Ο Pierre de Coubertin και το Ελληνικό Θαύμα

02.08.2004
Η ιστορία της αναγέννησης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, ξετυλίγεται στην ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο "Ο Pierre de Coubertin και το ελληνικό θαύμα", που παρουσιάζει έως τις 29 Αυγούστου η Τεχνόπολις .
Η ιστορία της αναγέννησης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, ξετυλίγεται στην ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο "Ο Pierre de Coubertin και το ελληνικό θαύμα", που παρουσιάζει έως τις 29 Αυγούστου η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, η Διεθνής Επιτροπή Pierre de Coubertin και το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα (Πειραιώς 100, Γκάζι).

Η έκθεση, υπό την επιμέλεια του κ. Jean Durry, Αντιπροέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Pierre de Coubertin (C.I.P.C.) παρέχει μια ιδιαίτερη προσέγγιση στη γέννηση της μεγαλύτερης σύγχρονης αθλητικής διοργάνωσης της υφηλίου, στα τέλη του 19 αιώνα.
Διοργανώνεται από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, την Διεθνή Επιτροπή Pierre de Coubertin στην Λοζάννη και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και υποστηρίζεται από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, το Γαλλικό Υπουργείο Αθλητισμού, την Γαλλική Επιτροπή Pierre de Coubertin και τον Οργανισμό "Agence pour la Francophonie".
Στα εκθέματα, που προέρχονται από το Ολυμπιακό Μουσείο της ΔΟΕ στην Λοζάννη, την Βιβλιοθήκη του κ. Γεωργίου Δολιανίτη στην Αθήνα, το Εθνικό Μουσείο Αθλητισμού στο Παρίσι και από ιδιωτικές συλλογές σε Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα, περιλαμβάνεται μια πληθώρα ου ου αυθεντικών αντικειμένων του 19 και του 20 αιώνα, όπως έγγραφα, χειρόγραφα, μετάλλια, έντυπο και φωτογραφικό υλικό, βιβλία και προσωπικά αντικείμενα του Pierre de Coubertin και άλλων προσωπικοτήτων, καθώς και αθλητικός εξοπλισμός αυτής της περιόδου.

Ενδεικτικά παρουσιάζεται για πρώτη φορά μια νέα προτομή του Βικέλα, έργο του Γερμανού καλλιτέχνη Karlheinz Oswald, η οποία θα μεταφερθεί μόνιμα στο νησί της Σύρου, τόπο γέννησης του Ελληνα πρωτεργάτη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ακόμα, το επίσημο πρόγραμμα του συνεδρίου "Fete de l'Union", εισιτήρια επισήμων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ένα αγωνιστικό ποδήλατο, ρακέτες αντισφαίρισης, που χρονολογούνται πριν από το 1900, αφίσες, εισιτήρια, κατάλογος αγωνιζομένων από τους αγώνες του 1906 στην Αθήνα κά.

Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα έως και Κυριακή 10.00-22.00.