Δεσμώτες στην αίθουσα Τέχνης Αέναον

02.05.2001
Στην αίθουσα Τέχνης Αέναον, παρουσιάζονται 30 πρόσφατα έργα (λάδια) του Πέτρου Κουφοβασίλη με τίτλο "Δεσμώτες", τα οποία ζωγραφίστηκαν κατά την περίοδο 1998- 2001. Σε πολλά από τα έργα αυτά κυριαρχεί η φιγούρα του "Δεσμώτη" που παραπέμπει στο Προμηθεϊκό αρχέτυπο, ενώ σε παρόμοιο κλίμα κινούνται και τα υπόλοιπα έργα με μάρτυρες και δήμιους, σταυρωμένους και πάσχοντες ήρωες, που έγιναν την ίδια περίοδο. Η μορφοπλαστική και νοηματική αλληλουχία των έργων συνηγορεί στην παρουσίασή τους σαν μία ενότητα.
Στην αίθουσα Τέχνης Αέναον, παρουσιάζονται 30 πρόσφατα έργα (λάδια) του Πέτρου Κουφοβασίλη με τίτλο "Δεσμώτες", τα οποία ζωγραφίστηκαν κατά την περίοδο 1998- 2001.
Σε πολλά από τα έργα αυτά κυριαρχεί η φιγούρα του "Δεσμώτη" που παραπέμπει στο Προμηθεϊκό αρχέτυπο, ενώ σε παρόμοιο κλίμα κινούνται και τα υπόλοιπα έργα με μάρτυρες και δήμιους, σταυρωμένους και πάσχοντες ήρωες, που έγιναν την ίδια περίοδο. Η μορφοπλαστική και νοηματική αλληλουχία των έργων συνηγορεί στην παρουσίασή τους σαν μία ενότητα. Eτσι επιλέχτηκε να παρουσιαστούν σαν ενιαίο σύνολο κάτω από τον γενικό τίτλο "Δεσμώτες".
Εκτός από τα έργα της περιόδου 1998 - 2001 έχουν συμπεριληφθεί και ορισμένα παλαιότερα έργα που παρουσιάστηκαν στην αίθουσα το 1994. Η θεματική βάση παραμένει και στα τωρινά έργα σε γενικές γραμμές κοινή. Η φόρμα έχει ωστόσο συχνά τροποποιηθεί.
Από μορφολογική άποψη τα έργα της σειράς αν και παρουσιάζουν μεταξύ τους βασικές ομοιότητες, δεν παύουν να διατηρούν και ευδιάκριτες διαφορές. Η εικονοπλασία, ενταγμένη σύμφωνα με τις συμβατικές κατατάξεις στον εξπρεσιονισμό, δεν ακολουθεί κάποιο παγιωμένο σχήμα, αλλά υπόκειται σε συνεχείς διαφοροποιήσεις λιγότερο ή περισσότερο αξιοσημείωτες.
Σίγουρο είναι ότι η ζωγραφική εδώ, δεν παραμένει αγκυροβολημένη στην ασφάλεια καποιας παρεξηγημένης "αναγνωρισιμότητας", που έχει καταλήξει στις μέρες μας να ταυτίζεται από αρκετούς με την στυλιστική ακινησία, την ανιαρή επαναλειπτικότητα και τη φορμική ομοιομορφία. Ακόμα περισσότερο δεν ακολουθεί τις προδιαγραφές μιας αρωματισμένης τέχνης, που κοντεύει πλέον να γίνει ο απαραβίαστος κανόνας της επιβεβλημένης από την αγορά αντίληψης περί του "ωραίου".
Για τη δουλειά του η Ζώη Χατζή γράφει: "Ενας σημερινός άνθρωπος συνεχιστής του Προμηθέα και η αποτύπωση μιας σπαρακτικής εικόνας του κόσμου μας, αυτή είναι η θεματολογία και η πρόθεση αυτής της έκθεσης..." Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Μαϊου.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα 6μμ - 9.30 μμ, Τρίτη έως Σάββατο 10πμ - 2μμ και 6 μμ- 9.30.