Post-mortem αναδρομική έκθεση του Κώστα Ανδρέου στο Ευγενίδειο

24.03.2009
Δύο μόλις χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου Γλύπτη Ζωγράφου και Χαράκτη Κώστα Ανδρέου, το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ελλάδος: Κώστα Ανδρέου, παρουσιάζουν στο Ελληνικό Κοινό την τιμητική αναδρομική έκθεση με τίτλο: Κώστας Ανδρέου (1917-2007), Γλύπτης Ζωγράφος, Χαράκτης: Post mortem.

Δύο μόλις χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου Γλύπτη Ζωγράφου και Χαράκτη Κώστα Ανδρέου, το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ελλάδος: Κώστα Ανδρέου, παρουσιάζουν στο Ελληνικό Κοινό την τιμητική αναδρομική έκθεση με τίτλο: «Κώστας Ανδρέου: Post-mortem, Aναδρομική Εκθεση του Γλύπτη - Ζωγράφου - Χαράκτη, Κώστα Ανδρέου».

Η έκθεση, θα πραγματοποιηθεί στο Περιστύλιο Β' ορόφου, κάτω από τον ιστορικό παλαιό θόλο του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) και θα διαρκέσει από την Τετάρτη 8 έως και την Κυριακή 26 Απριλίου 2009 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση την Τρίτη 7 Απριλίου 2009 και ώρα 20:00.

Ο Κώστας Ανδρέου ήταν ένας πολύ σημαντικός απόδημος Έλληνας καλλιτέχνης που απέσπασε τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις, κυρίως στην χώρα, που εργάστηκε επί μισό αιώνα, την Γαλλία. Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ., «ήταν ένας γίγαντας της τέχνης, ένας χαρισματικός άνθρωπος, ένας πραγματικός καλλιτέχνης».

Ο Κώστας Ανδρέου ήταν γλύπτης, ζωγράφος, χαράκτης, κατασκευαστής κοσμημάτων, μακετών και εφευρέτης τεχνικών. Σχεδόν αυτοδίδακτος, ο μικροκαμωμένος αυτός Έλληνας («Ο Φειδίας της οξυγονοκόλλησης του 20ου αιώνα» όπως τον απεκάλεσαν το 1959 στην Ιταλία), προσμέτρησε κατά τη διάρκεια της ζωής του περισσότερες από 250 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς, μια τεράστια βιβλιογραφία, αμέτρητα βραβεία και τιμές, ενώ έγινε ο μοναδικός Έλληνας που αποκόμισε το βραβείο Α. Pevsner. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως μαζί με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή είναι οι μόνοι Έλληνες που αναφέρονται στο Γαλλικό Λεξικό Κυρίων Ονομάτων Petit Robert του 1985.

Και βέβαια σε εκείνον ανατέθηκε από τον Le Corbusier να μετατρέψει σε τρισδιάστατο το σχέδιο του «Le Modulor», σχέδιο που αποτέλεσε την μετρική βάση της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα. Η επιτυχής ανάγλυφη απεικόνιση αυτού του σχεδίου ήταν εκείνη που έκανε τον μεγαλο Αρχιτέκτονα Le Corbusier να πει πως ο Ανδρέου κατάφερε να μπει μέσα στην ίδια του τη σκέψη.

Περισσότερα από 60 έργα του καλλιτέχνη, (γλυπτά, πίνακες, ανάγλυφα, χαρακτικά και μαζί το περίφημο πρόπλασμα του Le Modulor) θα έχει την τύχη να δει το Ελληνικό κοινό στην αναδρομική αυτή έκθεση και να μοιραστεί εικόνες από τα γλυπτά του - που σύμφωνα με την Νέλλη Κυριαζή - αποτελούν «συνθέσεις ισορροπίας και αισθητικής τελειότητας».

Θα έχει ακόμη τη χαρά να δει, τρισδιάστατες συνθέσεις χαρακτικής, συνθέσεις που σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του Ιδρύματος Ανδρέου κ. Νίκο Βαλή «είναι μοναδικές», αλλά και τα γεμάτα γλυκύτητα ορειχάλκινα κοσμήματα ή τους ζωγραφικούς πίνακες που δημιούργησε εκφράζοντας τον θαυμασμό και την αγάπη του προς την Γυναίκα. Και εν τέλει, όπως τονίζει ο κ. Θ.Παπαγιάννης, «στόχος της έκθεσης δεν είναι άλλος από το να φέρει το Ελληνικό κοινό σε επαφή με το γεμάτο ανθρωπισμό, μαστοριά και ευαισθησία έργο του Κώστα Ανδρέου».

Σε αυτήν την αναδρομική έκθεση του μεγάλου Έλληνα εικαστικού του 20ου αιώνα, του αιώνιου έφηβου, του αεικίνητου, χωρατατζή, γλωσσοπλάστη και ονειροπόλου Κώστα Ανδρέου, προσκαλούν, το κοινό, το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ελλάδος: Κώστα Ανδρέου.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη
Διάρκεια Έκθεσης: Τετάρτη 8 Απριλίου έως Κυριακή 26 Απριλίου 2009
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα και Τρίτη 10:30-13:00, Τετάρτη έως Παρασκευή 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή: 10:30-21:00. (Από Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου έως και Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου 2009 η έκθεση θα παραμείνει κλειστή).