Ενας Σεζάν 38 εκατομμυρίων δολαρίων!

08.05.2001
Στην τιμή των 38 εκατομμυρίων δολαρίων δημοπρατήθηκε "Το όρος Σαιν Βικτουάρ", ένας από τους διασημότερους πίνακες του ζωγράφου Πολ Σεζάν, κατά τη χθεσινοβραδινή δημοπρασία του οίκου Φίλιπς στη Νέα Υόρκη. Το κορυφαίο αυτό έργο στην καλλιτεχνική πορεία του αξεπέραστου Γάλλου ζωγράφου, που ζωγραφίστηκε στα 1888-9, θεωρείται ως ένα από τα πληρέστερα δημιουργήματα του Σεζάν, ο οποίος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του να εκτελεί πολλές παραλλαγές του διάσημου πλέον όρους, το οποίο δεσπόζει της Αιξ -εν-Προβάνς, στη νότιο Γαλλία.
Στην τιμή των 38 εκατομμυρίων δολαρίων δημοπρατήθηκε "Το όρος Σαιν Βικτουάρ", ένας από τους διασημότερους πίνακες του ζωγράφου Πολ Σεζάν, κατά τη χθεσινοβραδινή δημοπρασία του οίκου Φίλιπς στη Νέα Υόρκη.
Το κορυφαίο αυτό έργο στην καλλιτεχνική πορεία του αξεπέραστου Γάλλου ζωγράφου, που ζωγραφίστηκε στα 1888-9, θεωρείται ως ένα από τα πληρέστερα δημιουργήματα του Σεζάν, ο οποίος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του να εκτελεί πολλές παραλλαγές του διάσημου πλέον όρους, το οποίο δεσπόζει της Αιξ -εν-Προβάνς, στη νότιο Γαλλία.
Ο πίνακας ανήκει σε μία σειρά επτά έργων της μεταεμπρεσιονιστικής περιόδου που δημοπρατήθηκαν χθες και ανήκαν στη συλλογή του μεγάλου γερμανού συλλέκτη Χανς Μπέργκρυν. Ο Μπέργκρυν, 87 ετών σήμερα, γεννήθηκε στη Γερμανία και το 1936 κατέφυγε στις ΗΠΑ. Το 1949 άνοιξε μία γκαλερί στη Ρυ Ουνιβεσιτέ στο Παρίσι, και έγινε διάσημος για την ποιότητα των έργων που πωλούσε.
Φίλος του Πικάσο και Πολ Κλέε, πώλησε πέρυσι σημαντικό μέρος της συλλογής του στο Μουσείο του Βερολίνου, που μαζί με περίπου 80 έργα των Πικάσο και Κλέε, ίδρυσε ένα "Μουσείο Μπεργκρύνεν".
Ο οίκος Φίλιπς, αν και μικρός χαίρει μεγάλης εκτίμησης, από το 1999 έχει περάσει στα χέρια του γάλλου εκατομμυριούχου Μπερνάρ Αρνό. Πήρε στην κυριολεξία μέσα από τα χέρια των οίκων Σόθμπις και Κρίστις, που μοιράζονται πάνω από το 90% του κύκλου εργασιών στον τομέα των δημοπρασιών, τη διάθεση των επτά έργων της συλλογής Μπερκγρύνεν, που περιελάμβαναν δύο Βαν Γκόνγκ και πέντε Σεζάν.