Τα χειρόγραφα του Πλάτωνα

29.03.2001
"Τα χειρόγραφα του Πλάτωνα, ένα ζωντανό και γεμάτο εκπλήξεις μυθιστόρημα που ανατρέπει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τη ζωή μας. Ο συγγραφέας αναμφισβήτητα πρωτοτυπεί και με το δικό του τρόπο γοητεύει, ενώ ταυτόχρονα σατιρίζει με καυστικό τρόπο την πορεία της ανθρωπότητας από το 1500 έως σήμερα. Μια ενδιαφέρουσα ματιά γεμάτη αλήθειες εμπλουτισμένη με τη φιλοσοφία της κλασικής αρχαιότητας που για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πέρα πέρα διαχρονική.
Τέσσερις εποχές έχουν ήδη παρέλθει... η ιστορία διαδραματίζεται δύο χιλιάδες χρόνια από σήμερα. "Oι ψυχές μας ήρθαν για πρώτη φορά στο φως στην Εποχή του Ορφέα, όταν ο θεϊκός άνθρωπος ξύπνησε από τον ύπνο του και μας αγκάλιασε. Στην μοχθηρή [και θεοκρατική] εποχή των Αποστόλων μάθαμε να λατρεύουμε και να υποφέρουμε". Το 1500 μ.Χ ο κόσμος μπήκε στην εποχή του Τυφλοπόντικα (ή εποχή του Ασπάλακα), μια περίοδο κυριαρχίας των επιστημών και απατηλής προόδου, που έληξε ξαφνικά στα 2300 μ. Χ με μια μυστηριώδη Καταστροφή, που επήλθε όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο πραγματικός κόσμος ότι ο υλικός κόσμος δεν ήταν εντέλει ο πραγματικός. "Δεν θα μιλήσω άλλο για τον Ασπάλακα, αλλά έχω διδάξει ότι την ακόλουθη εποχή της Σοφομαγείας σημειώθηκε μια επαναφύπνιση και αποκατάσταση της ανθρώπινης δύναμης", αναφέρει στη διδασκαλία του ο ρήτορας Πλάτωνας.
Ο Πλάτωνας καλεί τους πολίτες του Λονδίνου για να τους διδάξει την αρχαία ιστορία της πόλης τους. Κάνει διαλέξεις γύρω από την "Καταγωγή των Ειδών" του Καρόλου Ντίκενς, όπως επίσης και για τις .... παραστάσεις παντομίμας του Φρόυντ. Συντάσσει ένα γλωσσάρι όρων του εικοστού αιώνα, ερμηνεύοντας τους πρώιμους μύθους της κοσμογονίας. "Ειδήσεις: αγνώστου ετύμου, κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται ετυμολογικά με το επίθετο ειδεχθής, δηλαδή ανακοινώσεις πρόστυχου και τρομολαγνικού περιεχομένου", "ψυχωτικός: άτομο που βρίσκεται σε επικοινωνία με την ψυχή ή το πνεύμα του και γι ' αυτό κατά καιρούς μιλά εμπνευσμένα", "ελαφρά μουσική: μουσική μικρού όγκου και βάρους, πιθανόν για βιαστικές και επείγουσες χρήσεις όπου χρειάζονταν άμεσα ισχυρές δόσεις αρμονίας". Επίσης αναφέρεται στους Αμερικανούς, σε εκείνη την αρχαία φυλή και χαρακτηριστικά αναφέρει ότι " ο χρόνος ενέπνεε στους ανθρώπους. Έτρεμαν στην παρουσία του και καθώς "κυλούσε και έφευγε" τους προκαλούσε βαθιά περίσκεψη και άγχος".
Ξαφνικά όμως κάτι συμβαίνει. Βλέπει ένα όνειρο - ή όραμα ή πηγαίνει αληθινό ταξίδι, οι γνώμες διίστανται - και εισέρχεται σε μια αχανή υπόγεια σπηλιά, όπου ζουν οι πολίτες του ασπαλάκιου Λονδίνου. Όταν ο Πλάτωνας επιστρέφει και μιλά για όσα είδε, δικάζεται με την κατηγορία ότι διαφθείρει του νέους διαδίδοντας ψεύδη. Μήπως όμως αν μάθουν να αμφισβητούν, καταφέρουν να αναγνωρίσουν μια αλήθεια που υπάρχει πέρα από την αλήθεια του δικού τους κόσμου; Ολα εξαρτώνται από το πώς θα κρίνουν τον Πλάτωνα οι συμπολίτες του.
"Τα χειρόγραφα του Πλάτωνα, ένα ζωντανό και γεμάτο εκπλήξεις μυθιστόρημα που ανατρέπει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τη ζωή μας. Ο συγγραφέας αναμφισβήτητα πρωτοτυπεί και με το δικό του τρόπο γοητεύει, ενώ ταυτόχρονα σατιρίζει με καυστικό τρόπο την πορεία της ανθρωπότητας από το 1500 έως σήμερα. Μια ενδιαφέρουσα ματιά γεμάτη αλήθειες, εμπλουτισμένη με τη φιλοσοφία της κλασικής αρχαιότητας που για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πέρα πέρα διαχρονική.

Εκδόσεις Νέα Σύνορα - Λιβάνη
Τίτλος: Τα χειρόγραφα του Πλάτωνα
Συγγραφέας: Πίτερ Ακρόιντ
Μετάφραση: Λυο Καλοβύρνας
Σελίδες: 213
Τιμή: 3.500
ISBN: 960-14-0341-8