Αντιδράσεις για το φιλί μεταξύ ανδρών στη 'Ρούσαλκα'

09.03.2009
Ένα φιλί μεταξύ ανδρών στην Όπερα του Αντονίν Ντβόρζακ «Ρούσαλκα», που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή στο θέατρο Ολύμπια από την Εθνική Λυρική Σκηνή, έγινε η πέτρα του σκανδάλου και δημιούργησε αλυσίδα αντιδράσεων, διχάζοντας το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση.

Ένα φιλί μεταξύ ανδρών στην Όπερα του Αντονίν Ντβόρζακ «Ρούσαλκα», που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή στο θέατρο Ολύμπια από την Εθνική Λυρική Σκηνή, έγινε η πέτρα του σκανδάλου και δημιούργησε αλυσίδα αντιδράσεων, διχάζοντας το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση. Η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Μαριόν Βάσερμαν, χειροκροτήθηκε αλλά και αποδοκιμάστηκε, για αλλαγές στο λιμπρέτο και για την παρουσία ημίγυμνων νεράιδων.

Η Ορχήστρα της ΕΛΣ που συμμετείχε στην παράσταση είχε ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τη σκηνοθετική ματιά που ακολούθησε η σκηνοθέτις Μαριόν Βάσερμαν, θεωρώντας ότι η αλλαγή στο λιμπρέτο έχει ομοφυλοφιλικές νύξεις.

H σκηνοθέτις για την παράσταση ανέλυσε τη σκηνοθετική της οπτική ως εξής:
«Αντλώντας έμπνευση από το συναρπαστικό βίο του Λουδοβίκου Β΄, βασιλιά της Βαυαρίας (1845-1886), επιλέξαμε να δούμε τη Ρούσαλκα μέσα από τα μάτια του Πρίγκιπα. Ωστόσο, η Ρούσαλκα δεν υπάρχει. Είναι μονάχα ένα παραμύθι. Είναι μια νεράιδα στο φεγγαρόφωτο. Είναι ένα όραμα στην καταχνιά. Κι όταν ο Πρίγκιπας κοιτά στο νερό, αντικρίζει απλώς το είδωλό του. Εκείνη θα γίνει το θηλυκό του κομμάτι. Θα αντιπροσωπεύσει την ψυχή του, τα όνειρα και τις μαγικές του ανάγκες, ώστε να αντέξει τον κόσμο και την ίδια του τη ζωή.»

Πριν από την παράσταση της Παρασκευής, μέλη της ορχήστρας μοίραζαν φυλλάδια στους εισερχόμενους θεατές, τα οποία έγραφαν μεταξύ άλλων:
«Όπως θα διαπιστώσετε παρακολουθώντας την παράσταση, η συγκεκριμένη σκηνοθετική απόδοση, εκτός του ότι αλλοιώνει το λιμπρέτο, προσδίδει στον κεντρικό ήρωα του έργου ομοφυλοφιλικές τάσεις με ακραίες σκηνές, κάτι για το οποίο διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως στη Διοίκηση της Λυρικής».

Η παράσταση της Παρασκευής κύλησε ομαλά μέχρι το φινάλε, όπου το κοινό παρουσίασε όλη τη γκάμα αντιδράσεων, από το «αίσχος» μέχρι το «μπράβο». Η σκηνοθέτις ζήτησε με ένα νεύμα από σκηνής να μιλήσει, αλλά το κοινό με φωνές αποδοκιμασίας της αφαίρεσε το βήμα.

Το Σάββατο, γύρω στα πενήντα άτομα μέλη ομοφυλοφιλικών οργανώσεων (και ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος) διάβασαν στη σκηνή του Παλλάς κείμενο-απάντηση στα γεγονότα της Παρασκευής, προκαλώντας μικροεπεισόδια από εργαζόμενους, μουσικούς και ανυποψίαστο κοινό.

Ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Τζοβάννι Πάκορ και τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣ δήλωσαν ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση στην ελεύθερη καλλιτεχνική τοποθέτηση της σκηνοθέτιδας του έργου θα ήταν αντίθετη προς τις αρχές που διέπουν τη Λυρική Σκηνή, η οποία είναι πνευματικός χώρος ανάπτυξης της ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Και είπαν ευθαρσώς ότι η ευθύνη της επιλογής και παρουσίασης του έργου ανήκει στη διοίκηση της ΕΛΣ.

H Όπερα Ρουσάλκα συνεχίζεται στο Θέατρο Ολύμπια μέχρι και την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009.