Χαβιέρ Μαρίας, Οταν ήμουν θνητός

29.03.2001
"Οταν ήμουν θνητός", μία συλλογή δώδεκα διηγημάτων, όπου συναντούμε πρόσωπα και καταστάσεις που θα αποτελέσουν συστατικά της φαντασίας μας : Εναν Ισπανό γιατρό που επισκέπτεται τη νύχτα τα σπίτια ανικανοποίητων παντρεμένων γυναικών στο Παρίσι. Ενα σωματοφύλακα μανιακό με τον ιππόδρομο, που σχεδιάζει τον θάνατό του ανθρώπου που έχει αναλάβει να τον προστατεύει...
"Οταν ήμουν θνητός", μία συλλογή δώδεκα διηγημάτων, όπου συναντούμε πρόσωπα και καταστάσεις που θα αποτελέσουν συστατικά της φαντασίας μας : Εναν Ισπανό γιατρό που επισκέπτεται τη νύχτα τα σπίτια ανικανοποίητων παντρεμένων γυναικών στο Παρίσι. Ενα σωματοφύλακα μανιακό με τον ιππόδρομο, που σχεδιάζει τον θάνατό του ανθρώπου που έχει αναλάβει να τον προστατεύει. Ενα φάντασμα που υφίσταται την ύψιστη κατάρα να ξέρει τώρα όλα όσα συνέβησαν στη ζωή του. Μια επίδοξη πορνοστάρ που περιμένει ν΄αρχίσει το γύρισμα μαζί με τον παρτενέρ της ο οποίος της είναι άγνωστος. Εναν συγγραφέα που πειραματίζεται με τον ίδιο του τον εαυτό για να μπορέσει να γράψει αργότερα για τον πόνο. Εναν άντρα και μια γυναίκα δολοφονημένους μ' ένας αφρικάνικο ακόντιο σε μια καλοκαιρινή Μαδρίτη. Εναν γυναικά ποδοσφαιριστή, μια νεαρή dame de compagnie που θα ερωτευθεί παράφορα ένα φάντασμα στο οποίο διαβάζει βιβλία, και άλλα πρόσωπα που βγαίνουν κατευθείαν μέσα από τις σελίδες του "Καρδιά τόσο άσπρη" ή του "Αύριο στη Μάχη να με σκεφθείς".
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του συγγραφέα στον πρόλογο, όπου αναφέρει ότι από τα δώδεκα διηγήματα που απαρτίζουν το βιβλίο, τα έντεκα γράφτηκαν κατόπιν παραγγελίας. " αυτό σημαίνει ότι δεν είχα απόλυτη ελευθερία σ΄αυτά τα έντεκα, ιδίως όσον αφορά την έκτασή τους".
Με απλό ύφος ο Χαβιέρ Μαρίας σκιαγραφεί ανθρώπους που σε ένα πρώτο επίπεδο φαίνονται καθημερινοί και απλοί, στην πραγματικότητα όμως είναι άνθρωποι σε κατάσταση κρίσης και παράνοιας. Τελικά αυτό που μένει από τα δώδεκα αυτά διηγήματα είναι μία αίσθηση μακάβριου και μία διάχυτη λεπτή ειρωνεία.

Εκδόσεις Μέδουσα/ Σέλας Εκδοτική
Τίτλος: Οταν ήμουν θνητός
Συγγραφέας: Χαβιέρ Μαρίας
Σελίδες: 190
Τιμή: 3.000
ISBN: 960-7246-43-8