Πρώτη ατομική έκθεση του Γιάννη Γκανά στη γκαλερί antonopoulou

16.04.2009
Την πρώτη του ατομική έκθεση παρουσιάζει ο Γιάννης Γκανάς στην γκαλερί a.antonopoulou.art., από τις 4 Μαίου 2009. Ο Γιάννης Γκανάς τελείωσε την Σχολή Καλών Τεχνών με άριστα το 2004 και είναι γνωστός από τις μεγάλες τοιχογραφίες του (ξενοδοχείο Periscope 1&2) και τα site specific έργα του.

Την πρώτη του ατομική έκθεση παρουσιάζει ο Γιάννης Γκανάς στην γκαλερί a.antonopoulou.art. από τις 4 Μαίου 2009 στις 8.00 το βράδυ.

Ο Γιάννης Γκανάς τελείωσε την Σχολή Καλών Τεχνών με άριστα το 2004 και είναι γνωστός από τις μεγάλες τοιχογραφίες του (ξενοδοχείο Periscope 1&2) και τα site specific έργα του.

Η δουλειά δεν χαρακτηρίζεται από ένα μέσο ή κάποια συγκεκριμένη τεχνική ή τακτική προσέγγισης, αλλά περισσότερο από το σημείο εκκίνησης, το concept, το οποίο καθορίζει και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν.

Το απείκασμα της εικόνας, η σκιά των αντικειμένων, ως απόδειξη της παρουσίας τους,-ισχυρότερη από την υλική παρουσία τους, γιατί εμπεριέχει τον παράγοντα χρόνο και την διαμεσολάβηση του φωτός,- είναι τα κύρια εργαλεία του.

Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Μία σειρά με σχέδια, ένα βίντεο και κάποια ζωγραφικά έργα. Όλα μαζί αποτελούν σχόλια πάνω στην εμπόλεμη κατάσταση, γενικότερα τον πόλεμο.

Το πρώτο μέρος της είναι μια σειρά σχεδίων. Η θεματολογία τους δανείζεται στοιχεία από το μπαράζ των εικόνων καταστροφής, που μας κατακλύζουν καθημερινά από τα ΜΜΕ. Μέτωπα πολέμου, αεροπορικές τραγωδίες και τρομοκρατικά χτυπήματα δοσμένα σε συνδυασμό με την τεχνική υστερία και την ψευδο-ιστορική και μνημειακή διάσταση του χώρου του μοντελισμού. Σπασμένα ή διαλυμένα αεροπλάνα και τάνκς, πύραυλοι σε στιγμή εκτόξευσης αποτελούν το υλικό αυτών των σχεδίων

Ακολουθούν δύο μεγάλα τοπία ζωγραφικά με ακρυλικά χρώματα σε διάφορες εντάσεις μεταξύ γυαλιστερής και ματ υφής, τα οποία δανείζονται το θέμα τους από τα «τοπία σε αναμονή». Ο όρος χρησιμοποιείται σαν αναφορά στις εικόνες που δημιουργούν οι σταθερές κάμερες που αφήνουν οι δημοσιογράφοι στις ταράτσες κτιρίων πριν εγκαταλείψουν τρέχοντας μια πόλη, που πρόκειται να βομβαρδιστεί. Ο σκοπός των βιντεοκαμερών αυτών είναι να αναμεταδώσουν άμεσα και ζωντανά όσα πρόκειται να συμβούν από τον επικείμενο βομβαρδισμό στο τοπίο, που ορίζεται από την εμβέλεια του φακού τους.

Τρίτο μέρος, είναι μια βίντεο εγκατάσταση που διαπραγματεύεται την ψυχολογική κλιμάκωση της αναμονής και της αϋπνίας, συνυφασμένης με την αγωνία του πολέμου και του βομβαρδισμού.

Διάρκεια έκθεσης έως 4 Ιουνίου 2009
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 14:00?20:00, Σάββατο 12:00-16:00