθεση, που οργανώθηκε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατό του, φέρνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ανδρου στο κέντρο της παγκόσμιας καλλιτεχνικής επικαιρότητας, καθώς σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται αυτό τον καιρό εκθέσεις αφιερώματα στο Lautrec. Στην Ανδρο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μία ολοκληρωμένη εικόνα του έργου του σημαντικότατου αυτού ζωγράφου, καθώς στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που καλύπτουν όλο το φάσμα της δημιουργίας του.
Συγκεκριμένα θα εκτεθούν ελαιογραφίες, σχέδια και χαρακτικά του Lautrec, συνολικά 135 έργα, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας : από το μουσείο Toulouse Lautrec στο Albi της Γαλλίας, το Musee d' Orsay, από την Tate Gallery στο Λονδίνο, από το ίδρυμα Beyeler στην Βασιλεία, το Ιδρυμα Gianadda στο Μartigny της Ελβετίας, το Ιδρυμα Bemberg στην Τουλούζη, το Ιδρυμα Buhrle στην Ζυρίχη, την Γκαλερί Jan Krugier στην Γενεύη και από ανωνύμους ιδιώτες συλλέκτες.

Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από τις εξής βασικές θεματικές ενότητες:
-Ο Lautrec και η παρισινή νύχτα
-Ο Lautrec και η δημιουργία πορτέτων στο ύπαιθρο
-Ο Lautrec και η εικονογραφία του ύπνου
-Ο Lautrec και η σειρά "Εκείνες"
(την οποία δημιούργησε το 1895 με θέμα τις γυναίκες του αγοραίου έρωτα των παρισινών οίκων ανοχής, όπου συχνά έμενε για μεγάλα διαστήματα την περίοδο 1892-1895).
-Ο Lautrec και η Yvette Guilbert, περίφημη τραγουδίστρια των παρισινών καφέ- σαντάν.

Σημαντική έμφαση δίνεται στο χαρακτικό του έργο - όπως είναι γνωστό, ο Lautrec υπήρξε βασικός ανανεωτής της χαρακτικής τέχνης- καθώς στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται πρωτότυπες και αυθεντικές λιθογραφίες, σπάνιας έκδοσης, οι οποίες προέρχονται από μία από τις σπουδαιότερες ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης, την Συλλογή Gerstenberg.

Επιπλέον ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί πολλά και σημαντικά στοιχεία γύρω από τη ζωή του καλλιτέχνη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο το Μουσείου, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομερές χρονολόγιο και μεγάλος αριθμός σπάνιων φωτογραφιών με στιγμιότυπα από τη ζωή του Lautrec.
Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με βοηθό την κ. Ελισάβετ Πλέσσα, Επιμελήτρια του Μουσείου. Συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα φροντισμένο κατάλογο, εξαιρετικής σχεδιαστικής και εκτυπωτικής ποιότητας.
Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιάζονται καθημερινά στην αίθουσα προβολών του μουσείου ταινίες για τον Toulouse Lautrec. Τέλος, τον Αύγουστο θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην έκθεση, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 5- 12 ετών.

Διαβάστε ακόμα αποσπάσματα από τον κατάλογο της έκθεσης:
Toulouse Lautrec: Ο Ανδρας που ζωγράφιζε γυναίκες.
Ο Toulouse- Lautrec και οι γυναίκες
Ο Toulouse - Lautrec και η χαρακτική