Παλιόκαιρος

29.03.2001
Μια ολόκληρη γενιά στροβιλίζεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου γεμάτη διλήμματα, αναπολήσεις, αγωνίες. Συναισθήματα ανάμεικτα και ερωτήματα που δύσκολα βρίσκουν απάντηση ... γιατί έτσι είναι η ζωή. Το τρίτο μυθιστόρημα της Αμάντα Μιχαλοπούλου είναι μία τοιχογραφία της ελληνικής κοινωνίας και της ευρωπαϊκής εμπειρίας από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα.
"Οι πρώτες ώρες της άφιξης μας στο νησί πέρασαν μέσα σ' αυτή τη γλυκιά δίνη. Ο Δημοσθένης αποκαλεί το αίσθημα δημικουργικό πανικό και δεν υποψιάζεται ότι το συμμερίζομαι. Πιστεύει ότι οι συγγραφείς έχουν μια βούλα στο μέτωπο για να ξεχωρίζουν; Δεν πειράζει. Αφού δεν ξέρω για τι ακριβώς μιλάει το βιβλίο μου, πώς να υπερασπιστώ την οντότητά του; Η ένταση της επιθυμίας οφείλεται στην ανυπαρξία οριστικού πεδίου, στις λέξεις που επιπλέουν στο μυαλό μου λες και πρόκειται να γράψω ένα ποίημα: χρόνος. Συγγραφέας, διακοπές. Κι επίσης: αναμέτρηση, φιλοδοξία, φόβος".
Το χρονικό ενός αιφνιδιαστικού καλοκαιριού στο Τυφλονήσι, ένα ερημικό ελληνικό νησί. Η Βικτώρια, πηγαίνει εκεί παραμονεύοντας τις ιστορίες των άλλων με σκοπό να γράψει ένα μυθιστόρημα. Δεν διστάζει να κλέψει προσωπικές σκέψεις και συναισθήματα των φίλων της και στο τέλος προσπαθεί να δικαιολογηθεί ότι "ήθελε απλώς να τις επεξεργαστεί και όχι να τις χρησιμοποιήσει αμάσητες". Δεν σκέφτεται ότι "οι άνθρωποι που βάζουν τα βιβλία πάνω από τη ζωή τους μένουν μόνοι τους. Πέφτουν σε κατάθλιψη. Και στο τέλος πεθαίνουν."
Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από αυτή ακριβώς την περιπέτεια γραφής. Οι άνθρωποι μιας μεγάλης καλοκαιρινής παρέας συνάπτουν μεταξύ τους περίεργους δεσμούς, ερωτεύονται με πάθος, βρίσκονται αντιμέτωποι με διλήμματα και έπειτα πάλι απομακρύνονται και συγκρούονται. Η αφήγηση είναι πολυδιάστατη ... το πραγματικό συγχέεται με το φανταστικό, η αίσθηση με την παραίσθηση. Στο ίδιο μήκος κύματος δοκιμάζονται και οι ανθρώπινες αξίες, η φιλία συχνά παραπαίει, ο έρωτας πεθαίνει μαζί με το καλοκαίρι. Ολα μοιάζουν επισφαλή, εύθραυστα και διφορούμενα. Και στο τέλος, η θύελλα που ξεσπάει μοιάζει με θύελλα της ψυχής.
Μια ολόκληρη γενιά στροβιλίζεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου γεμάτη διλήμματα, αναπολήσεις, αγωνίες. Συναισθήματα ανάμεικτα και ερωτήματα που δύσκολα βρίσκουν απάντηση ... γιατί έτσι είναι η ζωή.
Το τρίτο μυθιστόρημα της Αμάντα Μιχαλοπούλου είναι μία τοιχογραφία της ελληνικής κοινωνίας και της ευρωπαϊκής εμπειρίας από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα. Ενα βιβλίο για το τι σημαίνει να ζεις σ' έναν σύνθετο κόσμο ... η ιστορία μίας συλλογικής ανησυχίας που δεν έχει απάντηση και δεν έχει τέλος.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Παλιόκαιρος
Συγγραφέας: Αμάντα Μιχαλοπούλου
Σελίδες : 365
ISBN: 960- 03- 2953- 2