Soheir Khashoggi, Τσαντόρ

08.05.2001
"Ο Αλί επέστρεψε, η ανάσα του ήταν βαριά. Ξέπλυνε με νερό το αίμα δίπλα στην πισίνα, ύστερα βούτηξε κι ο ίδιος μέσα, βγήκε και μπήκε στο σπίτι. Αυτό ήταν όλο. "Θα τον πιάσουν, σκέφτηκε η Αμίρα. Είναι ένας δολοφόνος και θα τον πιάσουν. Αλλά τότε κατάλαβε πως έλεγε βλακείες - μπορεί να έφταιγε το ποτό που είχε πιει. Ο Αλί δεν είχε να φοβηθεί τίποτα. Ακόμα και αν τον έπιανε η αστυνομία με το μαχαίρι στο χέρι και το πτώμα στα πόδια του, ήταν ο πρίγκιπας του Αλ- Ρεμάλ και ο νεκρός ήταν ένας εισβολέας.
Μια συναρπαστική ιστορία για την αστείρευτη δύναμη και το θάρρος γυναικών που αψηφούν τη βία και την καταπίεση.
"Ο Αλί επέστρεψε, η ανάσα του ήταν βαριά. Ξέπλυνε με νερό το αίμα δίπλα στην πισίνα, ύστερα βούτηξε κι ο ίδιος μέσα, βγήκε και μπήκε στο σπίτι. Αυτό ήταν όλο".
"Θα τον πιάσουν, σκέφτηκε η Αμίρα. Είναι ένας δολοφόνος και θα τον πιάσουν. Αλλά τότε κατάλαβε πως έλεγε βλακείες - μπορεί να έφταιγε το ποτό που είχε πιει. Ο Αλί δεν είχε να φοβηθεί τίποτα. Ακόμα και αν τον έπιανε η αστυνομία με το μαχαίρι στο χέρι και το πτώμα στα πόδια του, ήταν ο πρίγκιπας του Αλ- Ρεμάλ και ο νεκρός ήταν ένας εισβολέας. Όλες οι δύσκολες ερωτήσεις μπορούσαν να απαντηθούν με χρήματα, και αν παρουσιαζόταν ανάγκη, ο ανακριτής θα διοριζόταν σε κάποιο φυλάκιο στη Σαχάρα".
Η Αμίρα περιμένει να παντρευτεί με αυτόν που θα ορίσει η οικογένειά της και ξέρει ότι δε θα μπορέσει ποτέ να ξαναβγεί από το σπίτι της χωρίς να φοράει τσαντόρ και χωρίς συνοδό. Ωστόσο, δεν είναι προετοιμασμένοι για την αγριότητα του συζύγου της, τον οποίο συναντά την πρώτη νύχτα του γάμου τους, ούτε για την απόλυτη εξουσία που ασκεί πάνω της. Τελικά, σε μια τολμηρή προσπάθεια να διατηρήσει τη φυσική και πνευματική της υγεία, το σκάει μαζί με το μωρό της για να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά το παρελθόν της και ο πανίσχυρος σύζυγός της δε θα την αφήσουν τόσο εύκολα να ξεφύγει.
Παράλληλα με την ιστορία της Αμίρα ξετυλίγεται η ιστορία της ζωής και άλλων γυναικών: μια νεαρή μητέρα λιθοβολείται κατηγορούμενη για μοιχεία, μια άλλη αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την ύπαρξη μιας δεύτερης συζύγου.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Γόνος επιφανούς σαουδαραβικής οικογένειας, η Σοχέιρ Κασόγκι γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στις Κάνες, τη νότια Γαλλία και το Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκδόσεις: Λιβάνη
Μετάφραση από τα αγγλικά: Θεοδώρα Δαρβίρη
Σειρά: Βιογραφίες
Σελίδες: 596
Τιμή: 5.500 δρχ.