Τα κλειδιά της Ισπανίας του 20ου αιώνα

26.03.2001
"Τα κλειδιά της Ισπανίας του 20ού αιώνα" είναι ο τίτλος μίας πρωτότυπης έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Επιστημών της Βαλένθια με στόχο να παρουσιάστει ένα παιδευτικό οδοιπορικό στην ισπανική ιστορία.
"Τα κλειδιά της Ισπανίας του 20ού αιώνα" είναι ο τίτλος μίας πρωτότυπης έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Επιστημών της Βαλένθια, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει ένα παιδευτικό οδοιπορικό στην ισπανική ιστορία.
Εξακόσια περίπου εκθέματα, όπως φωτογραφίες, έργα τέχνης, χειρόγραφα, βιβλία, επίσημα έγγραφα, φιλμ, αφίσες αντανακλούν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα και θυμίζουν σημαντικές ιστορικές στιγμές. Μερικά από τα αντικείμενα που μπορεί κανείς να δει στο μουσείο είναι το πιστόλι με το οποίο δολοφονήθηκε ο Κάλβο Σοτέλο το 1938, το πλαστό διαβατήριο που χρησιμοποίησε για να αυτοεξοριστεί από την Ισπανία ο Μανουέλ Ασάνια, μια καρέκλα του Γκαουντί και οι αφίσες από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της μεταφρανκικής περιόδου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τις αίθουσες του μουσείου έχει σχεδιάσει ο διάσημος αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα. Η έκθεση, σύμφωνα με το ίδιο πάντα δημοσίευμα, ακολουθεί χρονολογικό δρομολόγιο και είναι χωρισμένο σε έντεκα μέρη: Το πρώτο έχει τίτλο "Παράδοση και αλλαγή", το δεύτερο "Η άβυσσος της διχόνοιας", αναφέρεται στον Εμφύλιο και το τελευταίο, με τίτλο "Παγκόσμιο πεπρωμένο", εστιάζει στη θέση που φιλοδοξεί να κατακτήσει η Ισπανία στον σύγχρονο κόσμο.