"Η Μάχη της Πίνδου" στη Βουλή

26.03.2001
Το "Μνημείο της μάχης της Πίνδου" που φιλοτέχνησε ο Χρήστος Καπράλος θα στολίζει το περιστύλιο της Βουλής. Το έργο αγοράστηκε στην τιμή των 380 εκατομμυρίων δραχμών από τη Βουλή των Ελλήνων και θα τοποθετηθεί το καλοκαίρι, ενώ αντίγραφό του θα μείνει στο Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα.
Το "Μνημείο της μάχης της Πίνδου" που φιλοτέχνησε ο Χρήστος Καπράλος θα στολίζει το περιστύλιο της Βουλής. Το έργο αγοράστηκε στην τιμή των 380 εκατομμυρίων δραχμών από τη Βουλή των Ελλήνων και θα τοποθετηθεί το καλοκαίρι, ενώ αντίγραφό του θα μείνει στο Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα. Το έργο αγοράστηκε στην τιμή των 380 εκατομμυρίων δραχμών από τη Βουλή των Ελλήνων και θα τοποθετηθεί στο περιστύλιο το καλοκαίρι, ενώ αντίγραφό του θα μείνει στο Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας, πρόκειται για ένα παγκόσμιο έργο για τη συμφιλίωση, έργο - μάθημα για κάθε άνθρωπο. Το έργο αυτό δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 1951-1956, είναι ζωφόρος, σκαλισμένη αναγλυφικά με αιγινίτικη πουρόπετρα, μάκρους σαράντα μέτρων, ύψους ενός μέτρου και δέκα πόντων, με εκατόν είκοσι τέσσερις ανθρώπινες φιγούρες, πέντε ζώα και δύο πουλερικά και αρκετά αγροτικά εργαλεία. Όλα αυτά σκαλίστηκαν πάνω σε 83 πλάκες πουρόπετρας. Κεντρικό θέμα του έργου είναι το έπος για την ειρήνη, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στις πλάκες διακρίνονται εφτά ενότητες, όπου ιστορούνται η Ειρήνη, ο Πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση, η Συμφιλίωση. Το έργο αγοράστηκε στην τιμή των 380 εκατομμυρίων δραχμών από τη Βουλή των Ελλήνων και θα τοποθετηθεί το καλοκαίρι, ενώ αντίγραφό του θα μείνει στο Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα.
Σημειώνεται τέλος ότι μαζί με το "Μνημείο της μάχης της Πίνδου" η Βουλή θα αποκτήσει άλλα δύο γλυπτά σε χαλκό, τον "Πολεμιστή" και τη "Μάνα", το υπερφυσικό γλυπτό που βρίσκεται έξω από το μουσείο Καπράλου στην Αίγινα.